Voeding - Leefstijl bij kanker

De rol van goede voeding wordt onderschat. U kunt tijdens of na de behandeling problemen hebben met eten en drinken. Vaak hebben mensen met kanker minder trek in eten door verschillende oorzaken. Hierdoor kunt u ondervoeding ontwikkelen. Goede voeding en stabiel gewicht zijn belangrijk. Het vergroot de mogelijkheid om een behandeling te doorstaan en ervan te herstellen.

Bij sommige behandelingen komt juist onbedoelde gewichtstoename voor. Ook deze voedingstoestand is niet gewenst. Hierbij verliest iemand spieren, maar wordt wel meer vet gevormd.

Een diëtist kan u helpen om te werken aan een goed voedingspatroon dat bij uw situatie past.

Afdeling diëtetiek

Feiten & fabels

Het is vaak lastig om fabels van feiten te onderscheiden als het gaat om goede voeding. Daarnaast wijken de aanbevelingen over goede voeding bij kanker vaak ook af van de reguliere aanbevelingen. Benieuwd wat waar is en wat niet? Bekijk onderstaande stellingen.

Nee, meestal niet, Vitamine- en mineralensupplementen kunnen namelijk de werking van bestraling en chemotherapie tegengaan. Gebruik tijdens bestraling of chemotherapie geen voedingssupplementen zonder dit eerst met je behandelend arts en diëtist te bespreken.

Nee, belangrijkste is dan om voldoende energie en met name eiwit binnen te krijgen. Je wilt achteruitgang van de voedingstoestand zo veel mogelijk beperken en waar mogelijk verbeteren. In groente en fruit zit weinig energie en vrijwel geen eiwitten

Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat melk (bij meer dan 100 ml per dag) een beschermend effect heeft tegen tumoren in de dikke darm

De afgelopen jaren werd gedacht dat mannen met een hoge calciuminname (door het gebruik van veel zuivel of supplementen), mogelijk een verhoogd risico op prostaatkanker hadden. Een groot rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds uit 2018 waarin al het onderzoek tot dan toe is bekeken, laat echter zien dat dit niet het geval is.

Het advies is om geen calciumsupplement te gebruiken (tenzij op advies arts)

Alleen voor gezonde mensen! Gericht op gezondheid op lange termijn. Bij kanker en de behandeling ervan gelden echter vaak speciale eisen: de voeding moet nu vooral de noodzakelijke voedingsstoffen bevatten, die nodig zijn om de conditie zo goed mogelijk te houden, de behandelingen te kunnen voltooien en er zo goed mogelijk van te herstellen. Vooral als u niet ‘gewoon’ kunt eten, door allerlei oorzaken, is een andere keuze vaak verstandig. Van sommige producten is meer nodig; dat geldt vooral voor de eiwitrijke voedingsmiddelen zoals melk en melkproducten, kaas, vlees, vis, gevogelte, ei of vegetarische vleesvervangers.

Ja!

PDF
Stel PDF samen