Een nieuwe heup of een nieuwe knie

Met de jaren komen slijtageklachten in knie en/of heup (artrose) om de hoek kijken. In SJG Weert bent u hiermee in goede handen. Een team van orthopeden, sportartsen, fysiotherapeuten en artroseverpleegkundigen staat voor u klaar en komt samen met u tot een behandelplan. Er is uitgebreide ervaring met het plaatsen van een heupprothese en knieprothese aanwezig.

De behandeling is afhankelijk van het stadium van de slijtage en van uw persoonlijke wensen en conditie: in veel gevallen kunt u zelf aan de slag gaan met adviezen of helpt een fysiotherapeut u met oefeningen, zodat een operatie (nog) niet nodig is. Want wat goed is, daar blijven we vanaf. Als een operatieve behandeling wel aan de orde komt, bieden we daarvoor alle technieken en een speciaal traject voor een zo spoedig mogelijk herstel.

heupprothese

Een nieuwe heup of knie in SJG Weert:

  • U kunt snel terecht voor zowel diagnose en advies als behandeling. Zie ook de pagina wachttijden.
  • In één dag duidelijkheid: aaneensluitend wordt er een röntgenfoto gemaakt, heeft u een afspraak met een artroseverpleegkundige en ziet u de orthopeed voor de uitslag en het bespreken van de verschillende behandelmogelijkheden. U weet daardoor snel waar u aan toe bent.
  • Een uitgebreid en zeer ervaren team dat wekelijks bij elkaar komt voor multidisciplinair overleg: u kunt dus rekenen op deskundig advies van verschillende specialisten.
  • Een persoonlijk aanspreekpunt: u ziet gedurende het gehele traject dezelfde orthopedisch chirurg en artroseverpleegkundige.
  • Een behandeling op maat: een operatie (in dagbehandeling) behoort tot de mogelijkheden, maar we bekijken graag samen met u wat het beste past bij uw klachtenpatroon op dit moment.
  • Het volledige traject op één plek: van intake tot revalidatie onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Veelgestelde vragen

Algemeen

Behandeltraject-heup-of-knie.jpg

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Een prothese gaat niet eindeloos mee. De levensduur van een prothese in de heup of knie is zo'n 20 jaar, met uitschieters naar boven en beneden. Deze duur is mede afhankelijk van de mate van beweging en lichaamsgewicht.

De kosten van een heupprothese of knieprothese worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Wel kost dit u uw eigen risico.

Over artrose / gewrichtsslijtage

Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen in een gewricht achteruit. Hierdoor ontstaan klachten als pijn en stijfheid, vooral bij het opstaan. Artrose (ook wel gewrichtsslijtage) ontstaat meestal in de heup, knie of duim. Zie voor meer informatie de folder heupslijtage en/of knieslijtage.

Gewrichtsslijtage is definitief en tegengaan gaat niet. Wel kunt u de verergering voorkomen door te letten op bijvoorbeeld lichaamsgewicht, belasting van het gewricht (bijvoorbeeld als het gaat om zwaar werk of zwaar tillen) en op uw activiteiten

Bij ernstige pijn kunt u paracetamol innemen. In overleg met een arts kunt u ook een ontstekingsremmer (zoals bijvoorbeeld Aleve of diclofenac) gebruiken.

Over de heupprothese

Een operatie voor een totale heupprothese duurt tussen de 45 en 90 minuten.

Over de knieprothese

Een operatie voor een totale knieprothese duurt tussen de 60 en 120 minuten.

Contact

Route:
0E (ontvangstruimte 1)

Telefonische bereikbaarheid:
Maandag t/m vrijdag: 08:30 - 16:30 uur
0495 - 57 21 60

Informatiebijeenkomsten:  
Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst geven de orthopeed, fysiotherapeut en verpleegkundige u uitleg over de klachten bij artrose en de behandelmogelijkheden. Opgeven kan via de agenda.

Folders

Meer informatie vindt u in onze patiëntfolders:

Patiëntverhalen

Benieuwd naar de ervaring van andere patiënten met heup- of knieartrose? Zij gingen u voor: