PDF
Stel PDF samen

Galblaas operatie

Chirurgie

U heeft met uw arts besloten om via een operatie uw galblaas te laten verwijderen (cholecystectomie).

De operatiemogelijkheden

Er zijn 2 methoden om de galblaas te verwijderen, een ‘kijkoperatie’ en de ‘open operatie’. Uw chirurg bespreekt met u wat voor u het beste is. Een galblaasoperatie duurt meestal 30 - 60 minuten. Op de poli preoperatieve screening krijgt u informatie over de verdoving, medicijngebruik en nuchter zijn.

'Kijkoperatie'

Bij deze operatie maakt de chirurg gebruik van een videocamera en speciale instrumenten om de galblaas te verwijderen, In plaats van een grote snee maakt hij enkele kleine sneetjes, meestal 4, in de buikwand. Door deze sneetjes worden een kleine camera met lichtbron (laparoscoop) en een paar kleine buisjes ingebracht. Met kleine instrumenten aan het uiteinde van het buisje, kan de chirurg de galblaas losmaken en verwijderen.

Voordat de laparoscoop in de buikholte wordt gebracht, wordt de buikholte opgevuld met koolzuurgas via een sneetje in de buikwand. Dit is nodig om een goed overzicht te kunnen krijgen. Dit gas kan het middenrif prikkelen, waar een zenuwbaan in de richting van de schouder loopt. Daardoor kunt u na de operatie een paar dagen een gevoelige schouder hebben. Dit verdwijnt vanzelf, u hoeft zich daar geen zorgen over te maken.

Het kan zijn dat de chirurg tijdens deze ingreep ziet dat de galblaas niet met een kijkoperatie te verwijderen is. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een ernstige (eerdere) ontsteking. Dan is het nodig om de galblaas alsnog met een 'open operatie' te verwijderen. Dit kan vooraf niet worden ingeschat omdat de galblaas pas bij de operatie voor het eerst zichtbaar is. Daarom moet u altijd rekening houden met de kans dat u een 'open operatie' krijgt, terwijl een 'kijkoperatie' was gepland. De kans hierop is ongeveer 3 - 5%.

'Open operatie'

Bij deze operatie maakt de chirurg een snee die 10 - 15 cm lang kan zijn. Deze snee loopt meestal schuin net onder de ribbenboog rechts. De chirurg haalt dan de galblaas weg. Omdat de wond groter is als bij een 'kijkoperatie' wordt soms een drain (slangetje om wondvocht af te voeren) achtergelaten in de wond.

Algemeen
Zoals gezegd wordt de functie van de galblaas na verwijdering overgenomen door de lever en galwegen. De meeste patiënten merken dan ook niet dat de galblaas verwijderd is. Klachten als gevolg van verwijdering van de galblaas zijn erg zeldzaam.

Complicaties
Complicaties na een galblaasoperatie zijn zeldzaam. Naast algemene complicaties zoals een bloeding of infectie zijn er voor deze operatie enkele specifieke complicaties. Deze komen weinig voor, de kans is minder dan 1%. Het gaat dan vooral om een gallekkage of schade aan (hoofd)galweg of andere organen in de buurt. Mocht dit gebeuren dan is meestal een operatie nodig om dit te herstellen.

Daarnaast komt het heel zeldzaam voor dat patiënten na de verwijdering van de galblaas nog altijd de bekende buikklachten houden. Er is namelijk geen specifieke test die bewijst dat de klachten die u heeft daadwerkelijk worden veroorzaakt door de vastgestelde galstenen. Daarom zal de chirurg voor een operatie op de poli duidelijk naar uw klachtenpatroon vragen.

Belangrijk

Nuchter blijven 
Wordt u geopereerd? Dan is het belangrijk dat u nuchter bent, anders kan de ingreep niet doorgaan. De regels over nuchter blijven leest op u de pagina Nuchter blijven voor een ingreep.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u die altijd stellen aan de arts en/of de verpleegkundige op de verpleegafdeling. Voor dringende vragen kunt u ook contact opnemen met de poli chirurgie. 

Poli chirurgie:
0495 - 57 22 70
Maandag /m vrijdag
08:30 - 16:30 uur

Ook kunt u gebruik maken van de app BeterDichtbij. Met de BeterDichtbij app kunt u op een veilige manier appen met uw zorgverlener. Wilt u hier gebruik van maken? Geef dit dan aan op de poli; de polimedewerker kan een account voor u aanmaken.