Fysiotherapie

De fysiotherapeut helpt u bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van uw lichamelijke klachten en zorgt ervoor dat u weer optimaal kunt bewegen. De zorg van een fysiotherapeut past bij uw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat u wilt bereiken. Soms krijgt u alleen advies, soms ook een behandeling.

Fysiotherapie op de afdeling (kliniek)
Tijdens een ziekenhuisopname liggen patiënten gemiddeld meer dan 80% van de tijd in bed, ook als daar geen aanleiding voor is. Ze zijn dan fysiek inactief, dat is niet nodig en leidt tot een afname van conditie en spierkracht. Dit heeft invloed op het dagelijks functioneren en zelfstandigheid van de patiënt.

Wanneer u bent opgenomen in het ziekenhuis kan het dus zijn dat u fysiotherapie krijgt.

De fysiotherapeutische behandeling is gericht op het verbeteren van de conditie, spierkracht of bijvoorbeeld het (opnieuw) kunnen uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals het opstaan uit een stoel of het traplopen. Hiervoor adviseert, behandelt en begeleidt de fysiotherapeut u, waarbij de nadruk altijd zal liggen op zelfredzaamheid. Het doel is dat u zo snel mogelijk weer zelfstandig uw activiteiten kunt uitvoeren.

De fysiotherapeut komt aan uw bed voor een onderzoek en bespreekt met u welke behandeling nodig is. De fysiotherapeut zal zelf met u aan de slag gaan, maar het kan ook zijn dat u oefeningen krijgt die u zelf op uw kamer en in de gang kunt uitvoeren.

Fysiotherapie op de polikliniek
In het SJG bieden we verschillende vormen van poliklinische fysiotherapie aan. De specialist kan u doorverwijzen voor:

Poliklinische onderzoeken voor een opname of operatie
Wanneer u een operatie aan uw schouder, knie of heup gaat krijgen kan de behandelend specialist u doorverwijzen naar de afdeling fysiotherapie. Samen bespreekt u uw klachten en vind er een lichamelijk onderzoek plaats. Tevens zal de fysiotherapeut u informeren over de ziekenhuisopname en het herstel na de operatie.

Oncologische revalidatie
In het SJG kan u terecht voor oncologische training wanneer uw behandelend specialist u doorverwijst naar de afdeling fysiotherapie. Onder begeleiding van de fysiotherapeut traint u twee keer per week in het ziekenhuis om te werken aan uw herstel.

Prehabilitatie
Voordat u geopereerd moet gaan worden kan de specialist u doorverwijzen naar de afdeling fysiotherapie. U gaat dan onder leiding van de fysiotherapeut uw conditie en spierkracht opbouwen om zo fit mogelijk te worden voordat u geopereerd wordt.

Longrevalidatie
Na verwijzing van de specialist worden longpatiënten in samenwerking met CIRO begeleid door de fysiotherapeut en longverpleegkundige. Tijdens de trainingen wordt er o.a. gewerkt aan het verbeteren van de spierkracht en het uithoudingsvermogen.

Hartrevalidatie
Na verwijzing van de specialist worden hartpatiënten begeleid door de fysiotherapeut en hartverpleegkundige. Tijdens de trainingen wordt er o.a. gewerkt aan het verbeteren van de spierkracht en het uithoudingsvermogen.

Bariatrie
Wanneer u geopereerd gaat worden i.v.m. obesitas (zwaarlijvigheid) wordt u door de fysiotherapeut zowel voor als na de operatie periodiek begeleid.

Artrose heup en knie
De specialist kan u doorverwijzen naar de afdeling fysiotherapie i.v.m. artrose van de knie of heup. De fysiotherapeut gaat samen met u een onderzoek en behandeling starten waarna u gaat evalueren of uw klachten voldoende zijn afgenomen.

Poliklinische revalidatie
De specialist kan u doorverwijzen voor een second-opinion onderzoek of poliklinische revalidatie na een operatie aan uw houdings,- en bewegingsapparaat.

Gespecialiseerde fysiotherapeuten
Binnen SJG Weert zijn fysiotherapeuten werkzaam die zich gespecialiseerd hebben op verschillende onderdelen van de fysiotherapie waaronder: oncologie, geriatrie, manuele therapie, neurologie, orthopedie, hart,-  en longrevalidatie en handtherapie enz.

Wij passen de zorg altijd aan uw situatie aan en werken volgens landelijke richtlijnen, actuele protocollen en de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Alle fysiotherapeuten van de afdeling fysiotherapie zijn bovendien opgenomen in het kwaliteitsregister van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Dit betekent dat onze fysiotherapeuten regelmatig deelnemen aan kwaliteitssystemen, na- en bijscholing en aan een klachtenregeling.

Kosten en vergoedingen
Fysiotherapie tijdens de opname in het ziekenhuis wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

Voor de poliklinische fysiotherapie kunt u bij SJG Weert terecht met een verwijzing van een specialist van SJG Weert. Tegenwoordig moet u aanvullend verzekerd zijn om in aanmerking te komen voor een gehele of gedeeltelijke vergoeding. Om verrassingen te voorkomen, raden wij u aan om vooraf uw polis te controleren op de vergoeding die u kunt krijgen voor de fysiotherapie. 

Meer informatie over vergoedingen kunt u lezen in de folder: Vergoedingen fysiotherapie. Indien u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft over uw vergoeding, kunt u contact opnemen met de DBC-afdeling.

Per 1 juni 2024 worden vragen over de vergoeding van poliklinische fysiotherapie afgehandeld door de DBC-afdeling (financiële administratie).
Telefoon: 0495 - 57 21 50
E-mail: dbc-adviseurs@sjgweert.nl

Route:
Polikliniek - Gebouw 2
Oefenzaal - 5E

Telefonische bereikbaarheid:
Maandag t/m vrijdag:
08:00 - 12:00 uur (voor vragen)
08:30 - 18:00 uur (voor behandelingen)
0495 - 57 26 15

fysiotherapie@sjgweert.nl

Folders

Kijk voor informatie over aandoeningen en behandelingen in het:
Folderoverzicht

Fysiotherapeut
Fysiotherapeut
Fysiotherapeut
Fysiotherapeut
Fysiotherapeut
Fysiotherapeut
Fysiotherapeut
Fysiotherapeut
Fysiotherapeut
Fysiotherapeut
Fysiotherapeut