PDF
Stel PDF samen

Over kanker & leefstijl

De ziekte kanker en de behandelingen (operatie, bestraling, chemokuur) doen een grote aanslag op uw lichaam. U kunt sterk vermoeid raken en uw eetlust verliezen. Mogelijk gaat u minder bewegen, wat zorgt voor minder spiermassa. Als uw conditie verslechtert, kan dat leiden tot nog meer inactiviteit. U raakt in een negatieve spiraal en hebt nergens meer zin in. Dit kan tot gevolg hebben dat u een tumorgerichte behandeling minder goed aankunt en dat er eerder bijwerkingen en complicaties optreden. Ook de kans op een succesvolle behandeling wordt kleiner en uw herstel daarna verloopt trager.

Voor alle duidelijkheid: gezond leven is geen vervanging van de behandelingen. Maar het gaat u wél iets opleveren. Zo heeft u door een gezonde levensstijl een grotere kans dat de operatie, chemokuur of bestraling tot een goed resultaat leidt. Ook heeft u minder snel last van bijwerkingen en complicaties. Het herstel na de behandeling gaat sneller en het risico op terugkeer van de kanker na de behandeling wordt verlaagd. Vaak hebben mensen die gezond leven ook minder medicijnen nodig.

Aan uw levensstijl werken als u kanker heeft is, geen makkelijk opgave. Naast een stevige motivatie is ook steun van naasten erg belangrijk. 

Borstkanker-4.jpg

Meer weten?

Lees voor meer informatie ook onderstaande pagina's:

- Sport & bewegen
- Voeding
- Werk en vermoeidheid
- Psychisch welzijn
- Lotgenoten contact
- Meer weten