Elk jaar vertrekken massa’s Nederlanders naar het buitenland voor wintersport. Niet geheel zonder risico’s, want jaarlijks raken zo’n 5.000 wintersporters gewond. In de meeste gevallen gaat het om een botbreuk. Het is – deels vanwege taalbarrières – niet altijd duidelijk of een operatie ter plekke noodzakelijk is.
De Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) constateert: “Elk jaar zien Nederlandse traumachirurgen en orthopedisch chirurgen veel wintersporters met botbreuken terugkeren uit de bergen. […] In lang niet alle gevallen was de operatie aldaar direct noodzakelijk en was er tijd geweest om dit in Nederland te laten doen”.
Siebe de Boer, traumachirurg bij SJG Weert, adviseert: “Heb je letsel opgelopen op de piste? Laat je door een Nederlandse traumapoli adviseren of een behandeling in Nederland kan plaatsvinden. Deze kan meedenken of een operatie ter plekke echt noodzakelijk is, of dat het verstandiger is om met stabilisatie en pijnstilling veilig naar Nederland te reizen voor verdere behandeling”. Omdat er geen internationale richtlijnen voor traumachirurgie zijn, kunnen behandelingen in het buitenland anders zijn dan in Nederland gebruikelijk, wat de nazorg hier bemoeilijkt. Ook kunnen operaties in het buitenland duurder zijn en/of niet (volledig) vergoed worden door je zorgverzekering.
NVT: “Met deze oproep hopen we onnodige operaties in het buitenland te voorkomen en de ongevalspatiënt een behandeling te kunnen geven in een vertrouwde omgeving volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden.”