Zorgtraject galblaas
Hoe werkt de galblaas?
De galblaas is een klein orgaan in de vorm van een peertje. Het orgaan ligt aan de onderkant van de lever, rechts boven in de buik. De galblaas is door een gangetje verbonden met de hoofdgalgang die weer met de lever en het eerste gedeelte van de dunne darm (de 12-vingerige darm) verbonden is. De lever maakt dag en nacht gal. Gal is een vloeistof die heel belangrijk is voor de vertering van vetten. De lever voert de gal af naar de galblaas. Hier wordt het ingedikt en opgeslagen. Als voedsel in de darm komt, vooral vet voedsel, perst de galblaas de gal via de hoofdgalgang naar de dunne darm. Als de galblaas is verwijderd, wordt de galblaas functie overgenomen door de lever en de hoofdgalgang.
Galstenen
Klachten aan de galblaas zoals een ‘galaanval’ kunnen verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende aandoening aan de galblaas is de vorming van galstenen. Galstenen geven niet altijd klachten. Alleen bij klachten van de galwegen is verwijderen van de galblaas wenselijk. Een operatie kan nodig zijn bij een galblaasontsteking, maar ook als de galwegen of de alvleesklier ontstoken raakt. Een andere reden voor het verwijderen van de galblaas is als een gezwel groter dan 1 cm in de galblaas aanwezig is. Iedereen kan afwijkingen aan de galblaas krijgen, maar ze komen bij vrouwen tussen de 35 en 55 jaar en mensen met overgewicht meer voor.
Galblaas klachten beginnen vaak met een hevige, aanhoudende pijn in de rechterbovenbuik. De pijn neemt vaak toe bij diep ademhalen en kan uitstralen naar het rechter schouderblad.Indien de arts op de rechterbovenbuik drukt is er ook een scherpe pijn voelbaar bij de patiënt.
Naast pijn komen klachten als misselijkheid en braken veel voor. Een deel van de patiënten heeft koorts of verhoging. Ontkleurde ontlasting en een donkere urine zijn signalen dat de galwegen zijn afgesloten.
Eerste afspraak
Als uw (huis)arts u heeft doorverwezen omdat hij/zij vermoed dat u een aandoening aan uw galblaas heeft, kunt u de poli chirurgie bellen om een afspraak te maken.
Onderzoek van de galblaas
Omdat de meesten galblaasaandoeningen veroorzaakt worden door galstenen, kan dit vastgesteld worden met een echo onderzoek. Dit is een veilig en pijnloos onderzoek. Ook kunnen de (hoofd)galwegen worden bekeken met een echo. Heel soms is aanvullend onderzoek noodzakelijk, zoals een gespecialiseerde MRI-scan (MRCP).
Als is vastgesteld dat u een probleem heeft aan uw galblaas, kan deze op 3 manieren worden behandeld. Afhankelijk van uw situatie, komt u in aanmerking voor:
- de 'galblaasbehandeling in 1 dag'
- de galblaasstraat
- het reguliere traject
Als u, buiten het geconstateerde galblaasprobleem, gezond bent, is het vaak mogelijk om alle gesprekken, onderzoeken en de operatie op 1 dag te plannen. Wij noemen dit de 'galblaasbehandeling in 1 dag'. U hoeft dan maar één keer naar het ziekenhuis te komen. Uw (huis)arts bespreekt al bij de verwijzing met u of hiervoor in aanmerking komt.
Als u in SJG Weert geholpen wordt aan uw galblaas, worden uw afspraken zoveel mogelijk op elkaar afgestemd. Binnen de 'galblaasstraat' beperken we het aantal ziekenhuisbezoeken tot een minimum. Als u belt met een verwijzing van de huisarts, plant de polikliniekmedewerker een afspraak voor u in bij de chirurg, uiterlijk 2 weken na uw telefoontje. In veel gevallen kan de galblaas worden verwijderd met een (kijk)operatie. Bij het eerste polikliniekbezoek wordt u dan door de chirurg onderzocht. Daarna gaat u naar de anesthesioloog op de preoperatieve screening en verlaat u het ziekenhuis met een operatiedatum.
In sommige situaties is het beter om de galblaasverwijdering niet in dagbehandeling te doen. Mocht dit bij u het geval zijn, dan bespreekt de chirurg de mogelijkheden met u.
Operatie
Bij zowel de 'galblaasbehandeling in 1 dag' als bij de 'galblaasstraat' vindt de operatie in dagbehandeling plaats. U meldt zich op de afgesproken tijd op het dagcentrum. De medewerkers van het dagcentrum bereiden u voor op de ingreep. U verblijft hier een paar uur voordat u wordt geopereerd. De ingreep zelf vindt plaats op de operatiekamer. Na de operatie gaat u weer terug naar het dagcentrum om te herstellen. Ook krijgt u hier iets te eten. Als u voldoende bent hersteld, mag u naar huis. Het is belangrijk om vooraf vervoer te regelen, want u mag niet zelf naar huis rijden.
Als de chirurg met u heeft besproken dat het beter is om de behandeling niet in dagbehandeling te doen, wordt u voor en na de ingreep opgenomen op de verpleegafdeling.
Er zijn 2 methoden om de galblaas te verwijderen, een ‘kijkoperatie’ en de ‘open operatie’. Uw chirurg bespreekt met u wat voor u het beste is. In de folder 'galblaas operatie' leest u hier meer over.
Meer informatie ter voorbereiding op uw ziekenhuisopname vindt u op de pagina 'opname bij geplande operatieve ingreep'. Deze informatie is zowel van toepassing bij een dagopname, waarbij u niet overnacht in ziekenhuis, als bij een opname op de verpleegafdeling.
Weer thuis
De meeste patiënten waarvan de galblaas wordt verwijderd, worden in dagbehandeling geholpen. U kunt dan enkele uren na de operatie weer naar huis. Is een opname nodig, dan mag u meestal de volgende dag naar huis.
Als u in dagbehandeling wordt geholpen, is het belangrijk om vooraf vervoer te regelen. U mag niet zelf naar huis rijden. Ook is het belangrijk dat er iemand thuis is die u kan helpen na de operatie.
Het herstel
U hoeft na verwijdering van de galblaas geen speciaal dieet te volgen of medicijnen te gebruiken.
Kijkoperatie
U kunt na de operatie rustig beginnen met het drinken van slokjes water. Als dit goed gaat kunt u weer normaal gaan eten. U mag gewoon uit bed.
Na een kijkoperatie kunt u meestal dezelfde dag weer naar huis. In sommige gevallen blijft u een dag extra. Zorg ervoor dat iemand u ophaalt, umag nog niet zelf autorijden. U wordt de dag na de operatie gebeld om te horen hoe het gaat. U krijgt daarnaast een belafspraak mee met de chirurg voor na 3 weken. De derde dag na de operatie kunt u de pleisters van de wondjes halen. Eventuele hechtpleisters (steristrips) kunt u het beste laten zitten tot ze loskomen, meestalna ongeveer een week. Umag de eerste dag na de operatie douchen. De wondjes worden gesloten met oplosbare hechtingen, deze worden niet verwijderd. Na 2 weken mag u weer werken, sporten, zwemmen en autorijden.
Open operatie
De eerste dagen na de operatie is de wond nog gevoelig. Hierdoor zijn alle bewegingen pijnlijk, ook diep ademhalen en hoesten. U kunt de verpleegkundige om een pijnstiller vragen. Door de operatie kunt u soms wat misselijk zijn en dorst hebben. Tegen de misselijkheid kunt u medicijnen krijgen. U begint met kleine slokjes te drinken.Om te zorgen dat u voldoende vocht krijgt heeft u een infuus in uw arm. Als het drinken goed gaat,kunt u weer normaal gaan eten. Zodra u voldoende kunt drinken, kan het infuus verwijderd worden. Zodra er geen vocht meer uit de wonddrain komt, kan deze worden verwijderd. Meestal is dat na 1 of 2 dagen.
De wond heeft geen speciale verzorging nodig. U kunt zich gewoon wassen. Douchen mag na 1 dag. Na een 'open' operatie blijft u 4 - 7 dagen in het ziekenhuis. Het is belangrijk dat u geen koorts heeft, u weer normaal ontlasting heeften de wond rustig is. Als u weer thuis bent, kan de vermoeidheid groter zijn dan u had verwacht. Wanneer u het rustig aandoet, zult u merken dat u geleidelijk meer aankunt.
Bouw uw activiteiten langzaam op. Wanneer de wond genezen is, mag u alle normale activiteiten weer oppakken. Meestal kunt u 3 weken na het ontslag weer werken. Zwaar lichamelijk werk kan echter pas na 6 weken worden opgepakt. Na een ‘open operatie’ komt u na ongeveer 2 - 3 weken op controle op de poli.
Belangrijk
Nuchter blijven
Wordt u geopereerd? Dan is het belangrijk dat u nuchter bent, anders kan de ingreep niet doorgaan. De regels over nuchter blijven leest op u de pagina Nuchter blijven voor de ingreep.
Autorijden
Zorg ervoor dat iemand u ophaalt na de operatie, want u mag nog niet zelf autorijden.
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli chirurgie.
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur
0495 - 57 22 70