Een nieuwe knie: het begin van een nieuw leven

1 juli 2016

EO filmde de operatiedag van Colinda Wehrens in SJG Weert’

Colinda Wehrens (51) is aan een nieuw leven begonnen. Zonder pijn en zonder al te veel belemmeringen. Het EO-programma ‘Zij houden Nederland in leven’volgde de Weertse op 12 april, de dag dat ze een nieuwe knie kreeg in SJG Weert.

“Het klinkt misschien vreemd bij zo’n ingrijpende gebeurtenis, maar het was een geweldige dag.”

Als kind speelde haar rechterknie haar al parten. “Op mijn zeventiende had ik mijn eerste operatie waarbij het gewricht werd schoongemaakt. Ik kon er mee functioneren, maar daar was ook alles mee gezegd. De pijn bleef, mijn knie was versleten. Om ‘m te ontlasten, ging ik anders lopen en mijn heup te zwaar belasten. En zo bleef ik jarenlang sukkelen. Ik had voor mijn gevoel geen andere keuze, ik was te jong voor een nieuwe knie.”

Tot het begin van dit jaar, toen het echt niet meer ging. Colinda moest stoppen met haar werk als postbode. Ze kon nauwelijks meer lopen, niet eens meer in de auto stappen. De foto’s in SJG Weert waren confronterend. De 50-jarige Weertse had een knie van een vrouw van 80. Omdat een injectie met medicijnen niet afdoende bleek, werd Colinda op de wachtlijst gezet voor een nieuwe knie. “Orthopeed Frank Rahusen was duidelijk en direct en tegelijkertijd heel betrokken. Erg prettig”, zo vat Colinda dat consult samen.

Ervaring delen
Enkele weken later kreeg ze een telefoontje van diezelfde Frank Rahusen. Het EO-programma ‘Zij houden Nederland in leven’ wilde in SJG Weert graag de operatiedag vastleggen van een relatief jonge patiënt wiens leven door knie- of heupproblemen ernstig wordt belemmerd. Colinda was de ideale kandidaat. Ze hoefde er niet lang over na te denken. “Ik voelde de behoefte om mijn verhaal te vertellen. Er zijn heel veel mensen zoals ik die al jarenlang met pijn rondlopen en misschien denken dat ze te jong zijn voor zo’n ingrijpende operatie. Met mijn ervaring kan ik ze mogelijk een zetje in de goede richting geven. Als het echt niet meer gaat, is een nieuwe knie een prima oplossing.”

‘’Er zijn heel veel mensen zoals ik die al jarenlang met pijn rondlopen en misschien denken dat ze te jong zijn voor zo’n ingrijpende operatie.”

Bizarre dag
Dinsdag 12 april werd voor Colinda Wehrens een memorabele dag. De Weertse werd in SJG Weert met succes aan haar knie geopereerd. De cameraploeg van de EO week geen moment van haar zijde en filmde het hele traject, van de intake ’s ochtends tot de eerste revalidatiestapjes die middag. “De operatie duurde nog geen uur en verliep vlekkeloos. Ik had gekozen voor een ruggenprik, zonder roesje omdat ik graag bewust wilde meemaken wat er gebeurde. Diezelfde middag deed ik in bed mijn eerste buig- en strekoefeningen en liep ik onder begeleiding van de fysiotherapeut de eerste stapjes op de gang. Door de pijnstilling in mijn knie had ik nergens last van. De volgende dag mocht ik ’s middags weer naar huis. ”

Begin juni kon heel Nederland kijken naar de knieoperatie van Colinda Wehrens in SJG Weert. Ze kijkt terug op een “bizarre dag”. “Bizar omdat het zo leuk en gezellig was. De cameraploeg was heel relaxt en amicaal. Ze spraken alles duidelijk met me door en ik kon precies aangeven wat ik wel en niet wilde. En we hebben gelachen. Veel gelachen. Rare selfies gemaakt vanuit het bed. Op een gegeven moment dacht ik: O ja, ik moet nog geopereerd worden. Door de afleiding had ik niet meer het gevoel dat ik in het ziekenhuis was.” Niets dan lof heeft Colinda ook voor de medewerkers van SJG Weert. “Van de orthopeed tot de verpleegkundigen en van de narcotiseur tot de fysiotherapeut: iedereen in het ziekenhuis waarmee ik te maken heb gehad, was vriendelijk, vaardig en duidelijk. In SJG Weert werken mensenmensen. Heel fijn is dat.”

Met sprongen vooruit 
Thuis in Moesel werkt de Weertse nu aan haar herstel. “De eerste weken waren behoorlijk pittig, maar dat was me ook verteld. Het volledige herstel kan wel een jaar duren. Maar de pijn die ik nu nog heb, is van een totaal andere orde. Dit is niet meer de uitzichtloze pijn die ik voor de operatie ervoer. Deze pijn is goed te dragen omdat ik weet dat ze elke dag minder wordt. De kwaliteit van mijn leven gaat met sprongen vooruit. Je moest eens weten hoe goed dat voelt na al die jaren.”


Gezondheidskrant SJG Weert  • nummer 2  •  juli 2016  •  pag. 9

Een nieuwe knie: het begin van een nieuw leven