Maag- darm- leverziekten (MDL)

Het specialisme MDL is gericht op onderzoek en behandeling van de spijsverteringsorganen (slokdarm, maag, darmen, lever, galwegen en alvleesklier). Onze MDL-artsen zijn in het bijzonder gespecialiseerd in:

Chronische darmontsteking (IDB)

Inflammatory Bowel Disease (IDB) is de verzamelnaam voor chronische darmontstekingen. De meest voorkomende inflammatoire darmziekten zijn Colitis Ulcerosa en de Ziekte van Crohn. Bij deze ziekten is er sprake van zweren op het slijmvlies van de darmwand. Het gaat om autoimmuunziekten, waarbij het lichaam zichzelf als het ware aanvalt.  

Lees ook het ervaringsverhaal van Birgit

Endoscopie 

Bevolkingsonderzoek darmkanker

SJG Weert is een erkend screeningscentrum in het bevolkingsonderzoek darmkanker. Dit houdt in dat er bij ons vervolgonderzoek plaatsvindt als er in de ontlasting bij het bevolkingsonderzoek bloed(sporen) teruggevonden worden. Ook buiten het bevolkingsonderzoek om kan naar ons verwezen worden in geval van klachten.

Het vervolgonderzoek bestaat uit een intakegesprek en een coloscopie; een kijkonderzoek in de darm. Indien er hierbij poliepen worden ontdekt, kunnen die vaak direct weggehaald worden. Als er verdacht weefsel of grote poliepen worden aangetroffen, wordt er een biopt (stukje weefsel) afgenomen voor verder onderzoek. In veruit de meeste gevallen blijkt het echter gelukkig te gaan om omschuldige bloedsporen of kleine poliepen. Als er wel sprake is van darmkanker staat er een toegewijd en gespecialiseerd team klaar voor begeleiding en behandeling.

Wat is een endoscopie?
Een endoscopie is een onderzoek via een dunne, flexibele slang om in de spijsverteringsorganen te kijken, of een biopt te nemen. Soorten endoscopieën zijn een gastroscopie (in de maag) en een coloscopie (in de dikke darm).

Leverziekten / levercirrose

Bij levercirrose is er sprake van ernstige schade aan de lever. Het is een chronische leverziekte. Zie voor meer informatie de folder levercirrose.

MDL-Matthias-Jurgens-onderzoektafel.jpg

De meeste ziektebeelden, zoals chronische darmontstekingen, leveraandoeningen, onverklaarbare buikpijnklachten en darmkanker worden door de MDL-artsen van SJG Weert behandeld. Bij ziektebeelden als slokdarm-, maag- en alvleesklierkanker en galstenen, wordt een beroep gedaan op collega-specialisten van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en/of Maastricht UMC+. MDL-arts Matthias Jürgens: “Zo zorgen we ervoor dat mensen altijd de beste MDL-zorg krijgen. Bij ons of in een ander gespecialiseerd medisch centrum, waar we de juiste specialist voor u weten te vinden."

Spreekuur MDL verpleegkundige

Om u zo goed mogelijk te kunnen informeren, adviseren en begeleiden tijdens uw ziekte, werkt de MDL-arts samen met de MDL-verpleegkundige. Een MDL-verpleegkundige is een in maag-, darm- en leveraandoeningen gespecialiseerd verpleegkundige. Het verpleegkundig spreekuur is een aanvulling op de behandeling van de MDL- arts en gebeurt in nauwe samenwerking met de MDL-arts. De verpleegkundige zorgt o.a. voor uitleg over ziekte, behandeling, medicijngebruik en thuisverzorging en geeft adviezen over het omgaan met pijn en beperkingen. U kunt hier ook altijd terecht met uw vragen.

Contact

Route:
2B (ontvangstruimte 1)

Telefoon:
0495 - 57 26 26
Voor de MDL-verpleegkundige kiest u optie 2.

Folders

Kijk voor informatie over aandoeningen en behandelingen in het:
Folderoverzicht