Prehabilitatie: fit voor uw operatie

Ter voorbereiding op een darmkankeroperatie in SJG Weert kunnen patiënten een trainingsprogramma volgen. Dit heet prehabilitatie. Wetenschappelijk onderzoek bewijst het: wie in goede conditie verkeert, herstelt sneller en loopt minder risico op complicaties of een hernieuwde ziekenhuisopname.

In de wachttijd voor de operatie gaat u in plaats van thuis af te wachten aan de slag met uw conditie onder begeleiding van een sportsarts, fysiotherapeut en diëtist. Het programma bestaat uit:

  • Conditie- en krachttraining, zorgvuldig afgestemd op de persoonlijke situatie en de belastbaarheid
  • Voedingsondersteuning
  • Mentale ondersteuning, met waar nodig begeleiding van een psycholoog
  • Een stoppen-met-roken-traject
  • Voldoende rust

Lichamelijke training
Voor elke patiënt stelt de sportarts een op maat gemaakt programma samen. Hiermee gaat u onder begeleiding van een fysiotherapeut me aan de slag. Er wordt bij het maken van het programma rekening gehouden met uw leeftijd en gezondheid.

Voedingsondersteuning
Het is belangrijk om extra vitamines en eiwitten binnen te krijgen. Een diëtist kijkt mee naar uw voedingspatroon.

Mentale ondersteuning
Er komt veel op u af in de periode na de diagnose. Uw casemanager is er om u hierin te begeleiden en te praten. Indien nodig kunt u ook terecht bij een medisch psycholoog.

Stoppen met roken
Zelfs zo kort voor de operatie heeft stoppen met roken een groot positief effect. Dit begeleidingstraject wordt vaak volledig vergoed door de zorgverzekeraar.

Voldoende rust 
Na inspanning moet het lichaam ook de tijd krijgen om te herstellen. Een goede nachtrust is van onschatbare waarde.

Vergoeding
Vraag bij uw zorgverzekering na of deze training wordt vergoed.

Folder prehabilitatie

Meer informatie over de verschillende prorgammaonderdelen van prehabilitatie vindt u in de folder actief bij kanker.

Sportarts Marieke Brinkman: “De combinatie van intensief trainen en optimale voeding - lees: veel eiwitten en voldoende energie - versterkt de spierkracht en conditie, waardoor je fitter en met een gezond gewicht de operatie ingaat. Zeker bij kanker is dat heel belangrijk omdat deze ziekte het spierweefsel en de fitheid aantast. Hoewel het trainingsprogramma behoorlijk intensief is, vinden mensen het prettig om zelf een bijdrage te kunnen leveren aan hun herstel. Wanneer je kanker hebt, ben je in zoveel opzichten afhankelijk van anderen. Dan is het heel fijn als je zelf iets kunt doen. En al helemaal als je merkt dat je je door die inspanningen fitter gaat voelen.” 

Contact

Route:
1A

Telefonische bereikbaarheid:
Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 16:30 uur
0495 - 57 26 26

Meer informatie

Een gezonde leefstijl helpt u de behandelingen beter te doorstaan. U heeft minder snel last van bijwerkingen en complicaties en de kans op een goed behandelresultaat is groter. Meer hierover leest u op de pagina
leefstijl bij kanker.

Nieuws

oncozon.jpg

SJG Weert is onderdeel van het Oncologisch Netwerk Zuidoost-Nederland (OncoZON). OncoZON is een samenwerkingsverband van 9 ziekenhuizen en één radiotherapeutisch instituut in de regio Zuidoost-Nederland. Een professioneel netwerk van instellingen die de handen ineen hebben geslagen om in deze regio de best mogelijke zorg op het gebied van kanker te bieden. Uniek is dat alle instellingen hebben vastgelegd dezelfde procedures en werkwijzen te volgen. Zo weet de patiënt dat hij exact dezelfde topzorg krijgt in iedere instelling van het netwerk, dus dat hij bij OncoZON overal in goede handen is.

OncoZON