Dit ziekenhuis voelt als familie

21 december 2020

Leon Knapen (77) houdt van duidelijkheid. Toen orthopedisch chirurg Frank Rahusen hem begin 2018 confronteerde met de ernst van zijn knieartrose en vroeg welk doel hij met de behandeling voor ogen had, zei de Ellenaar: ‘Ik wil zonder pijn weer flinke afstanden kunnen lopen.” De dokter reageerde resoluut: “Dan stel ik een operatie voor. Eerst de rechterknie, daarna de linker.”

De geboren Weertenaar nam het voor kennisgeving aan. Een traject van fysiotherapie en pijnstillende injecties, dat de meeste artrosepatiënten eerst doorlopen voordat ze uiteindelijk onder het mes gaan, duurde hem te lang. Hij wilde graag zo snel mogelijk zijn oude leven terug. Met zijn vrouw Mariet weer onbelemmerd wandelen door de Voerstreek. Jarenlang regen ze samen de kilometers aaneen. Tot Leons knieën begonnen op te spelen en de tochten steeds korter werden. “In rusttoestand was er weinig aan de hand en ook het klussen in en rond het huis leverde geen problemen op. Maar als ik een tijdje had gewandeld, voelde ik de pijn opkomen. Vooral in mijn rechterknie. De klachten werden steeds erger en daarmee verdween ook langzaam maar zeker de zin om te gaan lopen. Dan weet je dat het tijd wordt om naar de dokter te gaan.”

Professioneel en ontspannen
Een vergelijkend artsenonderzoek op Zorgkaart Nederland leidde hem naar orthopedisch chirurg Frank Rahusen van het Artrosecentrum in Weert. “Er was gelijk een klik. Soms heb je dat, dat je bij de eerste kennismaking al voelt dat het goed zit. De uitleg over de behandeling was helder, zowel in de spreekkamer als tijdens de voorlichtingsbijeenkomst. En er was ruimte voor een dolletje, daar hou ik wel van. Frank is supporter van PSV, ik ben voor Ajax. Dan weet je genoeg.”

Bij de operatie, in juni 2018, werd Leons versleten kniegewricht vervangen door een prothese. “Omdat ik van nature nieuwsgierig ben, koos ik voor een ruggenprik zodat ik de operatie live via de monitor kon volgen. Het klinkt misschien gek maar ik vond het fantastisch. Je ziet de beelden en hoort tegelijkertijd hoe de dokter achter het scherm de prothese er intimmert. Diezelfde middag stond ik onder toeziend oog van de fysiotherapeut al naast mijn bed om een stukje te lopen. Ongelooflijk, zeker als je je bedenkt dat ik vroeger na een blindedarmoperatie ooit tien dagen in het ziekenhuis heb gelegen.”

De volgende ochtend kwam voor Leon de grootste verrassing. “Toen het verband werd doorgeknipt, zag ik in grote letters, met stift geschreven, ‘PSV’ op mijn dijbeen staan. Hilarisch. Dat kon natuurlijk niet onbeantwoord blijven. Een paar maanden later, op mijn eerste controleafspraak, liet ik hem mijn nieuwe ‘tatoeage’ zien. Het logo van Ajax. Een neptattoo natuurlijk, maar je had zijn gezicht moeten zien.”

Een groot huishouden
Vol lof is Leon over de medische zorg en begeleiding van het artroseteam in Weert. “Elke keer als ik daar ben, voel ik me volkomen op mijn gemak. De sfeer is gemoedelijk. Het is net een groot huishouden, iedereen is vriendelijk en op elkaar ingespeeld. Daarbij is het zo dat ik de professionals die er werken blind vertrouw. Ik ben niet iemand die ergens lang over nadenkt. Wat moet gebeuren, moet gebeuren. Zeker als het over artrose gaat in mijn knie, geef ik me moeiteloos over aan de specialist. Mocht er onverhoopt iets misgaan, dan ben ik in het ziekenhuis in veilige handen. Dat is sowieso een geruststellende gedachte.”

In oktober vorig jaar volgde de tweede operatie, dit keer aan zijn linkerknie. “En ook dit keer verliep het herstel snel en vrijwel pijnloos. Na zestien sessies bij mijn eigen fysiotherapeut in Ell ging ik drie keer in de week naar de sportschool in Weert. Een tijdje geleden heb ik een elektrische fiets gekocht.

Ook het lopen gaat prima, al ben ik vanwege COPD wat sneller kortademig. Daar moet ik rekening mee houden. Zolang ik rustig in mijn eigen tempo loop en onderweg niet te veel praat, is er geen probleem.” Dan, met een knipoog: “Dat laatste is de grootste uitdaging. Ik praat nogal graag.”

Een leven lang gezond in beweging
De zorg in SJG Weert is geclusterd binnen vijf centra: bewegen, buik & orgaan, hart vaat long, vrouw moeder kind en zintuigen. Dankzij nauwe samenwerking tussen de verschillende specialismen zijn we in staat om patiënten te behandelen vanuit hun persoonlijke situatie, in plaats van vanuit één aandoening of één behandeling. Iemands eigen gezondheidsdoelen staan dan ook voorop in onze zorg.

Het Centrum Bewegen biedt de zorg die nodig is om een leven lang gezond te kunnen blijven bewegen. Lichamelijke activiteit is immers het beste recept om fit te blijven of te worden. En dat is niet voorbehouden aan (top)sporters: we zijn er voor iemand die weer pijnloos wil kunnen voetballen, maar ook voor de patiënt die thuis de trap wil blijven gebruiken, of herstelt van een zware behandeling. In het centrum vindt u de vakgebieden orthopedie, neurologie, traumatologie (ongevallenchirurgie), revalidatiegeneeskunde, sportgeneeskunde, podotherapie, pijngeneeskunde, reumatologie en plastische chirurgie. De artsen overleggen regelmatig met elkaar en handelen daardoor in de volle breedte en ervaring van de medisch specialistische beweegzorg.

Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 3 • december 2020 • pag. 10

Dit ziekenhuis voelt als familie