Arthritis psoriatica
Reumatologie
Artritis psoriatica is een specifieke vorm van artritis (gewrichtsontsteking) die voorkomt bij mensen met de huidziekte psoriasis. Bij artritis psoriatica ontstaan vaak ontstekingen in de gewrichten van de handen, voeten, ellebogen of knieën. Soms bevindt de ontsteking zich onderin de rug, in de bekken of in de ribben.
Symptomen
Bij artritis psoriatica treden naast huidklachten als gevolg van psoriasis ook gewrichtsontstekingen op. Een ontstoken gewricht voelt pijnlijk, dik en stijf aan. Het gewricht, bijvoorbeeld van de hand, is moeilijker te bewegen. Daarnaast kunnen klachten voorkomen zoals:
- vermoeidheid
- ontstoken pees, zoals de achillespees
Er zijn verschillende subvormen van artritis psoriatica. Zo is er een vorm die veel gelijkenis toont met reumatoïde artritis. Er zijn ook vormen die tot de spondylarthropathieen worden gerekend. Dit is een verzamelnaam voor een aantal soorten ontstekingsreuma. Kenmerkend hierbij zijn gewrichtsontstekingen in de wervelkolom, in het bekken en in de armen of benen. Daarnaast is er vaak sprake van worstvormige gezwollen tenen en vingers (dactylitis). Een laatste vorm is een oligo-artritis, waarbij vooral de gewrichten in de onderbenen zijn ontstoken.
Oorzaak
Bij artritis psoriatica valt het immuunsysteem de eigen lichaamscellen aan. Hierdoor ontstaan ontstekingen. Dit wordt een auto-immuunziekte genoemd. Waarom het immuunsysteem de eigen lichaamscellen aanvalt, is niet bekend.
Onderzoek
De diagnose van artritis psoriatica wordt meestal gesteld na lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en soms röntgenfotografie.
Behandeling
In de beginperiode is niet te voorspellen hoe de ziekte zich zal ontwikkelen. De artritis psoriatica kan spontaan rustiger worden, maar ook met periodes verergeren.
De klachten bij reumatische aandoeningen worden onder andere behandeld met medicijnen. U krijgt hierover informatie van uw voorschrijver en apotheker. Hier vindt u meer informatie over de meest gebruikte middelen en de behandelstrategie bij artritis psoriatica.
Het meest gebruikte medicijn is methotrexaat. Soms worden biologicals of JAK-remmers ingezet. Welk medicament bij u wordt gestart is afhankelijk van verschillende factoren zoals aard en ernst van de aandoening, andere medicatie die u gebruikt of aandoeningen die u heeft, of er al dan niet een kinderwens bestaat enzovoort. De keuze wordt in overleg met u bepaald door uw behandelaar.
De huidklachten die horen bij psoriasis worden behandeld door een dermatoloog.
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:
Poli reumatologie
0495 - 57 24 90
Maandag t/m vrijdag:
08:30 - 16:30 uur
Meer informatie
Meer informatie over reuma is te vinden op de website van Reuma Nederland:
www.reumanederland.nl
Daarnaast zijn er verschillende landelijke en regionale patiëntenverenigingen voor reuma.