Tips voor een zomer in het gips

21 juli 2025

Het kan iedereen overkomen: uitgerekend in de zomervakantie loopt u of uw kind een breuk op en moet een aantal weken in het gips doorbrengen. Dat is balen! Met een paar aanpassingen komt u de zomer toch goed door.

Reizen met gips
Gaat u tijdens de vakantie op reis? Denk dan goed na over de reis naar uw vakantiebestemming. Een auto besturen is bijvoorbeeld niet toegestaan met een arm of been in het gips, maar ook niet met een drukverband, brace of tape. Als u gaat vliegen binnen 48 uur na aanleggen van een gipsverband moet dit gips kunnen worden afgedaan in geval van nood. Bespreek met de gipsverbandmeester of uw gips aan deze voorwaarde voldoet of dat er een aanpassing mogelijk is. Heeft u pijnstillers voorgeschreven gekregen die vallen onder de Opiumwet? Dan heeft u een speciale verklaring nodig voor de douane. Overleg met uw vliegmaatschappij welke regels zij hanteren rond vliegen met gips.

Water en gips
Met een gips van witte kalk zit zwemmen er helaas niet in. Omdat u door het gips beperkt wordt in uw bewegingen kunt u geen goede zwemslag maken en is zwemmen niet veilig. Ook mag gips niet nat worden. Er zijn zogenaamde douchehoezen beschikbaar om het gips droog te houden. Toch is onderdompelen zelfs met zo’n hoes geen goed idee. Mocht het gips toch nat worden dan kan dit schade aan de huid veroorzaken.

Bij een gips aan de arm spetteren in ondiep water of een voetenbadje kan soms wel, met de juiste bescherming. Ook in het zwembad houdt u het liever bij zitten op de rand of pootjebaden.

Naar het strand?
Kies een plek in de schaduw (gips wordt snel heet), zorg voor verkoeling (bijvoorbeeld een koelbox met koude droge doeken) en neem een strandstoel of mat mee om zand te vermijden. Zand in uw gips kan irritatie of ontsteking veroorzaken.

Koel je gips slim af
Blaas met een föhn op het koude stand of ventilator in de rand van het gips of leg er een koude (droge!) doek op. Gebruik nooit water of ijs rechtstreeks op het gips, dat kan schade aan het gips geven.

Jeuk? Blijf van uw gips af
Gebruik géén voorwerpen om te krabben. Blaas liever frisse lucht in de gipsrand of tik zachtjes op het gips. Afleiding zoeken helpt vaak ook goed. Bij de apotheek is een verkoelende spray verkrijgbaar die u onder het gips kunt spuiten.

Rust is herstel, maar blijf ook in beweging
Geef uw lichaam de kans om te genezen, maar blijf waar het kan een beetje actief. Gaat u op pad? Doe het rustig aan, zoek de schaduw op en neem voldoende pauzes.

Heeft u vragen of klachten over (omgaan met) uw gips? Neem dan contact op met uw behandelend arts of de gipskamer.

Tips voor een zomer in het gips