PDF
Stel PDF samen

Lipofilling

Opvullen van een weefseltekort met lichaamseigen vet

Plastische chirurgie

Deze folder bevat algemene en aanvullende informatie over lipofilling. In overleg met uw plastisch chirurg heeft u gekozen voor een operatie waarbij lipofilling wordt toegepast. Lipofilling is een behandeling waarbij delen van het lichaam verbeterd kunnen worden qua contour of volume. Bijvoorbeeld bij een borstreconstructie na borstkanker, of om een litteken te corrigeren. Lipofilling kan ook pijn van trekkend littekenweefsel verminderen. 

Er wordt gebruikgemaakt van eigen vetweefsel, wat eerst ergens uit het lichaam wordt weggezogen door middel van liposuctie en vervolgens wordt ingebracht in het doelgebied. Het ingebrachte vet bevat vocht van de liposuctie, vetcellen die ingroeien en vetcellen die niet overleven. Dit is gemiddeld 50% van het ingespoten vet. Deze behandeling moet soms meerdere keren herhaald worden voor een optimaal resultaat. In deze folder leest u precies alles wat u voor, tijdens en na deze operatie te wachten staat. 

Voorbereiding

Binnenkort wordt bij u een operatie uitgevoerd, waarbij lipofilling wordt toegepast. U wordt hiervoor opgenomen in SJG Weert. Meestal kunt u diezelfde dag weer naar huis. Voordat u wordt geopereerd, wordt u onderzocht (gescreend) door de anesthesioloog of door de anesthesiemedewerker. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de poli preoperatieve screening.

Belangrijke punten als voorbereiding op uw operatie: 

Nuchter zijn
Om braken tijdens en na de operatie te voorkomen, is het belangrijk dat u nuchter bent. Dit betekent dat u tot 6 uur voor de operatie gewoon kunt eten en drinken, maar liever geen extreem vette maaltijden. U kunt tot 2 uur voor de operatie heldere vloeistoffen drinken (water, thee) zonder koolzuur. 

Medicijnen
Meldt altijd aan de anesthesioloog welke medicijnen u gebruikt. Bepaalde medicijnen (zoals bloedverdunners) kunt u een aantal dagen voor de operatie niet meer gebruiken. De anesthesioloog bespreekt met u welke medicijnen u voor de operatie kunt blijven gebruiken.
Mocht u voor de operatie pijnstillers willen gebruiken, dan mag u alleen paracetamol innemen. Andere pijnstillers, ook die u zonder recept kunt verkrijgen, kunnen het risico op bloedingen verhogen.

Roken
Indien u rookt is lipofilling niet mogelijk. Roken vergroot de kans op problemen tijdens de wondgenezing. Nicotine zorgt ervoor dat vetcellen niet overleven. Indien u rookt dient u minimaal 2 maanden voor en minimaal 2 maanden na de operatie gestopt te zijn met roken. Daarnaast zijn de ademhalingswegen van rokers vaak geïrriteerd en daardoor gevoeliger voor ontstekingen. Hoesten na de operatie kan erg pijnlijk zijn. Tevens stimuleert roken de maagzuurproductie. 

Uiterlijke verzorging
Zorg ervoor dat uw huid schoon is wanneer u naar het ziekenhuis komt. Verwijder eventuele make-up, nagellak, nepnagels en piercing(s). Gebruik de dag van de operatie geen bodylotion. Sieraden en andere kostbaarheden kunt u beter thuislaten. Uw kunstgebit, gehoorappar(a)t(en) en/of bril mag u meenemen naar de operatiekamer. 

Drukkleding
Drukkleding is strakzittende elastische kleding die is ontworpen om op een bepaald deel van het lichaam druk uit te oefenen. Wij adviseren geen specifieke drukkleding aan te schaffen voordat u opgenomen wordt. Mocht u drukkleding prettig vinden voor het gebied waar het vet weggehaald wordt dan kunt u hiervoor corrigerend ondergoed of strak zittende sportkleding aanschaffen, dit geeft meestal voldoende ondersteuning. De verpleegkundige kan u van advies voorzien over een webwinkel waar u speciale drukkleding kunt aanschaffen. Strak zittende sport- of onderkleding is ook een goede mogelijkheid.
NB. Drukkleding wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. 

De plek waar het vet ingebracht wordt mag juist de eerste 6 weken GEEN druk hebben. Het dragen van een beha na de operatie is de eerste 6 weken dus niet wenselijk. Mocht u dit toch willen, draag dan een voorgevormde beha die te ruim zit om druk op de borst te voorkomen.

De operatie

Voorafgaand aan de operatie wordt door uw plastisch chirurg op uw lichaam afgetekend welke plaatsen geschikt zijn om vet weg te halen en op welke plaatsen vet moet worden toegevoegd. Deze plaatsen heten ook wel de donor en de receptor gebieden. Lipofilling van de borsten wordt meestal uitgevoerd onder algehele narcose.

Allereerst brengt uw plastisch chirurg verdovende en bloedstelpende vloeistof in via kleine snedes met behulp van een stompe naald op de plaats van de liposuctie. Als deze vloeistof voldoende is ingewerkt, kunnen de vetcellen met een speciale stompe holle naald worden weggezogen. De vetcellen kunnen dan met een speciale naald in kleine druppeltjes ter plaatse van de borsten worden ingebracht. De kleine huidsnedes worden gesloten en eventueel afgeplakt met een hechtpleister. Hoe lang de operatie precies duurt, is afhankelijk van de ingreep die met u is afgesproken. 

Na de operatie

Na de operatie wordt u wakker op de recovery (uitslaapkamer). Als u goed wakker bent, wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling. Als u goed herstelt, kunt u naar huis. 

Risico's en complicaties
Liposuctie en lipofilling hebben dezelfde risico’s als iedere andere operatie. Er bestaat een kans op een nabloeding, trombose, longontsteking of er kan een wondinfectie optreden, al komt dit zelden voor. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters. Het kan enige tijd duren voor de zwelling en bloeduitstortingen wegtrekken. Bovendien heeft het ingespoten vet tijd nodig om zich te settelen en al dan niet te overleven. Mede daardoor duurt het even tot u het resultaat van de operatie kunt beoordelen. Het definitieve resultaat van de ingreep is na 3 - 6 maanden pas goed te beoordelen. 

Andere mogelijke complicaties

  • U kunt last krijgen van gevoelloosheid, onregelmatigheden en verhardingen in het geopereerde gebied, vooral op de plekken waar het vet is weggezogen. In principe verdwijnen na verloop van tijd deze klachten voor een groot gedeelte. Massage kan helpen.
  • Absolute symmetrie en perfectie is niet te garanderen.
  • Soms is het nodig om een aanvullende operatie uit te voeren voor het verkrijgen van een goed eindresultaat. 

Naar huis

Hoe kunt u zelf meehelpen aan uw herstel?
Het is belangrijk dat u al snel na uw operatie weer in beweging komt. Dit is goed voor uw bloedcirculatie en spijsvertering. Rook ook tot 2 maanden na de operatie niet. Roken geeft een slechtere wondgenezing en een verhoogde kans op complicaties. Ook leidt roken tot meer verlies van het ingespoten vet en daarmee verlies van volume en resultaat. Probeer ook stress zo veel mogelijk te voorkomen. Als gevolg van uw operatie bent u meestal niet meteen weer fit, maar als u zich goed voelt kunt u uw normale leefpatroon met mate weer oppakken. Dit verschilt per persoon en per ingreep. 

Adviezen voor na de operatie en leefregels
U bent geopereerd aan uw borst(en) en gaat naar huis met instructies over de revalidatie na de operatie. Belangrijk is dat u niets forceert t.a.v. het operatiegebied. 

Wat kunt u de dagen na de operatie doen: 

  • Douchen: douchen kan pas de dag na de operatie. Douche liever niet te lang en te warm. Probeer de eerste dagen niet de volle douche op het wondgebied te zetten, i.v.m. pijn en te snel loslaten van de hechtpleisters. Wees matig met douche-crème bij de wond i.v.m. irritatie en/of pijn. Wij adviseren u de wond met een zachte handdoek droog te deppen.
  • Roze kleur: de roze kleur op uw huid in het operatiegebied kunt er u beter niet af boenen. De roze kleur wordt minder na het douchen.
  • Baden of zwemmen: de komende 4 - 6 weken niet baden of zwemmen.
  • Pleisters: verwijder de pleisters zelf na 1 week. Mochten ze eerder los laten, dan hoeft u ze niet te vervangen.
  • Verband: het is normaal als er de eerste uren of soms dagen flink vocht uit de wondjes lekt, dit kan er wat bloedig uitzien. Dit stopt vanzelf, gebruik eventueel wat absorberend verband tussen wondjes en drukkleding.
  • Hechtingen: de hechtingen zijn in principe oplosbaar. Deze hoeven dus niet verwijderd te worden. Indien er geen oplosbare hechtingen gebruikt zijn zal de plastisch chirurg dit aan u doorgeven en zal zij tijdens het eerste polibezoek de hechtingen verwijderen.
  • Beha: het gebied waar het vet is ingespoten dient warm te blijven. Hierdoor knijpen de kleine bloedvaatjes niet samen en kunnen de vetcellen beter overleven. Verwarm het gebied niet met een kruik of andere warmtebron! Mocht u een beha willen dragen, neem er dan een die te ruim zit om druk op het gebied te voorkomen.
  • Belasten en mobiliseren: zwaar lichamelijk werk (o.a. huishoudelijk werk, autorijden, tuinieren, sporten) wordt de eerste 3 weken afgeraden. Blijf liever niet te veel in bed liggen. U kunt uw armen op geleide van de pijn bewegen. Dus alleen meer bewegen wanneer het geen pijn doet. Sporten mag weer na 6 weken. 

Pijnstilling 
De eerste tijd na de operatie kunt u last hebben van zwelling, bloeduitstortingen, harde plekken en een beurs gevoel. Dit kan pijnlijk zijn. Soms kan het zijn dat de harde plekken pas na weken verminderen. Ook kan de huid tijdelijk gevoelloos zijn. Over het algemeen is de pijn goed te bestrijden met paracetamol. Probeert u zich aan de richtlijntijden te houden. Het is verstandig om voor de operatie al paracetamol en ibuprofen in huis te hebben (indien er geen sprake is van een allergie hiervoor). 

Antistolling medicatie 
Indien van toepassing zal de chirurg u vertellen wanneer u weer met uw medicatie kunt starten.  

Neem direct contact met ons op: 

  • wanneer de wond veel nabloedt; 
  • bij koorts boven de 38,5 ºC; 
  • wanneer een wond kloppende pijn veroorzaakt en de wond er rood en vurig uitziet; 
  • bij te veel vochtophoping (seroom); 
  • bij onvoldoende pijnstilling. 

Controleer de wonden op roodheid, wondlekkage, harde plekken en het wijken van de wondranden. Bij roodheid van de wond of hevige pijn, is het raadzaam uw temperatuur te controleren. Wij zijn 24/7 voor patiënten bereikbaar via telefoonnummer 0495 57 21 00. U wordt buiten kantooruren doorverbonden met de spoedeisende hulp.

Poliklinische afspraak 

We maken zo’n 2 weken na de ingreep een afspraak met u voor controle op de polikliniek met de verpleegkundige om de oplosbare hechtingen zo nodig weg te halen.

Belangrijk

Wanneer neemt u contact op?
In de volgende situaties is het belangrijk dat u contact opneemt:

  • Als u na de operatie koorts krijgt boven de 38,5 ºC en 1 of beide borsten warm en pijnlijk aanvoelen.
  • Als de ene borst in korte tijd veel meer opzwelt dan de andere.
  • Bij pijn die niet reageert op pijnstillers.
  • Bij een hevig bloedende operatiewond.
  • Bij toenemende roodheid en zwelling van het wondgebied.

Poli plastische chirurgie, bereikbaar op werkdagen van 08:00 – 17:00 uur:
0495 - 57 26 00

Buiten deze tijden kunt u contact opnemen met de afdeling spoedeisende hulp (SEH):
0495 - 57 26 10

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u contact opnemen met de poli plastische chirurgie. 

0495 - 57 26 00
Maandag t/m vrijdag:
08:30 – 16:30 uur