PDF
Stel PDF samen

Laserbehandeling van het oog

Oogheelkunde

 

Wat is een laser?

Een laser kunt u beschouwen als een soort speciale gloeilamp. Maar dan een gloeilamp die een heel dunne, felle en zuivere lichtstraal uitzendt. Via een microscoop kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te geven of weefsel te snijden. Laserstralen hebben niets te maken met röntgenstralen of radioactiviteit. De laser om u 'van de bril af te helpen’ wordt in deze folder niet besproken. Wel in de NOG-folder 'Refractieafwijking'.

Welke ziekten kunnen met laser worden behandeld?

Scheurtjes in het netvlies
Gaatjes of scheurtjes in het netvlies kunnen een netvliesloslating (ablatio retinae) veroorzaken. Dit kan worden voorkomen door deze gaatjes of scheurtjes op hun onderlaag vast te 'lassen' met een laser. De behandeling is soms wat gevoelig en duurt 10 - 20 minuten.

Suikerziekte in het oog  
Suikerziekte (diabetes mellitus) kan afwijkingen aan het netvlies geven (diabetische retinopathie). Met de laser is het mogelijk de beschadiging van het netvlies te vertragen of tot stilstand te brengen  (niet: te herstellen) en zo het gezichtsvermogen zo goed mogelijk te bewaren. Soms gecombineerd met injecties in het glasachtig lichaam (zie folder 'Intravitreale injecties').

Afhankelijk van de soort afwijkingen zijn een of meer laserbehandelingen nodig. Omdat de beschadiging van het netvlies door suikerziekte langere tijd kan doorgaan, kan aanvullende behandeling later nodig zijn.

De behandeling duurt 10 - 20 minuten en kan wat gevoelig zijn. Vooral als grote delen van het netvlies gelaserd moeten worden. Als ook de ‘gele vlek’ gelaserd moet worden, kunt u na de behandeling, blijvend, vlekjes in uw gezichtsveld zien.

Hoge oogdruk
Hoge oogdruk kan leiden tot een toenemende, blijvende beschadiging van de oogzenuw (glaucoom). Dit veroorzaakt verkleining van het gezichtsveld en leidt uiteindelijk tot blindheid.

Een te hoge oogdruk kan verschillende oorzaken hebben. Bij het z.g. open kamerhoekglaucoom, kan met de laser de 'afvoer' van het oog verbeterd worden (laser-trabeculoplastiek).

Bij het z.g. gesloten kamerhoekglaucoom maakt men de afvoer van het oog vrij door met de laser een klein gaatje te maken in het regenboogvlies (laser-iridotomie).Dit kan vaak ook in het acute stadium (acuut glaucoom) gedaan worden.

De behandeling duurt 10 - 20 minuten en is vrijwel pijnloos.

Andere aandoeningen   
Meerdere afwijkingen van het netvlies kunnen redenen zijn voor laserbehandeling, bv. een afsluiting van een bloedvat in het netvlies. Dit om te voorkomen dat er zich nieuwe bloedvaten gaan vormen in het oog. En soms om vocht in de gele vlek (macula-oedeem) te verminderen. Zie ook de NOG-folders 'Arteriële vaatafsluiting' en 'Veneuze vaatafsluiting'.

Hechtingen
Hechtingen in het oog na een glaucoomoperatie kunnen met de laser pijnloos losgemaakt worden.

Nastaar     
Na een staaroperatie (cataractoperatie) kan vertroebeling van het lenszakje van de oude lens ontstaan. De gezichtsscherpte vermindert dan weer. Men spreekt dan van nastaar. Met een laser kan een opening in het lenszakje 'gesneden' worden.

De behandeling duurt enkele minuten en is pijnloos

Hoe gaat een behandeling in zijn werk?

U hoeft thuis geen speciale voorbereidingen te treffen. Op de poli wordt de pupil meestal met oogdruppels wijd gemaakt. Alleen bij de laser-iridotomie wordt de pupil juist met druppels vernauwd. Daarvoor moet u tenminste een half uur voor de behandeling aanwezig zijn. Het oog wordt verdoofd door een druppel.

Bij de behandeling wordt een contactlensje op het hoornvlies geplaatst en vastgehouden door de oogarts. De laserstralen worden door deze lens heen gericht op de afwijking die behandeld moet worden.

In geval van pijn na de behandeling kunt u een pijnstiller (bv. paracetamol) nemen en het oog sluiten. Wanneer de pijn langer dan 12 uur duurt, wordt u verzocht contact op te nemen met uw oogarts.

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing.

Voor deze folder zijn de teksten gebruikt van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG). Deze folder is tot stand gekomen onder redactie van de Commissie Patiëntenvoorlichting van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) 2014.

www.oogheelkunde.org

Belangrijk

Direct na de behandeling ziet u vaak minder scherp door de lichtflitsen en de oogdruppels die u heeft gehad. Zelf autorijden is dus niet mogelijk!

Het is verstandig u te laten begeleiden ook wanneer u met het openbaar vervoer of met de taxi bent gekomen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:
 
Poli oogheelkunde:
0495 - 57 21 97
Maandag t/m vrijdag:
08:30 - 16:30 uur