Afwijking aan de anus

Proctologiestraat

Chirurgie

Uw huisarts heeft u verwezen naar de proctologiestraat in verband met een probleem aan de anus, zoals aambeien of een kloofje in de anus. Proctologie is een verzamelnaam voor de kennis over afwijkingen bij of aan de anus. In een zogeheten 'straat' vindt de eerste intake en mogelijke behandeling in hetzelfde spreekuur plaats. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken bij een bezoek aan de proctologiestraat. Het spreekuur vindt plaats op de Poliklinische Operatie Kamer (POK), route 33. Het is goed u te realiseren dat uw persoonlijke situatie anders kan zijn dan in deze folder wordt beschreven.

Afspraak maken

Met een verwijzing van uw huisarts kunt u een afspraak maken voor de proctologiestraat. U kunt een afspraak maken via de poli Chirurgie op werkdagen tussen 09:00 - 17:00 uur. Telefoon: 0495 - 57 22 76

Als u allergisch bent voor bepaalde medicijnen of u gebruikt bloedverdunners meldt dit dan bij het maken van de afspraak.

De proctologiestraat

Het is soms lastig om in de spreekkamer van een huisarts of specialist de anus goed te onderzoeken. Het licht en de beschikbare apparatuur zijn niet optimaal. Daarom vindt dit spreekuur plaats op de POK. Hier is het mogelijk om onder optimale omstandigheden de anus te bekijken. Daarnaast kunnen kleine ingrepen direct worden gedaan. U hoeft dus niet extra terug te komen voor een kleine ingreep, omdat deze al bij de eerste afspraak kan gebeuren.

Behandeling

Verschillende oorzaken van anale klachten vereisen ook een verschillende behandeling. Vooraf is dus niet altijd aan te geven welke behandeling voor u van toepassing is. Behandeling kan bestaan uit medicijnen of een kleine ingreep. Ook kan aanvullend onderzoek nodig zijn zoals een inwendig onderzoek van de darm, of bijvoorbeeld een MRI scan. Soms is een (grotere) operatie onder ruggenprik of algehele anesthesie (narcose) nodig.

Voorbereiding

U ontvangt na het maken van de afspraak via de post een informatiepakket. In dit pakket zit een vragenlijst. Vul deze in en neem die mee bij uw bezoek aan de chirurg. Hij zal deze lijst met u doornemen.

Afwijking-anus-anusproblemen.jpg

U hoeft niet nuchter te zijn voor de ingreep. U kunt dus voor de ingreep gewoon eten en drinken.

U heeft bij de informatie een miniklysma gekregen. Dit klysma gebruikt u 2 uur voor het bezoek. Houdt de vloeistof op tot de aandrang te erg wordt. Zo is de anus min of meer schoon van ontlasting. Het middel werkt kort dus u hoeft niet bang te zijn voor diarree.

Hoe gebruikt u een miniklysma

  • Houdt de tube aan het onderste gedeelte van de canule vast en draai en trek met een lichte beweging de dop eraf.
  • Knijp voorzichtig een druppel vloeistof uit de tube. Hierdoor wordt de canule vettig waardoor het inbrengen gemakkelijker wordt.
  • Breng de canule in de anus.
  • Knijp de hele inhoud eruit.
  • Trek de canule zachtjes uit de anus terwijl u de tube ingeknepen houdt.

Op de operatiekamer

De arts neemt met u de vragenlijst kort door. Vervolgens wordt het onderzoek van de anus gedaan. De chirurg gebruikt hiervoor waarschijnlijk een kijkbuisje (proctoscoop).

Hierna bespreekt de arts met u de behandeling. Soms is dit een behandeling met medicijnen maar het kan ook nodig zijn aansluitend een kleine ingreep te doen. Deze ingreep is meestal niet pijnlijk. Als een grotere, of pijnlijke ingreep nodig is, wordt een afspraak gemaakt voor een operatie op de klinische operatiekamer onder verdoving met een ruggenprik of via algehele anesthesie. Als het noodzakelijk is om verder onderzoek te doen wordt daarvoor een nieuwe afspraak gemaakt.

Na het onderzoek

U mag na het onderzoek / ingreep direct weer naar huis. Het is af te raden na de ingreep zelf naar huis te rijden. Zorg er dus voor dat iemand u kan begeleiden. Als u naar huis gaat krijgt u een afspraak mee voor controle op de proctologiestraat of voor verder onderzoek.

Als u geholpen bent aan aambeien en u heeft een rubber bandje gekregen, dan kunt u enkele dagen last hebben van loze aandrang, of een drukkend gevoel in de anus. Dit trekt vanzelf weg. Drink goed en eet voldoende vezels om de ontlasting 'soepel' te houden.

Mogelijke complicaties

Geen enkele ingreep is geheel zonder risico’s. Gelukkig komen bloedingen of hevige pijnklachten maar heel weinig voor.

PDF
Stel PDF samen

Belangrijk

Ziek of verhinderd?
Wanneer u de gemaakte afspraak voor de poliklinische ingreep niet kunt nakomen, wilt u dit dan zo ruim mogelijk van tevoren telefonisch doorgeven zodat een andere patiënt uw plaats in kan nemen.

Problemen na de operatie
Wanneer zich thuis na de operatie problemen voordoen, neem dan contact op met de poli Chirurgie. Op werkdagen bereikbaar tussen 08:00 - 17:00 uur.

Poli Chirurgie:
0495 - 57 22 70

Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp (SEH):
0495 - 57 26 10

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli Chirurgie, bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 - 17:00 uur.

Poli Chirurgie:
0495 - 57 22 70