Urologie

Urologie houdt zich bezig met aandoeningen aan nieren, urineleiders, blaas en plasbuis, maar ook de prostaat en de geslachtsorganen van de man horen bij dit vakgebied.

Vergrote prostaat
Een veel voorkomende aandoening bij oudere mannen is een vergrote prostaat. Dit kan ernstige plasklachten veroorzaken die bij meer dan 3% van de mannen boven 75 jaar voorkomen. Vaak kunnen medicijnen de ergste plasklachten verhelpen. In andere gevallen biedt een operatie uitkomst. Binnen SJG Weert worden operaties bij vergrote prostaat uitgevoerd met een lasertechniek, waarmee de operatie snel, precies en bloedloos kan worden uitgevoerd. Er wordt naar gestreefd de katheter na de ingreep binnen een dag te verwijderen.

Urodynamisch onderzoek
Met een urodynamisch onderzoek kan de functie van de blaas en het afsluitmechanisme van de blaas worden getest. Doel van het onderzoek is na te gaan wat de oorzaak is van de plasklachten. Urodynamisch onderzoek zal vaak verricht worden indien u klachten heeft van bemoeilijkt plassen (obstructie) of ongewild urineverlies (incontinentie). Ook wanneer u in combinatie met plasproblemen nog andere aandoeningen heeft of wanneer de oorzaak van uw klachten niet duidelijk is, kan door middel van urodynamisch onderzoek gezocht worden naar de oorzaak van uw klachten.

Samenwerking prostaatkanker
SJG Weert is aangesloten bij Prosper; een samenwerking van een aantal Nederlandse ziekenhuizen op het gebied van prostaatkanker. Door de concentratie van complexe zorg, kunnen patiënten met prostaatkanker beter behandeld worden. Onderzoek en diagnose vinden plaats in het eigen, vertrouwde ziekenhuis. En als er een operatieve prostaatverwijdering nodig is, vindt die altijd plaats op één locatie (het Canisius Wilhelmina Ziekenhus in Nijmegen). Daar bevindt zich de DaVinci Xi operatierobot in een speciaal daarvoor ontwikkelde operatiekamer. De nazorg na de deze ingreep krijgt u weer bij het ziekenhuis in de buurt.  

Contact

Route:
1B (ontvangstruimte 4)

Telefonische bereikbaarheid:
Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 12:00 uur
0495 - 57 24 80  (algemeen)
0495 - 57 24 81  (voor vragen)

Folders

Kijk voor informatie over aandoeningen en behandelingen in het:
Folderoverzicht

Voorbereiding kinderen

Een bezoek aan het ziekenhuis of een opname kan voor een kind heel ingrijpend zijn. Samen met de ouders proberen we de kleine patiënten zo goed mogelijk voor te bereiden. 

Meer informatie is te vinden op de pagina: 
Kinderen.

Nieuws

oncozon.jpg

SJG Weert is onderdeel van het Oncologisch Netwerk Zuidoost-Nederland (OncoZON). OncoZON is een samenwerkingsverband van 9 ziekenhuizen en één radiotherapeutisch instituut in de regio Zuidoost-Nederland. Een professioneel netwerk van instellingen die de handen ineen hebben geslagen om in deze regio de best mogelijke zorg op het gebied van kanker te bieden. Uniek is dat alle instellingen hebben vastgelegd dezelfde procedures en werkwijzen te volgen. Zo weet de patiënt dat hij exact dezelfde topzorg krijgt in iedere instelling van het netwerk, dus dat hij bij OncoZON overal in goede handen is.

OncoZON