KNO-aangezichtschirurgie

Het specialisme keel-, neus- en oorheelkunde (KNO-aangezichtschirurgie) houdt zich bezig met aandoeningen aan keel, neus en oren. Verder behandelt de KNO-arts ook aandoeningen in het overige hoofd en halsgebied, zoals gezwellen in de hals of in de speekselklieren. Veel voorkomende klachten die KNO-artsen behandelen, zijn ontstoken amandelen, oorontsteking, neuspoliepen, duizeligheid, stembandproblemen, slechthorendheid, snurken (slaapapneu) en allergieën (hooikoorts).

Allergieën
Een allergie voor bepaalde stoffen of huisdieren kan de oorzaak zijn van keel-, neus- of oorklachten. Een allergietest kan dan bepalen of u voor één of meerdere stoffen allergisch bent. Als blijkt dat u allergisch bent, kan de KNO-arts met u bekijken hoe de klachten verminderd kunnen worden of zelfs helemaal kunnen verdwijnen.

Ontstoken amandelen
Als u of uw kindje regelmatig last heeft van ontstekingen in de keel, kan dat veroorzaakt worden door een ontsteking van de keelamandelen. In een aantal gevallen is het verwijderen van de keelamandelen dan een mogelijkheid om ontstekingen in de toekomst te voorkomen. Een zwelling van de neusamandel kan zorgen voor een voortdurende of terugkerende verkoudheid, slechte nachtrust of oorontstekingen. Wanneer de klachten met medicijnen niet voldoende behandeld kunnen worden, is het verstandig de neusamandel te verwijderen.

Neuscorrectie
De neus is een belangrijk onderdeel van het gezicht. Vormafwijkingen kunnen veel invloed hebben op het zelfvertrouwen. Maar dat niet alleen. Ook het ademen door de neus kan soms lastig zijn. In die gevallen kan de KNO-arts een neuscorrectie, een neusschelpverkleining of een aanpassing van het neustussenschot doen.

Snurken en slaap apneu / OSAS
De overlast die snurken veroorzaakt loopt uiteen van helemaal geen last tot serieuze relatieproblemen. Soms gaat het snurken gepaard met een stokkende ademhaling (apneu). Als dit zich vaak voordoet, kan dit gevolgen hebben voor de slaapkwaliteit en kan er gedurende de dag sprake zijn van slaperigheid en kan de kwaliteit van leven sterk beïnvloeden. Binnen SJG Weert kennen we een snurkpoli waarbij uw klachten onderzocht worden en naar een passende behandeling gezocht wordt. 

Trommelvliesbuisjes
Bij kinderen die vaak verkouden zijn of een oorontsteking hebben, gaat de buis van Eustachius vaak niet goed open en dicht. Hierdoor wordt het middenoor niet goed geventileerd en wordt het vocht in het oor taai en dik. Het resultaat is dat kinderen dan minder gaan horen en vaak ooronsteking hebben. Door een buisje te plaatsen in het trommelvlies wordt de druk in het oor weer gelijk aan de buitenlucht zodat het oor zich kan herstellen.

Contact

Route:
0C (ontvangstruimte 4)

Telefonische bereikbaarheid:  
Maandag t/m vrijdag: 08:30 - 16:30 uur
0495 - 57 21 27

Heeft u een vraag die niet medisch urgent is, dan kunt u deze ook stellen via de BeterDichtbij app als u hiervoor bent uitgenodigd. Nog niet uitgenodigd? Vraag ernaar bij uw specialist of de polikliniek-assistente. 

Folders

Kijk voor informatie over aandoeningen en behandelingen in het:
Folderoverzicht

Voorbereiding kinderen

Een bezoek aan het ziekenhuis of een opname kan voor een kind heel ingrijpend zijn. Samen met de ouders proberen we de kleine patiënten zo goed mogelijk voor te bereiden. 

Meer informatie is te vinden op de pagina: 
Kinderen.