PDF
Stel PDF samen

Leven met reuma

Reumatologie

Reuma heeft veel invloed op het dagelijks leven. De gevolgen van de ziekte kunnen niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal zijn. Het kan zijn dat u vragen heeft die specifiek voor uw situatie of leeftijd van toepassing zijn. Denk aan vragen over werk, bewegen, voeding, sport of seksualiteit. Reuma betekent namelijk ook leren omgaan met de beperkingen die de ziekte met zich meebrengt. We geven u op deze pagina graag enkele tips en adviezen over deze onderwerpen. Het bespreekbaar maken van problemen kan helpen. Uw behandelaar kan u verwijzen naar de verpleegkundig reumaconsulent voor het beantwoorden van uw vragen.

Wat is reuma?

Reuma is een verzameling van méér dan 100 aandoeningen die we indelen in 3 categorieën:

Reuma is onvoorspelbaar. Het is een grillige ziekte. U kunt heel lang geen klachten hebben totdat plotseling de ziekte weer de kop op steekt. Nieuwe patiënten moeten vaak aan de situatie wennen. Maar ook voor de partner, vrienden, familie en collega’s verandert er veel.

Uw dagelijks leven

Belastbaarheid
Door uw aandoening kan het zijn dat u uw dagelijkse activiteiten niet meer zoals gewend kunt uitvoeren. U moet een nieuw evenwicht vinden tussen belastbaarheid en de belasting van uw lichaam.

Werk
Als je reuma hebt, probeer je een zo ‘normaal’ mogelijk leven te leiden. Toch is het soms niet vanzelfsprekend om gewoon te werken of te studeren. In de folders tips voor werknemers en bij het centrum chronisch ziek en werk kunt u meer lezen over deze onderwerpen.

Voeding
Gezonde voeding kan helpen sommige klachten te verminderen en een gezond gewicht te bereiken. In de praktijk is gezond en gevarieerd eten soms lastiger dan gedacht. Wat is voor u gezonde voeding? En zijn er dingen die u misschien kunt verbeteren?

Seksualiteit, kinderwens en zwangerschap
Een reumatische aandoening kan op vele manieren invloed hebben op uw leven. Dat geldt ook voor uw seksleven. Wat als door reuma seks niet meer vanzelfsprekend is? Toch zijn er genoeg mogelijkheden om intiem te blijven. In de folder Leven met seksualiteit en zwangerschap kunt u hier meer over lezen. 

Tips over beweging

Bewegen is een van de belangrijkste dingen die u zelf kunt doen om uw gewrichten gezond te houden. Door in beweging te blijven bij reuma kunnen klachten afnemen.

Sporten
Over het algemeen zijn rustige sporten zoals wandelen, fietsen, zwemmen (met name in extra warm water) en nordic walking heel geschikt voor mensen met een reumatologische aandoening. Intensievere vormen van sport, zoals voetbal en tennis, zijn ook mogelijk. Voordat deze sporten hervat worden, mogen de gewrichten niet meer ontstoken zijn. Daarnaast is het belangrijk dat de gewrichten niet dikker worden of (steeds meer) pijn gaan doen na het sporten. Er zijn ook reumapatiëntverenigingen die allerlei bewegingsactiviteiten aanbieden in groepsverband, zoals wandelen en badmintonnen.

Als u niet goed weet of de sport die u beoefent voor u geschikt is, dan kunt u voor advies terecht bij een fysiotherapeut van SJG Weert. Met uw reumatoloog kunt u een eventuele verwijzing naar de fysiotherapeut bespreken.

Wat kunt u zelf doen?

Balans belasting belastbaarheid
Door uw aandoening kan het zijn dat u uw dagelijkse activiteiten niet meer zoals gewend, kunt uitvoeren. U wil een nieuw evenwicht vinden tussen belastbaarheid en de belasting van uw lichaam.

Gewrichten beschermen
Het beschermen van uw gewrichten is van essentieel belang. Bij gewrichtsbescherming wordt een gewricht op een verantwoorde wijze ingeschakeld bij dagelijkse activiteiten zodat gewrichtsklachten kunnen worden verminderd en voorkomen. 

Uw gezondheid

Medicatie
De klachten bij reumatische aandoeningen worden onder andere behandeld met medicijnen. U krijgt hierover informatie van uw voorschrijver en apotheker.

Het meest gebruikte medicijn is methotrexaat. Soms worden biologicals of JAK-remmers ingezet. Welk medicament bij u wordt gestart is afhankelijk van verschillende factoren zoals aard en ernst van de aandoening, andere medicatie die u gebruikt of aandoeningen die u heeft, of er al dan niet een kinderwens bestaat enzovoort. De keuze wordt in overleg met u bepaald door uw behandelaar.

Patiënten die meedoen aan de ramadan kunnen meer informatie vinden op de site Ik gebruik medicijnen en wil mee doen aan de ramadan.

ReumaNederland heeft samen met reumatologen een keuzehulp gemaakt. Heeft u reumatoïde artritis (RA)? De keuzehulp helpt u het gesprek met je reumatoloog voor te bereiden. Hoe u samen met uw reumatoloog kunt beslissen welke behandeling met medicijnen voor u de beste is.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met: 

Poli reumatologie
0495 - 57 24 90
Maandag t/m vrijdag:
08:30 - 16:30 uur

reumatologie@sjgweert.nl

Meer informatie

Meer informatie over reuma is te vinden op de website van Reuma Nederland:
www.reumanederland.nl

Daarnaast zijn er verschillende landelijke en regionale patiëntenverenigingen voor reuma.