Vaatchirurgie

De vaatchirurgen van SJG Weert zien patiënten die problemen hebben met hun bloedvaten. Daarbij kunt u denken aan vernauwingen of verwijdingen van de slagaders die voor klachten zorgen, of bijvoorbeeld spataderen. Vaatproblemen zijn op verschillende manieren te behandelen. Waar sommige patiënten al geholpen zijn met de juiste medicatie en fysiotherapie, is voor anderen een operatie of ingreep een betere oplossing. Vaak bestaat de behandeling ook uit een combinatie. 

Diabetische voet

Mensen met diabetes mellitus hebben een verhoogde kans op voetproblemen. Op de diabetische voetpolikliniek willen we voetproblemen tijdig opsporen en zo voorkomen dat er grotere problemen ontstaan.

Etalagebenen

Bij een vernauwing van de bloedvaten, vermindert de bloedtoevoer en spreken we van claudicatio intermittens ofwel etalagebenen. Dit is een van de meest voorkomende vaataandoeningen. Bij etalagebenen krijgt u tijdens het lopen pijn, kramp of moe gevoel in uw been. De klachten kunnen in de voet, de kuit, het dijbeen of de bil optreden. Als u stilstaat verdwijnen de klachten. Loopt u weer verder, dan beginnen de klachten even later opnieuw. Daarnaast kan de doorbloeding van een been zo slecht zijn dat er niet alleen pijnklachten zijn bij het lopen, maar de pijnklachten continu aanwezig zijn

Tijdens één bezoek aan het ziekenhuis vindt onderzoek plaats, wordt u eerst gezien door de vaatpleegkundige en bespreekt u de uitslagen en een eventueel behandelplan met een van de vaatchirurgen.

Spataderen

Het specialisme flebologie is gericht op diagnostiek en behandeling van spataderen. Door spataderen kunnen er klachten aan het been ontstaan, zoals een zwaar en vermoeid gevoel, vocht in de benen (oedeem), of in het ergste geval wonden. Spataderen kunnen behandeld worden met een steunkous, maar vaak is een relatief kleine operatie een goede oplossing

Vaatlaboratorium

Het vaatlaboratorium is onderdeel van de afdeling vaatchirurgie. Het vaatlaboratorium verricht onderzoek naar het functioneren van de bloedvaten door middel van echografie of een Doppler onderzoek.). Bloedvaten vervoeren het bloed vanuit het hart naar alle delen van het lichaam en weer terug. Voordat de specialist een behandelplan kan aopstellen, moet duidelijk zijn welke problemen er precies in de bloedvaten zijn.

Wondpoli

De wondpoli heeft als doel patiënten met gecompliceerde en chronische wonden te behandelen. De verwijzing naar de wondpoli vindt altijd plaats via de specialist, huisarts of verpleeghuisarts.

Samenwerking vaatchirurgen SJG Weert en Catharina Ziekenhuis

De vaatchirurgen van het Catharina Ziekenhuis en SJG Weert zijn een intensieve samenwerking aangegaan om elkaar verder te versterken. De vaatchirurgen hebben ieder hun eigen expertisegebieden. Het combineren van die kennis en kunde verbetert de vaatchirurgische zorg op beide locaties. Vaatoperaties vinden plaats in beide ziekenhuizen. Afhankelijk van het soort ingreep, of de noodzakelijk zorg, zal bekeken worden op welke locatie de operatie het beste kan plaatsvinden. Voor controles kunnen patiënten altijd terecht in hun ‘eigen’ ziekenhuis.

Contact

Route:
0B (ontvangstruimte 2)

Telefonische bereikbaarheid:
Maandag t/m vrijdag: 08:30 - 16:00 uur
0495 - 57 22 30

Folders

Kijk voor informatie over aandoeningen en behandelingen in het:
Folderoverzicht

Voorkom onverwachte kosten

Niet alle onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis worden vergoed door uw  zorgverzekeraar. Het is verstandig om uw polis voorafgaand te bekijken, zodat u niet voor onverwachte kosten komt te staan. Kijk voor meer informatie op de pagina over zorgkosten.