Liesbreukoperatie
Chirurgie
Behandeling van een liesbreuk
Een liesbreuk wordt meestal behandeld met een operatie. Er zijn meerdere manieren om een liesbreuk te herstellen:
- een open operatie (Lichtenstein of TREPP)
- een kijkoperatie (TEP)
De TREPP operatie is een vrij nieuwe techniek. Deze operatie combineert de voordelen van de al lang bekende open liesbreukoperatie en de kijkoperatie.
De chirurg bespreekt met u welke behandeling voor u het beste is. Dit hangt van verschillende dingen af, zoals:
- de grootte van de breuk
- is het een enkel- of dubbelzijdige breuk
- eerdere operaties of andere behandelingen in onderbuik of liezen
- de door u gewenste type verdoving
De liesbreukoperatie
Lichtenstein
Dit is de al heel lang bekende liesbreukoperatie. Bij deze (open) operatie maakt de chirurg een snee van 6 – 8 cm in de onderbuik, direct boven de liesbreuk. Vervolgens wordt het lieskanaal geopend, waarna de zwelling wordt opgezocht en terug gebracht naar de buikholte. Over de verzwakte plek of het gat in de buikwand wordt een kunststof matje geplaatst zodat de breuk niet meer terug komt. De belangrijkste voordelen van deze techniek zijn dat deze kan worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving of met een ruggenprik. Zoals iedere liesbreukoperatie is er wel een kleine kans dat de breuk terugkomt. Een ander nadeel van deze techniek is pijn in de lies. De lies kan erg pijnlijk zijn de eerste weken. Een aantal patiënten houdt langdurig of zelfs blijvend pijnklachten in de geopereerde lies. Deze pijn wordt meestal veroorzaakt door irritatie van zenuwen die door het lieskanaal lopen.
TREPP
Bij een TREPP wordt een kleine snee gemaakt net boven het lieskanaal. Dan wordt het vlak geopend achter de buikspieren en van daaruit wordt de breuk uit het lieskanaal gehaald en teruggeduwd in de buikholte. Hierna wordt de zwakke plek in de buikwand afgedekt met een kunststof matje. De wond wordt weer gehecht.
Deze operatie kan ook met een ruggenprik worden uitgevoerd. Een ander groot voordeel ten opzichte van de Lichtenstein operatie is dat bij een TREPP het lieskanaal niet wordt geopend. Daardoor is de kans op zenuwbeschadiging of irritatie in de liesstreek veel kleiner. De operatie geeft daardoor veel minder napijn. Er is een veel kleiner risico op chronische pijnklachten in de lies en er is ook minder kans op gevoelsstoornissen in de lies. Wel is hierbij ook een kleine kans dat de breuk terugkomt.
Kijkoperatie (TEP)
Bij een kijkoperatie krijgt u 3 kleine sneetjes in de buik. De chirurg brengt door deze sneetjes instrumenten en een kleine camera in de buikholte. Hij kan alles wat hij doet op een monitor zien.
Bij deze operatie wordt ook achter de buikspieren langs de breuk uit het lieskanaal gehaald en teruggebracht in de buikholte. Vervolgens wordt de zwakke plek of de opening in de buikwand afgedekt met een matje om te voorkomen dat de breuk terugkomt. Het vlak waarlangs geopereerd wordt is vergelijkbaar met de TREPP. Daarom geeft ook deze operatie minder napijn en een kleine kans op langdurige pijnklachten. Wel is er ook de kans dat de breuk terugkomt. Nadelen van deze operatie zijn vooral dat deze alleen onder narcose kan worden uitgevoerd. Een ander nadeel is dat deze operatie meestal langer duurt dan een open operatie.
Zoals u heeft kunnen lezen, worden bij alle liesbreukoperaties kunststof matjes gebruikt. Het type mat en de grootte verschilt per operatietechniek. In SJG Weert gebruiken we de modernste matjes die bewezen veilig zijn voor toepassing bij patiënten.
Bij zowel een open operatie als een kijkoperatie worden de wondjes gehecht met oplosbare hechtdraden. Deze hoeven niet te worden verwijderd.
Algemene risico's bij een liesbreukoperatie
Geen enkele operatie gaat zonder risico’s. Zo kan er na een liesbreukoperatie wondpijn, een ontstoken wond, een bloeduitstorting of een nabloeding ontstaan. De bloeduitstorting kan bij mannen tot in de balzak en bij vrouwen tot in de grote schaamlip lopen.
Andere risico's:
- Ondanks een goede operatie kan er op dezelfde plek weer een breuk ontstaan. Dit heet een recidief breuk. Waarschijnlijk krijgt u dan opnieuw een operatie.
- De chirurg kan per ongeluk een zenuw beschadigen of doorsnijden. De plek van de operatie kan daardoor blijvend gevoelloos of juist pijnlijk worden. Dit risico is veruit het grootst bij een Lichtenstein operatie.
- Een heel enkele keer kan bij mannen de zaadstreng beschadigd raken. De zaadbal kan dan kleiner en gevoelloos worden.
- De kunststof mat kan irritatie geven van de zenuwen in het liesgebied. Vooral na de Lichtenstein operatie komt bij patiënten langdurige pijn of soms zelfs blijvende pijn voor.
Belangrijk
Nuchter blijven
Wordt u geopereerd? Dan is het belangrijk dat u nuchter bent, anders kan de ingreep niet doorgaan. De regels over nuchter blijven leest op u de pagina Nuchter blijven voor een ingreep.
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli chirurgie.
0495 - 57 22 70
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur