Kijkoperaties in SJG Weert voortaan in Ultra HD

14 mei 2021

De operatiekamers van SJG Weert zijn voorzien van een gloednieuwe techniek. Deze wordt sinds vorige maand ingezet bij kijkoperaties: ingrepen waarbij via enkele, kleine sneetjes in de buik geopereerd wordt. Het nieuwe systeem biedt Ultra HD (4K) beeld, waarmee er nog nauwkeuriger geopereerd kan worden.

Het nieuwe systeem brengt een aanzienlijke verbetering, vertelt chirurg Frank Vanhimbeeck: “De grootste voordelen zijn een bredere kijkhoek en betere beeldkwaliteit. De camera’s waarmee gewerkt wordt, hebben 4K (Ultra HD) beeld. Bovendien is de CO2-lucht die we in de buik van de patiënt blazen verwarmd, waarmee condensvorming op de cameralens voorkomen wordt. Het opereren is hierdoor nog veiliger en nauwkeuriger. Hoe scherper het zicht van de operateur, hoe kleiner de kans op complicaties.”

Over een kijkoperatie
Bij een kijkoperatie gebeurt er eigenlijk hetzelfde als bij een ‘gewone’ of ‘open’ operatie. Het enige verschil is dat er geen grote snee in de buik gemaakt wordt, maar dat er geopereerd wordt via enkele kleine gaatjes en een camera in de buik. Het opereren gaat via een televisiescherm, vandaar de term ‘kijkoperatie’. Doordat de chirurg de buik op het scherm uitvergroot ziet, kan hij nog preciezer te werk gaan. Het herstel gaat sneller, de patiënt heeft minder pijn en er blijven slechts kleine littekens over.

Vanwege de vele voordelen wordt in SJG Weert veel gewerkt met kijkoperaties. Zowel de gynaecologen, urologen als chirurgen maken gebruiken van deze techniek.

Kijkoperaties in SJG Weert voortaan in Ultra HD