PDF
Stel PDF samen

Navelbreuk operatie

Chirurgie

Binnenkort gaat u naar het ziekenhuis voor een navelbreukoperatie. In deze folder vindt u informatie over de navelbreuk en de operatie.

Wat is een navelbreuk?

Een navelbreuk is een zwakke plek in de buikwand. Daardoor komt er wat buikvet naar buiten onder de huid. Als de breuk groter is kan ook de buikinhoud (zoals darm) door de breuk naar buiten komen. Deze uitstulping van de buikinhoud noemen we de breukzak. De navel ziet er dan uit als een bult.

Navelbreuk.jpg

Een navelbreuk kan aangeboren zijn. Ook volwassenen kunnen een navelbreuk krijgen. Dit gebeurt als de spierlaag van de buikwand verslapt is en uitrekt. Dit kan bijvoorbeeld komen door:

  • zwaarder worden;
  • zwangerschap;
  • persen;
  • veel hoesten; vaak zwaar tillen.

Een navelbreuk bij baby’s en kleine kinderen kan nog vanzelf over gaan. Bij volwassenen groeit de breuk niet meer dicht. Door staan, persen of hoesten wordt de druk in de buik hoger. Dan kan er meer buikinhoud in de breukzak komen. De breuk wordt dan groter.

Klachten

Bij een navelbreuk zit de bult of verdikking in de navel. U kunt wat ongemak krijgen. Soms is het een zeurend of branderig gevoel. Maar u kunt ook pijn hebben rond de navel. Een breuk verdwijnt nooit vanzelf. De breuk kan groter worden en u kunt  meer last krijgen. Een enkele keer kan een breuk bekneld raken en zit de inhoud van de breukzak klem in de breuk. Dat kan heel pijnlijk zijn en u moet direct geopereerd worden. De arts kan door eenvoudig lichamelijk onderzoek de breuk meestal gemakkelijk vaststellen. Als u een navelbreuk heeft, bespreekt de chirurg met u hoe dit behandeld kan worden. Meestal is dat een operatie.

De voorbereiding

Nuchter blijven
U moet voor de operatie nuchter blijven. U mag vooraf een tijd niet eten, drinken en roken. Het is het belangrijk dat u nuchter bent, anders kan de ingreep niet doorgaan. De regels over nuchter blijven leest op u de pagina Nuchter blijven voor een ingreep.

Medicijnen
Bepaalde medicijnen mag u voor de operatie niet meer gebruiken. Uw arts bespreekt dit met u.

De navelbreukoperatie

De operatie wordt meestal in dagbehandeling gedaan. U kunt dan de dag van de operatie weer naar huis. Soms wordt u 1 of enkele dagen opgenomen. Dit hangt af van de breuk, uw conditie en de operatie. De operatie wordt altijd onder algehele narcose gedaan.

De operatie
De operatie gebeurt via een snee op de plaats van de breuk of via een kijkoperatie. Bij een open techniek (snee) brengt de arts de uitstulping terug de buikwand in. Het gaatje in de buikwand (de zwakke plek) wordt hersteld door hechtingen te plaatsen. Als het gebied groter is dan 1 cm wordt een kunststof matje geplaatst. Het lichaam accepteert dit kunststof meestal zonder problemen.

Bij een kijkoperatie wordt het breukje ook terug in de buik geplaatst. Daarna wordt er van binnen uit een kunststof matje geplaatst. Dit matje wordt met plastic nietjes vast geniet. De nietjes lossen in enkele maanden op.

Na de operatie

Na de operatie heeft u pijn rond de navel. Daar krijgt u pijnstillers voor. Thuis kunt u paracetamol nemen. Vlak na de operatie is het verstandig de wond met uw hand te ondersteunen als u moet hoesten of persen.

Alles wordt inwendig gehecht met zelf oplossende hechtingen. Er hoeven dus geen hechtingen verwijderd te worden. Op de operatiewond zit ter versteviging een pleister en/of hechtpleisters (steristrips). De hechtpleisters mogen er na 5 dagen af worden gehaald.

Uw arts overlegt met u wanneer u weer mag sporten. U doet de eerste week rustig aan. U kunt lichte activiteiten langzaam uitbreiden zonder te forceren. U mag na deze week weer gaan werken.

Mogelijke complicaties

Zoals bij elke operatie is er een kans op bloedingen en infecties. Een kleine bloeding herkent u aan een blauwe plek rondom uw navel. Dit is niets om u zorgen om te maken.

Er is een kleine kans op een infectie van de wond. Soms is dan extra wondverzorging nodig.

Het resultaat van de operatie kan goed lijken. Toch krijgt een klein aantal geopereerde patiënten op dezelfde plaats opnieuw een breuk. Hoe zo'n  breuk behandeld moet worden zal de chirurg dan met u bespreken. Meestal is dan een nieuwe operatie nodig.

Controle

Als u naar huis gaat krijgt u een controle afspraak mee voor over 3 weken op de poli chirurgie.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli chirurgie.

0495 - 57 22 70
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur