Liesbreukspreekuur

De chirurgen van SJG Weert zijn gespecialiseerd in de behandeling van buikwandbreuken, zoals een liesbreuk, navelbreuk, littenbreuk, bovenbuikbreuk of middenrifbreuk. Bij (aanhoudende) klachten kunt u na verwijzing door de huisarts op korte termijn gezien worden op de polikliniek. Indien er afgesproken wordt om u te opereren is er ook voor de operatie een korte wachttijd, zodat de breuk snel verholpen is.

Bij een zwakke plek of opening in de buikwand spreken we van een buikwandbreuk. Dit komt vaak voor in de (liesbreuk), rond de navel (navelbreuk), op een plek van een eerdere operatie (littekenbreuk) of in de bovenbuik. Een dergelijke breuk verdwijnt nooit vanzelf en kan alleen met een operatie verholpen worden. Dit doen we zoveel mogelijk via een kijkoperatie.

Het kan voorkomen dat er buikvlies, vet of een deel van de darmen bekneld raakt in de breuk. In dit geval is er direct een operatie nodig. In andere gevallen kan afgewacht worden. Bij pijnklachten is behandeling aan te raden, ook om te voorkomen dat de breuk groter wordt.

Liesbreuk snel verholpen

Naast een korte wachttijd voor de operatie biedt SJG Weert ook de mogelijkheid om een liesbreuk of navelbreuk in één dag te behandelen. In dit speciaal ingerichte traject komt u 's ochtends op het spreekuur bij de chirurg en kunt u diezelfde dag nog geopereerd worden. Het traject is bedoeld voor mensen in goede gezondheid. Voorafgaand vindt er nog wel een telefonisch intakegesprek plaats, om uw situatie te beoordelen.

Regionale expertise

SJG Weert behandelt patiënten met complexe buikwandbreuken uit heel Zuidoost-Nederland. Met name als het gaat om complexe littekenbreuken wordt er door omliggende ziekenhuizen naar ons doorverwezen, of gezamenlijk behandeld in ons ziekenhuis. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan een littekenbreuk rondom een stoma. Ook als het gaat om middenrifbreuken en heroperaties bij een buikwandbreuk hebben wij uitgebreide expertise.

Zorgpad-liesbreuken-infographic.jpg

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Veelgestelde vragen over een liesbreuk

De lies is de plooi aan de voorkant tussen de onderbuik en het bovenbeen. Door de lies loopt het lieskanaal: een structuur die bij mannen beter ontwikkeld is dan bij vrouwen, omdat hierdoor de zaadballen indalen bij kinderen. Als het lieskanaal of de buikwand een zwakke plek heeft, kan hierin een liesbreuk ontstaan.

Een liesbreuk herkent u aan een bult of zwelling in de lies. Deze wordt vaak groter bij hoesten, niezen of persen of aan het einde van de dag. Een liesbreuk kan een vervelend gevoel geven, pijn doen of in de weg zitten. Ook kunt u pijn hebben in de lies zonder dat er een zwelling te zien is.

Ongeveer 1 op de 4 mannen wordt in hun leven geopereerd aan een liesbreuk. Bij vrouwen komt een liesbreuk veel minder vaak voor.

Meestal is lichamelijk onderzoek genoeg om een diagnose te stellen. Bij twijfel of er een liesbreuk zit, kan er in uitzonderlijke gevallen een echo worden gemaakt van de lies.

Een liesbreuk gaat niet vanzelf over. Maar dat betekent niet dat u altijd een operatie nodig heeft bij een liesbreuk.

Ja dat kan. Het komt wel veel minder vaak voor, omdat vrouwen een ander aangelegd lieskanaal hebben dan mannen. Ook zit de liesbreuk vaak lager dan bij een man en heet een ‘dijbreuk’.

Een liesbreuk bij een kind is anders dan bij een volwassene. Een liesbreuk bij een kind gaat niet vanzelf over. Meestal wordt aangeraden een liesbreuk bij een kind te laten opereren. De liesbreukoperatie bij een kind is anders dan bij een volwassene: er wordt bij een kind geen matje gebruikt om de liesbreuk te herstellen.

Ja, dat mag. Sommige werkzaamheden kunnen mogelijk wel uw klachten verergeren. Neem in dat geval contact op met uw (bedrijfs)arts.

Ja, dat mag. U kunt wel merken dat sporten waarbij veel druk op de buik komt, zoals gewichtheffen of roeien, de klachten van een liesbreuk kunnen verergeren.

Er zijn veel verschillende oorzaken voor pijn in de lies. Een liesbreuk is er daar één van. Uw huisarts of chirurg kan u bij liespijn onderzoeken en vaststellen of er een liesbreuk zit.

Behandeling liesbreuk

Nee. Alleen als er klachten zijn, bijvoorbeeld pijn in de lies of beknelling van de liesbreuk. Ook als de liesbreuk erg groot is kan gekozen worden voor een operatie.

In SJG Weert gebruiken we drie operatietechnieken: de open operatie (Lichtenstein), de kijkoperatie (TEP) en de combinatie van een open operatie, waarbij de voordelen van beide operaties gecombineerd worden (TREPP). Bij alle drie wordt een kunststof matje ingebracht om de plek van de liesbreuk te verstevigen. De plek waar deze ligt en de manier waarop is verschillend.

Uit jarenlang onderzoek is gebleken dat een liesbreukoperatie zonder een matje een minder goed resultaat geeft. Bij een veel groter percentage van de patiënten zonder matje komt de liesbreuk terug. In SJG Weert wordt daarom altijd een matje gebruikt bij liesbreukoperaties.

Het plaatsen van matjes is veel negatief in het nieuws geweest. Dat ging echter over de matjes die tijdens gynaecologische operaties gebruikt worden. 

Nee, dat wordt niet gedaan. In het verleden is gebleken dat hierbij meer complicaties en meer terugkeer van liesbreuken voorkwam. De resultaten van liesbreukoperaties met een kunststof matje zijn veel beter. We gebruiken alleen matjes die bewezen veilig zijn.
Bij kinderen wordt nooit een matje gebruikt bij een liesbreukoperatie.

Voor de kijkoperatie (TEP) moet u onder narcose. De open operatie (Lichtenstein) en de combinatie van open operatie, waarbij de voordelen van beide operaties gecombineerd worden (TREPP) kunnen met een ruggenprik of onder algehele narcose worden gedaan. De chirurg en/of anesthesist adviseren voor welke operatie en verdoving u in aanmerking komt.

Dat is meestal wel mogelijk, maar is afhankelijk van welke techniek er eerder is gebruikt. De chirurg beoordeelt of een nieuwe operatie mogelijk is.

Afhankelijk van welke operatietechniek gebruikt is kunt u na de operatie klachten hebben. De adviezen voor na de operatie staan in deze folder.

Contact

Route:
0C (ontvangstruimte 6)
1B (ontvangstruimte 3)

Telefonische bereikbaarheid:
Maandag t/m vrijdag: 08:30 - 16:30 uur
0495 - 57 22 70

Heeft u een vraag die niet medisch urgent is, dan kunt u deze ook stellen via de BeterDichtbij app als u hiervoor bent uitgenodigd. Nog niet uitgenodigd? Vraag ernaar bij uw specialist of de polikliniek-assistente.

Wachttijd:
Zie het overzicht met wachttijden voor een afspraak of behandeling 

Buitenpoli:
Onze chirurgen houden ook spreekuur in het Medisch Centrum Ittervoort.

Patiëntverhalen

Benieuwd naar de ervaring van andere patiënten met een buikwandbreuk?

Folders

Kijk voor informatie over aandoeningen en behandelingen in het:
Folderoverzicht