Bij een navelbreuk is in SJG Weert voortaan diagnose en behandeling op één dag mogelijk. Hiervoor is een speciaal traject ingericht, net als al langer beschikbaar is bij liesbreuk- en galblaasoperaties. Patiënten met een relatief goede gezondheid kunnen zo snel van hun aandoening af zijn.
“In de ochtend houden we spreekuur, ’s middags staan we op de operatiekamer en zien we diezelfde patiënten weer terug. Hierdoor hebben zij snel duidelijkheid, hoeven ze maar één keer naar het ziekenhuis te komen én wordt hun navelbreuk natuurlijk zo snel mogelijk behandeld”, licht chirurg Tanja Lettinga toe. Voorwaarde is wel dat de diagnose direct duidelijk is en er geen ernstige bijkomende gezondheidsrisico’s zijn.
Verrassingen voorkomen
Om de gezondheidssituatie van tevoren te bespreken, vindt er nog wel een telefonisch consult met de chirurg plaats. Lettinga: “Bij een navelbreuk is zowel de diagnose als de indicatie voor een operatie niet altijd even duidelijk. Door met elkaar te (beeld)bellen, voorkomen we verrassingen op de dag zelf; bijvoorbeeld dat het een oud litteken blijkt te zijn. Zowel wij als chirurg als de patiënt weet zo beter wat te verwachten.” Het komt wel eens voor dat een operatie toch niet doorgaat. “De operatiekamer is gereserveerd: ons OK-team staat in de startblokken. Maar als opereren niet de beste optie blijkt, of iemand nog twijfelt, stellen we de ingreep uit. Die ruimte is er natuurlijk altijd.”