
Inzet van AI voor toekomstbestendige zorg

Informatiebijeenkomst ‘Darmkanker: hoe herken en voorkom ik dat?’ op 25 maart

U en uw kind hebben een afspraak op de ploeppoli. U komt hier omdat uw kind plas- en/of poepproblemen heeft. Bijvoorbeeld ongewild urineverlies, bedplassen, broekpoepen en obstipatie. Afhankelijk van de situatie kunt u te maken krijgen met diverse mensen (multidisciplinaire team).
Het multidisciplinaire team bestaat uit:
De ploepverpleegkundige zorgt voor de opvang van u en uw kind tijdens het spreekuur. Zij neemt met u een vragenlijst door om het probleem en de mogelijke oorzaak duidelijk te krijgen. Zij geeft adviezen over:
De kinderarts stelt een aantal vragen en doet een algemeen lichamelijk onderzoek. Zonodig verwijst de arts u naar de uroloog voor verder onderzoek.
De kinderarts bespreekt met u de behandeling en schrijft soms medicatie voor. Obstipatie (verstopping) kan een belangrijke rol spelen bij kinderen met zindelijkheidsproblemen of infecties. Een behandeling met medicijnen kan dan nodig zijn.
De uroloog is gespecialiseerd in afwijkingen aan de blaas en urinewegen. Op de poli urologie wordt een uroflowmetrie onderzoek gedaan (zie folder uroflowmetrie). Aansluitend maakt de uroloog een echo van de blaas. De uitslag van beide onderzoeken wordt met u besproken door de kinderarts. Bij het merendeel van de kinderen worden geen lichamelijke afwijkingen gevonden.
Het kan zijn dat uw kind behandeld wordt door de bekkenbodemfysiotherapeut(e). Deze is gespecialiseerd in het behandelen van problemen met de bekkenbodem.
De bekkenbodem spieren kunnen te slap zijn waardoor urine verloren wordt, maar kunnen ook te strak zijn waardoor de blaas zich niet goed leegt. De bekkenbodemfysiotherapeut(e) helpt uw kind zich bewust te worden van deze spieren en kan oefeningen adviseren om beter te kunnen ontspannen tijdens het plassen.
Zij kan uitleg geven over incontinentiemateriaal. De incontinentieverpleegkundige werkt op de poli urologie.
Zij kan in consult geroepen worden bij gedragsproblemen rondom de zindelijkheid. Zij kan u adviezen geven hoe u uw kind het beste kan begeleiden.
Bij uw bezoek aan de poli vragen wij u de verwijsbrief van uw huisarts mee te brengen. U kunt eventueel een aantal dagen bijhouden hoeveel uw kind drinkt, plast en ontlasting heeft.
Heeft u na het lezen van de folder nog vragen, dan kunt u ze stellen aan de secretaresse van de poli urologie. Bereikbaar: maandag t/m vrijdag van 08:45 - 12:30 uur en van 13:30 - 16:45 uur. De secretaresse geeft uw vragen zo nodig door. Wij nemen dan contact met u op.
Als u een afspraak moet verzetten, belt u dan zo snel mogelijk, zodat wij nog andere patiënten kunnen inplannen.
Poli urologie:
0495 - 57 24 80 (algemeen)
0495 - 57 24 81 (voor vragen)
Ben je nog geen 18 en kom je bij de dokter? Je hebt altijd iets te kiezen. Het stellen van goede vragen kan daar bij helpen:
Meer weten?
www.3goedevragen.nl/kinderen