Een dubbele knieprothese: ‘Stilzitten was voor mij het moeilijkst’

8 maart 2021

Schipper Popko Uuldriks (70 jaar) uit Maasbracht onderging begin dit jaar een bijzondere ingreep in SJG Weert: zijn beide knieën werden tegelijkertijd onder handen genomen. Tijdens één operatie kreeg hij twee knieprotheses. Een zware ingreep, maar hij was standvastig: in één keer, of niet.

“Het was op mijn eigen verzoek, die dubbele knieoperatie. Hoewel het niet de standaard is, werd er goed meegedacht en al gauw was het geregeld”, vertelt Uuldriks. Meneer is al een aantal jaren met pensioen, maar blijft druk bezig. Een operatie, en dan vooral de hersteltijd, past dan ook niet in zijn planning. “Ik wilde geen jaar sukkelen. Vooral in de zomer ben ik veel aan het varen, zowel voor mezelf als in de passagiersvaart.”

Niet alledaags
Na jarenlange pijn in zijn knieën en O-benen die verergeren besluit hij toch een verwijzing te vragen bij de huisarts. “Ik wist dat mijn knieën versleten waren. Sinds de eerste lockdown vorig jaar zijn we meer gaan wandelen. Toen verergerde de pijn.” Orthopeed Frank Rahusen maakt een verzoek voor een dubbele operatie niet elke dag mee: “Maar technisch gezien was het mogelijk, de gezondheid van meneer laat het toe en ook belangrijk: hij staat enorm positief in het leven. Samen met mijn collega-orthopeed Joost den Teuling en de fysiotherapeut maakten we de inschatting dat dit bij hem een goede behandeloptie is.”

Het liefst gisteren
Op de vraag wanneer hij geopereerd wil worden, is het antwoord: het liefst gisteren. De situatie rondom het coronavirus maakt de operatieplanning echter onzeker. Gelukkig gooit de crisis geen roet in het eten en ligt Uuldriks vijf weken na zijn afspraak al op de operatietafel. “Nog diezelfde vrijdag stond ik alweer. Het zij ondersteund en vol pijnmedicatie. Die eerste periode was pittig. Ik heb geen pijn gehad afgezien de pijn aan mijn reet”, vertelt hij lachend. “De spanning op mijn spieren was vervelend en het moeilijkste was om continu te zitten en afhankelijk te zijn van mijn vrouw. Ze heeft overigens wel heel goed voor me gezorgd.”

Oefenen met rollator
Vier weken na de operatie loopt Uuldriks thuis zonder krukken. “Na een nacht in bed was het zwaar om weer te bewegen. Maar overdag oefende ik zoveel mogelijk met een rollator op de balustrade voor ons appartement. Nu loop ik nog voorzichtig, ik ben nog bang om te vallen, maar zonder hulpmiddelen.”

Dit doe je niet even
Terugkijkend realiseert Uuldriks zich dat er niet te licht gedacht moet worden over een dergelijke ingreep. “Ik ben super tevreden. De behandeling is vlot verlopen en mijn O-benen zijn niet weg, maar staan veel rechter. Toch is het goed dat ik gewaarschuwd ben. Ik ben een snelle beslisser, maar dit doe je niet even. Vooral niet als je een zwaar beroep beoefent. Aan anderen zou ik dan ook willen meegeven: denk er goed over na. Een positieve instelling is heel belangrijk. De orthopeden in SJG Weert denken daarbij goed met je mee.”

Nieuwe heup- of knie

Een dubbele knieprothese: ‘Stilzitten was voor mij het moeilijkst’