“Deze dokter begrijpt waar zorg over gaat”

7 mei 2024

Wat oogde als een onschuldige koortslip bleek kanker te zijn. Harrie Niessen uit Nederweert-Eind blikt terug op zijn operatie in SJG Weert, maar kijkt ook weer vooruit. Met vertrouwen, dankzij adequaat handelen van aangezichtschirurg Eline van Beelen.

Harry neemt geen blad voor de mond. “2023 woor een kloeëte jaor”, klinkt het in onvervalst dialect. Het medisch leed dat zich in luttele maanden opstapelde, was nauwelijks te overzien. “Hevige aangezichtspijn, een hersenbloeding, een cyste in de hals, een gebroken enkel en een staaroperatie. Ik had een strippenkaart bij de dokter.”

Een koortslip kan er ook nog wel bij. Althans, zo ziet het plekje er aanvankelijk uit. Maar het wondje geneest niet en het knobbeltje op de onderlip wordt steeds groter. “Het deed geen pijn, maar het was niet prettig met eten. Daarbij zag het er niet uit. Mensen staarden me aan”, memoreert Harrie.

Het zekere voor het onzekere
De huisarts verwijst hem naar Eline van Beelen, KNO-arts en aangezichtschirurg in SJG Weert. Weefselonderzoek wijst op een onschuldige ontsteking, maar de dokter vertrouwt de uitslag niet. Dokter Van Beelen neemt liever het zekere voor het onzekere. Na de operatie, waarbij zij de knobbel onder lokale verdoving ruimer wegsnijdt, bevestigen de lab-uitslagen haar vermoeden. De diagnose komt voor Harry als een schok. “Ik heb het nodige meegemaakt, maar dit is van een andere orde. Als je hoort dat je kanker hebt, word je heel klein.”

Tijd maken
Veel keuze heeft de Eindenaar niet. De lippen zijn onderdeel van het hoofdhalsgebied. Om uitzaaiingen te voorkomen, is een nieuwe, grondigere ingreep noodzakelijk. “Dokter Van Beelen bood aan om nog vóór haar vakantie een plekje voor me vrij te maken op de OK. Dan hoefde ik minder lang te wachten. Geweldig vond ik dat. Vanaf het eerste contact had ik een klik met deze arts. Zij is kundig, lief en neemt uitgebreid de tijd voor je. Uit voorzorg heeft zij me ook doorgestuurd naar de dermatoloog om mijn hele lichaam op verdachte plekjes te screenen. Dan heb je begrepen waar zorg over gaat.”

Over het medisch resultaat is hij dik tevreden. “Het allerbelangrijkste is dat de kanker weg is. De snijranden zijn schoon, zo bleek uit de laatste controle. Verder zie je nauwelijks dat ik geopereerd ben. Het ziet er mooi uit. Bij het drinken houd ik wel nog een stukje papier onder mijn mond. Een deel van onderlip is door de operatie gevoelloos geworden. Dat herstelt weer, maar heeft tijd nodig.”

Herinneringen maken
Na een roerig jaar is de rust wedergekeerd in huize Niessen. Harrie heeft weer ruimte in zijn hoofd om nieuwe herinneringen te maken. Met de hele familie op vakantie naar Rodos. Genieten van de kinderen en kleinkinderen. Of lekker een stuk fietsen met zijn vrouw Angeline. Voor haar was het jaar 2023 minstens zo zwaar, maar op de moeilijkste momenten hield zij de rug recht. “Als Lientje er niet was geweest, was ik niet door deze medische molen gekomen.”


Gezondheidskrant SJG Weert - mei 2024 - nummer 1 - pagina 6

“Deze dokter begrijpt waar zorg over gaat”