PDF
Stel PDF samen

Wondverzorging en adviezen na een totale heupprothese

Orthopedie

U heeft een (heupprothese)gekregen. In deze folder leest u waarop u moet letten bij de wondverzorging en geven wij u nog enkele adviezen.

Honingraat pleister

Na de operatie is de wond afgedekt met een honingraat pleister. Deze pleister mag 5 dagen blijven zitten. De wond kan nog wat wondvocht lekken. Dit is normaal. De pleister kan wondvocht opnemen. U ziet dan een plekje wondvocht in de pleister zitten.

Waar moet u op letten?
Controleer iedere dag de pleister. Als u ziet dat de verkleuring door het wondvocht de rand van de pleister raakt moet u de pleister vervangen. Dan neemt de pleister niet voldoende wondvocht meer op. Het maakt niet uit hoe groot het plekje is wat de rand raakt, u moet de pleister altijd vervangen. Zie ook de foto’s hieronder.

 Heupprothese-wondverzorging.jpg     Heupprothese-wondverzorging2.jpg

Als het plekje wondvocht niet de rand van de pleister raakt mag de pleister 5 dagen blijven zitten.

 Heupprothese-wondverzorging3.jpg     Heupprothese-wondverzorging4.jpg

Als het plekje wondvocht de rand van de pleister raakt moet u de pleister eraf halen. Plak een nieuwe pleister over de wond.

Pleister verwijderen
Haal de pleister eraf door een hoekje los te maken. Trek voorzichtig met uw vingertoppen aan het hoekje waardoor de pleister iets uitrekt en los komt. Probeer dit te doen zonder de huid op te tillen.

Nieuwe pleister plakken
Zorg dat de wondranden droog zijn. U kunt de wond met water schoon spoelen en droog deppen met een schone handdoek. Trek voor het plakken van de pleister de huid strak. Druk de randen goed aan maar druk hierbij niet op het honingraat schuim. Deze pleister mag 3 blijven dagen blijven zitten en dan verwijderd worden mits de wond droog is.

Belangrijk

  • U mag met deze pleister douchen.
  • U mag de eerste 6 weken niet in bad. Dit is om verweking van de wond te voorkomen. Ook kan de heup uit de kom schieten tijdens het in en uit bad stappen.
  • Rondom de wond kan een bloeduitstorting ontstaan. Dit is normaal, maar het kan dat het been er dikker door wordt en stijf aanvoelt.
  • Beweeg regelmatig en leg het been regelmatig omhoog.
  • Koel het been en/of wondgebied regelmatig met een coldpack.
  • De wond is onderhuids gehecht. De hechtingen lossen vanzelf op.

Contact opnemen

De eerste weken is het verstandig om uw temperatuur in de gaten te houden. De eerste dagen na de operatie is een lichte temperatuursverhoging normaal. Is deze na 4 dagen hoger dan 38,5 ºC neem dan telefonisch contact op. Is de huid rondom de wond rood, voelt deze warm aan en heeft u daarbij koorts, neemt dan altijd contact op.

Tijdens kantooruren 
Kunt u contact opnemen met poli orthopedie, op werkdagen van 08:30 – 17:00 uur:
0495 – 57 21 60

Bij spoed (in de avond, nacht of in het weekend) 
Kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp:
0495 – 57 26 10