PDF
Stel PDF samen

Gastroscopie

Onderzoek slokdarm, maag en twaalfvingerige darm

Endoscopie


Wat is een gastroscopie?

Een gastroscopie is een onderzoek van de binnenkant van de slokdarm, de maag en een stukje van de 12-vingerige darm. Dit onderzoek gebeurt met een endoscoop, een flexibele en bestuurbare slang van ongeveer 1 cm dikte. Het uiteinde van de endoscoop bevat een lampje waardoor er licht is in de slokdarm, maag en 12-vingerige darm en een cameraatje. De beelden die door de camera gemaakt worden, zijn te zien op de monitor en worden door de arts beoordeeld.

Als het nodig is, kan de arts tijdens het onderzoek stukjes weefsel en poliepen (een goedaardig gezwel aan de darmwand) wegnemen. Ook andere kleine ingrepen zijn mogelijk, bijvoorbeeld een bloeding stoppen of het behandelen van spataders in de slokdarm.

Voorbereiding

Het intakegesprek
Voordat de gastroscopie gepland wordt, heeft u een intakegesprek met de endoscopieverpleegkundige / MDL verpleegkundige of bent u op de poli geweest bij de MDL-arts of internist. Hier krijgt u uitleg over het onderzoek. U krijgt de keuze voorgelegd het onderzoek met of zonder sedatie te ondergaan. Als uw huisarts het maagonderzoek zonder sedatie heeft aangevraagd, wordt u rechtstreeks ingepland zonder intakegesprek.

Wilt u sedatie, dan is het soms nodig dat de anesthesioloog bepaalt welke sedatie voor u het beste is. Bijvoorbeeld als u bepaalde hart- of longproblemen heeft, epilepsie, overgewicht of een bepaalde leeftijd heeft bereikt.

Daarnaast wordt uw medicatie besproken. Sommige medicatie moet tijdelijk worden gestopt of aangepast. Dit geldt bijvoorbeeld voor ijzermedicatie en insuline. Als u bloedverdunners gebruikt, hoort u wanneer u hiermee moet stoppen.

...............................................................................................................

...............................................................................................................

...............................................................................................................

...............................................................................................................

Als uw medicatie gewijzigd wordt in de tijd tussen uw intakegesprek en de gastroscopie, dan moet u dat vóór het onderzoek vertellen aan de verpleegkundige. Als u insuline gebruikt, neem deze en uw bloedglucosemeter mee naar het ziekenhuis. Controleer thuis voor u komt uw bloedglucose. Mocht deze te laag zijn dan mag u altijd 1 - 2 druivensuikerpastilles (verder geen voedsel of drinken) nemen, deze smelten en kunnen geen kwaad voor het onderzoek. Als u inhalaties gebruikt voor uw longen, dient u die wel gebruiken voor het onderzoek.

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit houdt in dat u 6 uur voor het onderzoek niets meer mag eten of drinken. De mond spoelen mag wel. U mag de vloeistof niet doorslikken. Heeft u toch iets doorgeslikt, vertel dit dan aan de verpleegkundige. Vóór die 6 uur mag u eventueel nog een beschuitje met jam en een kopje thee (geen ander beleg, omdat dit te lang in de maag blijft zitten).

Als u niet nuchter bent, kan het onderzoek niet doorgaan. Uw reguliere medicatie dient u vóór de 6 uur nuchter zijn te nemen, of na de gastroscopie.

Als u een maag én darmonderzoek op dezelfde dag ondergaat, dan geldt het nuchterbeleid van de coloscopie!

Dag van het onderzoek

Neem een briefje mee met het telefoonnummer van uw contactpersoon (diegene die u komt halen).

Voor u naar de afdeling endoscopie gaat, meldt u zich eerst bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Uw partner of familielid kan niet bij het onderzoek zelf zijn!

Als u gekozen heeft voor een gastroscopie met sedatie moet u 30 minuten vóór het onderzoek aanwezig zijn.

Gebruik geen make-up. Als u nagellak gebruikt, zorg er dan voor dat minstens 1 nagel vrij is van nagellak.

De verpleegkundige komt u ophalen in de wachtruimte en brengt u naar de voorbereidingskamer (met sedatie) of rechtstreeks naar de endoscopiekamer (zonder sedatie). Daar wordt het onderzoek nog een keer kort uitgelegd en worden u nog enkele vragen gesteld. U hoeft zich voor dit onderzoek niet om te kleden. Het is prettig als u makkelijk zittende kleding aantrekt omdat u op een bed komt te liggen.

Uw bezittingen en kleding worden in een plastic opbergkrat in een kast gezet. Advies: neem geen waardevolle spullen mee zoals sieraden, tablets enz.

U mag op een bed plaatsnemen. Doe een eventuele gebitsprothese vlak voor het onderzoek uit. Ook een tongpiercing / lippiercing moet voor het onderzoek uit gedaan worden.

Tijdens het onderzoek wordt u begeleid door een verpleegkundige. Een tweede verpleegkundige assisteert de arts.

Het onderzoek

Met sedatie
Sedatie is geen narcose. Tijdens de sedatie kunt u nog alles horen. Communiceren is lastig, omdat u de endoscoop in de mond heeft. U bent wat versuft en alles gaat een beetje langs u heen. Ook zorgt dit middel ervoor dat u zich (een gedeelte van) het onderzoek niet meer herinnert (ook al lijkt het dat u ''wakker'' bent). 

Tijdens het onderzoek wordt u aan een bewakingsmonitor aangesloten. Hiermee worden hartslag, ademhaling, bloeddruk en zuurstofgehalte bewaakt tijdens de sedatie. Draag daarom een T-shirt met korte mouw. Als het nodig is, krijgt u een papieren operatiehemd aan.

U krijgt een infuusnaaldje in uw arm of hand. Hierdoor krijgt u het kalmerende middel (de sedatie) toegediend, genaamd Dormicum. Als het nodig is krijgt u een pijnstiller (Fentanyl). U krijgt via een klein sponsje in de neus zuurstof toegediend.

Zonder sedatie
Als het nodig is, kan uw keel verdoofd worden met een Xylocaïnespray (tenzij u hier overgevoelig voor bent).

Hoe gaat het onderzoek?

Het kan dat u voor het onderzoek een drankje krijgt om het vormen van schuim in de maag tegen te gaan.

U gaat op uw linkerzij op de onderzoekstafel liggen met opgetrokken benen. U krijgt een celstof matje onder uw hoofd om vocht wat uit de mond kan lopen, op te vangen. Om uw tanden / kaken en de endoscoop te beschermen krijgt u een kunststof bijtring tussen uw tanden.

Het onderzoek begint met het inbrengen van de endoscoop in de mond, over de tong. Er wordt u gevraagd te slikken. Dit is onprettig, maar niet pijnlijk. U zult gaan kokhalzen, boeren en soms een windje laten. Dit alles is normaal en een reflex van het lichaam. U hoeft zich hier niet voor te schamen. Tijdens het onderzoek kunt u gewoon blijven ademen door mond of neus. U kunt niet stikken en het onderzoek verloopt het beste als u zich probeert te ontspannen en rustig door blijft ademen. Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten.

De arts zal de slokdarm, maag en een stukje van de 12-vingerige darm van de binnenkant bekijken. Tijdens het onderzoek blaast de arts koolzuurgas in de maag om goed zicht te hebben. Hierdoor krijgt u mogelijk een opgeblazen gevoel alsof u te veel gegeten heeft. Ook kunt u hiervan gaan boeren. Dit is een normale reactie. Soms wordt een klein stukje weefsel weggenomen voor microscopisch onderzoek. Dit is niet pijnlijk.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt u geïnformeerd over de bevindingen. Ook hoort u of er een controle-afspraak nodig is. Weefselonderzoek duurt +/- een week.

Heeft u geen sedatie gehad, dan mag u meteen na het onderzoek naar huis.

Heeft u wel sedatie gehad dan gaat u na het onderzoek naar de verkoeverkamer om uit te slapen. Hier krijgt u als u goed wakker bent ontbijtkoek en drinken aangeboden. 1,5 uur na het begin van het onderzoek kunt u opgehaald worden in de wachtruimte voor de endoscopie. Vriendelijk verzoek om u aan deze ophaaltijd te houden, dit in verband met de doorloop op de afdeling. 

Als u keelverdoving hebt gehad, mag u 1 uur na het onderzoek niet eten of drinken omdat u zich kunt verslikken. Begin na dat uur eerst met een slok water en als u zich daarin niet verslikt, mag u weer alles eten en drinken.

Na een sedatie mag u de eerste 24 uur:

  • niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer (zowel auto, fiets, lopend of met de bus);
  • geen machines besturen;
  • niet werken.

U moet opgehaald worden op de afdeling endoscopie. U mag niet alleen naar beneden lopen. Als u geen vervoer heeft geregeld, mogen wij geen sedatie toedienen. U bent de eerste 24 uur niet verzekerd tegen ongevallen, omdat u onder invloed bent van een sederend middel. SJG Weert kan niet aansprakelijk gesteld worden hiervoor. Heeft u geen sedatie gehad, dan mag u meteen na het onderzoek naar huis.

Weer thuis

Als u bloed verdunnende medicatie gebruikt waar u vóór het onderzoek mee moest stoppen, dan hoort u na het onderzoek wanneer u hiermee weer mag beginnen.

Waar kunt u nog last van hebben?

  • U kunt nog even een vol gevoel hebben in de maag door de ingeblazen lucht. Opboeren en/of windjes laten kan verlichting geven;
  • Uw keel kan wat gevoelig zijn. Dit is onschuldig en gaat vanzelf over.

Na een sedatie

  • kunt u de rest van de dag nog wat suf zijn;
  • tot 24 uur na de sedatie mag u niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer;
  • mag u niet gaan werken;
  • neemt u geen belangrijke beslissingen;
  • zorgt u dat er die dag een volwassene bij u is;
  • drinkt u geen alcohol.

Risico’s

Bij ieder onderzoek is er een risico op problemen. Als de arts een poliep weghaalt of een biopt neemt, maakt hij een wondje in het slijmvlies dat kan nabloeden. Er is een kleine kans dat op de plaats van dat wondje een gaatje ontstaat. Ook kan er gebruik gemaakt worden van Argongas om bloedingen in het maag-darmkanaal onder controle te houden. Ook hierbij is altijd een kleine kans dat een gaatje (perforatie) optreedt. 

Belangrijk

Voorbereiding
U moet voor het onderzoek nuchter zijn. Lees de informatie over de voorbereiding voor het onderzoek goed door.

Contact opnemen

Als u in de dagen na de gastroscopie de volgende klachten heeft:

  • bloedverlies;
  • pikzwarte ontlasting;
  • blijvende of erger wordende buikpijn;
  • koorts, hoger dan 38.5 °C;
  • benauwdheidsklachten;

neemt u contact op met de spoedeisende hulp (SEH). U geeft door dat u een gastroscopie heeft gehad, de datum van de gastroscopie en uw klachten. De afdeling SEH helpt u dan verder.

Afdeling spoedeisende hulp (SEH):
0495 - 57 26 10

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli interne geneeskunde / MDL.

Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur
0495 - 57 26 26