John Knapen is een vitale, oersterke senior, zo lijkt het, maar de schijn bedriegt. De 59-jarige Weertenaar vertelt dat hij blij is als hij zijn pensioen haalt. Hart- en vaatproblemen, diabetes, hoge bloeddruk en slaapapneu: de ervaren heftruckchauffeur heeft een abonnement op het ziekenhuis. “Elke ochtend begin ik met een cocktail van elf medicijnen. Vervelend, maar het is niet anders.”
John schrikt niet meer zo gauw. Als het om medische tegenslag gaat, is hij wel wat gewend. Toen hij enkele jaren geleden na het wandelen kramp voelde in zijn rechterkuit, schonk hij er nauwelijks aandacht aan. “Gaat vanzelf wel weer over, dacht ik. Ik ben niet iemand die voor elke scheet naar de dokter gaat.”
Etalagebenen
Maar de klachten bleven terugkomen en werden erger. De stukken die John zonder pijn kon lopen, werden korter. “Ik moest steeds vaker rusten. Tot de verzuring weg was en ik weer verder kon. Tijdens een vakantie in Turkije moest mijn vriendin in haar eentje een berg oplopen. Ik bleef achter, kon niks meer. Mijn been was helemaal verzuurd. Dat was voor mij de druppel.”
Een echo in SJG Weert wees uit dat John perifeer arterieel vaatlijden had, in de volksmond etalagebenen genoemd. De slagader in zijn rechterbeen bleek ernstig vernauwd en in de linker lies zat nog een kleinere verstopping. Vaatchirurg Arthur Sondakh zag voor de Weertenaar een effectieve oplossing: dotteren. Niet op de klassieke manier door het opblazen van een ballonnetje, maar met een nieuwe techniek.
Voorspoedig herstel
Als een van de eerste vaatpatiënten in SJG Weert werd John Knapen afgelopen voorjaar gedotterd met de Jetstream. Een apparaat dat de vernauwing in de slagader verwijdert en de losgemaakte deeltjes direct opzuigt (zie kader voor meer informatie). Ruim twee uur duurde de ingreep, waarbij de vernauwingen in beide benen werden verwijderd. Daags na de ingreep kon John weer naar huis. “Zonder pijn, dat was echt ongelooflijk. Ik had niet eens in de gaten dat ik was geopereerd. Het herstel verliep gesmeerd, vanaf dag één kon ik alles weer doen. Om een eventuele nieuwe vernauwing voor te zijn, blijf ik onder regelmatige controle van de vaatchirurg. Dat geeft wel rust.”
Zijn gezondheid laat het op dit moment niet toe om intensief te sporten, zegt hij. “Daarom probeer ik ‘s avonds na het eten een rondje om de Noordervijver te lopen. Steeds een klein stukje verder. Hoewel mijn conditie nog niet best is, voelt het zó goed om weer zonder pijn te kunnen lopen.”
Genieten
John geniet van het geluk dat hem omringt. Van zijn kleinzoon, zijn twee kinderen, zijn vriendin en z’n vrienden. Tegelijkertijd is hij realistisch over zijn toekomst. “Helaas ben ik niet gezegend met sterke genen. Mijn vader is 50 geworden, mijn moeder 58. Mijn oudste broer stierf op zijn 56e. Dat houdt me wel bezig. Ik ben nu 59. Hoe oud mag ík worden? Sinds mijn hartinfarct in 2015 schrik ik ’s nachts regelmatig wakker. Het eerste wat ik denk als ik ’s ochtends mijn ogen openmaak: ‘Gelukkig, ik ben er nog’. Ik geniet van de tijd die me is gegeven en probeer er het beste van te maken.”
SJG Weert gebruikt nieuwste dottertechniek
Bij het dotteren van vaatvernauwingen in het been maakt SJG Weert sinds kort gebruik van de nieuwste techniek: de Jetstream. Dit geavanceerde apparaat heeft roterende mesjes waarmee de vaatchirurg de ophoping van kalk, cholesterol of bloedstolsels onder lokale verdoving verwijdert. De losgemaakte deeltjes worden direct opgezogen zodat er elders in de bloedbaan geen verstopping kan ontstaan. “Een effectievere en veiligere dottertechniek dan deze is er niet”, zegt vaatchirurg Arthur Sondakh.
Bij een klassieke dotterbehandeling wordt via een katheter een ballonnetje opgeblazen om de vernauwde slagader op te rekken. In de meeste gevallen plaats de chirurg dan meteen een stent om het bloedvat open te houden. Desondanks kunnen er bij deze methode nog kalkresten achterblijven. Met de Jetstream wordt via dezelfde katheter de vernauwing grondig verwijderd. “Aansluitend plaatsen we een ballonnetje met medicatie om een mogelijke nieuwe vernauwing te voorkomen.”
Gezondheidskrant SJG Weert - oktober 2024 - nummer 2 - pagina 5