PDF
Stel PDF samen

Een niet-ingedaalde testikel

Operatieve behandeling

Urologie

In deze folder staat algemene informatie en is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw uroloog. Wanneer er nog vragen zijn of onduidelijkheden kunt u contact opnemen met de uroloog.

De niet ingedaalde testikel

Zaadballen worden ook wel testikels of teelballen genoemd. De zaadballen ontwikkelen zich bij jongetjes voor de geboorte in hun buik. In de laatste maanden voor de geboorte komen de zaadballen via de lies in de balzak terecht. Dat heet indalen.

Soms gaat dat niet helemaal goed. Een of beide zaadballen blijven dan in de buik of lies zitten. We noemen dat een niet-ingedaalde zaadbal.

Voor de vruchtbaarheid is het belangrijk dat de zaadballen in de balzak zitten. Daar is de temperatuur namelijk wat lager, en dat is belangrijk voor de zaadproductie.

testikel-niet-ingedaald.jpg

De voorbereiding

Voor de operatie wordt met u en uw zoontje een afspraak gemaakt op de poli preoperatieve screening. De operatie bij een niet-ingedaalde zaadbal gebeurt onder narcose. Hiervoor moet uw zoon in een kapje blazen zodat hij in slaap valt. Soms krijgt hij een prikje in zijn arm. Meer informatie over narcose leest u in de folder: ‘Anesthesie bij kinderen’.

Na de operatie mag uw zoontje waarschijnlijk dezelfde dag nog naar huis. Sommige jongetjes moeten een nachtje in het ziekenhuis blijven.

In de folder: ‘Dagopname kind’ vindt u informatie over hoe u uw zoontje kunt voorbereiden op de operatie.

De operatie

De operatie die nodig is om een zaadbal in de balzak te brengen heet in vaktermen "orchidopexie". De operatie duurt ongeveer 1 uur.

De uroloog maakt een sneetje in de lies en een sneetje in de balzak. Daarna verplaatst hij de zaadbal van de lies naar de balzak.

Als de uroloog tijdens de operatie een liesbreukje vaststelt dan wordt dat meteen verholpen.

De huidwond in de lies en de balzak worden meestal met oplosbare hechtingen gesloten. Deze hechtingen hoeven dus niet verwijderd te worden.

Mogelijke complicaties

Eventuele complicaties hebben bijna altijd te maken met de wondjes. Er kan een nabloeding ontstaan die zichtbaar is als een bloeduitstorting onder de hechtingen. Meestal verdwijnt deze vanzelf en is behandeling niet nodig.

Soms ontstaat er een ontsteking van de wond. De uroloog of huisarts geeft dan meestal een antibiotica kuur.

Verder is het normaal dat de balzak na de operatie een beetje gezwollen is en er blauw-roodachtig uitziet.

Controle

U krijgt een afspraak wanneer u met uw zoontje voor controle bij de uroloog komt.

Nazorg thuis

Na een operatie van een niet-ingedaalde zaadbal mag uw zoontje snel weer naar huis. Is uw zoontje niet misselijk, dan mag hij 's avonds wat licht verteerbaar voedsel eten zoals pap, bouillon, appelmoes, beschuitje of puree. Geef nog geen ‘prik’ (koolzuurhoudende) dranken.

Zeker de eerste dag moet uw zoontje rustig aan doen, dus in bed of op de bank blijven liggen. Waarschijnlijk zal hij de eerste dagen minder actief zijn.

Wanneer uw zoontje pijn heeft mag u hem een (kinder) paracetamol zetpil geven, 120 mg of 240 mg (afhankelijk van de leeftijd).

Uw zoontje mag de dag na de operatie gewoon onder de douche. In bad gaan mag pas na ongeveer 5 dagen. Na het douchen of wassen dept u de hechtingen droog.

De verpleegkundige op de verpleegafdeling geeft u uitleg over de wondverzorging.

Draagt uw zoontje luiers? Verschoon die dan wat vaker dan normaal. Dit is om ontstekingen te voorkomen.

Is uw zoon al wat ouder? Dan mag hij 2 weken niet sporten, gymmen of fietsen. Als hij voldoende fit is, kan hij na een week weer naar school.

Belangrijk

Voorbereiding
In de folder: ‘Dagopname kind' vindt u informatie over hoe u uw zoontje kunt voorbereiden op de operatie.

Ziekte of verhindering
De operatie van uw kind kan niet doorgaan als:

  • uw zoontje op de ochtend van de operatie een   temperatuur heeft boven de 38 °C;
  • er in de omgeving besmettelijke ziekten voorkomen zoals mazelen, waterpokken, rode hond of  bof.

Geef dit dan telefonisch door aan de assistente van de poli urologie:
0495 - 57 24 80

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli urologie.

Maandag t/m vrijdag
09:00 – 12:00 uur 
0495 – 57 24 80