PDF
Stel PDF samen

Totale heup prothese in dagbehandeling

'Snel weer ter been'

Orthopedie
Fysiotherapie
Dagcentrum

Deze operatie kan in dagbehandeling of met een korte opname. Beide mogelijkheden worden door de orthopeed samen met u en uw partner / mantelzorger besproken. Deze folder is voor patiënten die geholpen worden in dagbehandeling. Hiervoor geldt ’s morgens opgenomen en dezelfde dag weer thuis.

De bouw van het heupgewricht

Heupprothese-dagbehandeling.jpg

Boven aan de hals (A) van het bovenbeen zit de heupkop (B). Deze vormt samen met de heupkom (C) het heupgewricht. De heupkom bevindt zich in het bekken (D). Rondom het heupgewricht zit het heupkapsel (E). Zowel de heupkop als kom zijn bekleed met een laag glad kraakbeen. Als het kraakbeen versleten raakt kunnen de gewrichtsoppervlakken steeds moeilijker langs elkaar glijden. Het bewegen wordt dan moeilijker en pijnlijker.

Oorzaak

Bij het ouder worden vermindert de kwaliteit van het kraakbeen en het kraakbeen slijt dan sneller af. Ook kan het kraakbeen vroegtijdig worden aangetast door reuma of door botbreuken in het heupgewricht. Bij aangeboren heupafwijkingen, zoals heupdysplasie, is er door overbelasting eerder slijtage.

Klachten

De meest voorkomende klachten van heupslijtage zijn:

  • pijn in de lies, soms met uitstraling naar de bil, het bovenbeen en de knie;
  • stijfheid bij het opstaan (startpijn);
  • moeilijk lopen, bukken of traplopen;
  • (bij vrouwen) pijn in de lies tijdens of na de seks.

Pijn in de bil en het been kan ook worden veroorzaakt door afwijkingen in de wervelkolom. Ondanks dat op de foto dan heupslijtage te zien kan zijn, hoeft dit niet altijd de oorzaak van de klachten te zijn.

Diagnose

Aan de hand van de klachten wordt heupslijtage al vaak vermoed. Om dit zeker te weten zijn alleen lichamelijk onderzoek en röntgenfoto's voldoende.

Behandelingsmogelijkheden

Slijtage van het gewricht geeft niet altijd pijn. Alleen bij pijnklachten is behandeling nodig. In het begin zijn pijnstillers, een wandelstok en soms fysiotherapie voldoende. Als dit niet meer helpt kan een operatie zinvol zijn. Omdat een kunstgewricht geen onbeperkte levensduur heeft zal bij jonge mensen de operatie zo lang mogelijk worden uitgesteld.

Voor de opname

Na het bezoek aan de orthopeed en het besluit tot operatie krijgt u een gesprek met de polikliniekmedewerker. Van hieruit gaat u naar het priklaboratorium voor bloedafname en eventueel nog een bijkomende röntgenfoto.

Voorlichting
Het geven van informatie begint al bij het eerste bezoek op de polikliniek. De orthopeed bespreekt met u de mogelijkheden van behandelen. Hij geeft u de medisch informatie en bespreekt met u de mogelijkheid om de operatie in dagbehandeling te laten plaatsvinden. U neemt samen met de dokter het besluit om dit wel of niet te doen.

In het daarop volgende gesprek met de polimedewerker wordt de gang van zaken met u en uw partner / mantelzorger besproken. Het gesprek gaat dan over de voorbereidingen, welke hulpmiddelen u moet regelen, de dag van de operatie en wat u kan verwachten als u weer thuis bent. Is er een afwijkende uitslag van de vooronderzoeken dan krijgt u uitleg wat u moet doen.

Daarna meldt u zich telefonisch bij het planbureau. Zij maken voor u een fysieke afspraak bij de Fysiotherapie en een telefonische afspraak bij de poli preoperatieve screening en het apotheek service punt (ASP). Nadat deze afspraken hebben plaatsgevonden, kan de operatiedatum gepland worden. Het planbureau belt u de dag voor de operatie over het tijdstip dat u verwacht wordt.

Het is belangrijk om u bij deze bezoeken door uw partner of mantelzorger te laten vergezellen zodat deze mee kan luisteren. Zo weet u beiden wat u kunt verwachten van de operatie, dag van opname en de nabehandeling.

Voor de opname

Douchen en neuszalf
Bij de operatie wordt er kunstmateriaal in uw lichaam geplaatst. Om te voorkomen dat na de operatie de wond geïnfecteerd wordt met de Staphylococcus areus bacterie, moet u het volgende doen:

Dag vóór de operatie (dag 0):

  • Douchen met Hibiscrub (dit is desinfecterende zeep): wrijf u hele lichaam in met Hibiscrub en daarna afspoelen met voldoende water. Niet scheren zoals dit in de bijsluiter staat van de Hibiscrub. Pas op voor uitglijden, de vloer kan glad worden door de Hibiscrub!
  • Breng 3 x per dag een kleine hoeveelheid Mupirocine (is Bactroban) neuszalf met de pink in beide neusgaten aan. Daarna de neusvleugels dichtknijpen om de zalf verder te verspreiden.

Dag van de operatie (dag 1):

  • 's Ochtends (thuis) douchen met Hibiscrub, niet scheren. Wordt u de avond voor de operatie al opgenomen? Of moet u 's ochtends zeer vroeg naar het ziekenhuis komen, waardoor er geen tijd meer is om te douchen? Dan kan u het douchen met Hibiscrub overslaan.
  • ‘s Ochtends een kleine hoeveelheid Mupirocine neuszalf aanbrengen in beide neusgaten. Neem de tube neuszalf mee naar het ziekenhuis.
  • Na de operatie zal de verpleegkundige 's middags en 's avonds de neuszalf in beide neusgaten aanbrengen.
  • Tijdens het opnamegesprek met de verpleegkundige bespreken wie op dag 2, 3 en 4 de neuszalf aanbrengt. U kunt dit zelf doen of de verpleegkundige laten doen.

Dag 2, 3 en 4:

  • Breng 3 x per dag een kleine hoeveelheid Mupirocine neuszalf aan in beide neusgaten of laat de verpleegkundige dit aanbrengen.

U kunt de Hibiscrub en de Mupirocine neuszalf vooraf bij de eigen apotheek halen. U heeft hiervoor op de poli een recept gekregen. De Hibiscrub wordt niet vergoed en moet u zelf betalen (kosten € 15,- / € 20,-) .

De opname- en operatiedag

Nuchter blijven
U bent voor de operatie altijd minimaal 6 uur 'nuchter' (of u heeft naar aanleiding van uw aandoening andere instructies gekregen). Dit is om te voorkomen dat voedsel in de luchtwegen terecht kan komen als u zou overgeven voor en na de anesthesie. Dit houdt in, dat u na 24:00 uur de avond vóór de operatie niets meer mag eten. Het is wel verstandig om tussen 19:00 - 24:00 uur nog iets te eten.

U mag tot 2 uur voor de operatie wel nog heldere dranken drinken. Het is verstandig om kort voor u naar het ziekenhuis vertrekt nog helder drinken te nemen. Heldere drank is: water, thee zonder melk, sportdrank, appelsap of heldere vruchtensap zonder vruchtvlees, koolzuurhoudende (prik) frisdrank.
Zie folder: Nuchter blijven voor een ingreep.

Opname op dagcentrum
Op de dag van de operatie wordt u ‘s morgens opgenomen op het dagcentrum. Wij adviseren u om waardevolle spullen zoals geld en sieraden thuis te laten. De opname begint daar met een opnamegesprek. Er wordt u gevraagd of er sinds uw bezoek aan de poli preoperatieve screening iets veranderd is. Het telefoonnummer van de contactpersoon wordt gecontroleerd. Dit is belangrijk indien u wenst dat de dokter na de operatie contact kan opnemen. Tijdens dit opnamegesprek kunt u nog altijd de nodige vragen stellen. De verpleegkundige vult samen met u een vragenlijst in en tekent een pijl op uw huid in het operatiegebied aan de te opereren kant. De operatie vindt plaats als eerste of tweede in het ochtendprogramma.

U wordt geopereerd onder plaatselijke verdoving. Dit is van te voren besproken met de anesthesist op de poli preoperatieve screening.

De verpleegkundige van het dagcentrum brengt u naar het operatiecomplex. Na de operatie, als alle controles goed zijn, komt zij u weer ophalen.

Als u terug bent op de afdeling krijgt u meteen een broodmaaltijd aangeboden. Wij raden u aan om goed te eten. Dit is belangrijk zodat u zich niet flauw voelt bij de eerste keer uit bed komen en het lopen.

Voor u uit bed komt, wordt u geholpen bij het aantrekken van uw kleding. Bij voorkeur makkelijke kleding, eventueel een huispak. Het infuus wordt losgekoppeld. Dit om u een maximale bewegingsvrijheid te geven.

Tussen 13:00 - 13:30 uur wordt u voor de eerste keer uit bed geholpen door de fysiotherapeut. Hij gaat met u de eerste pasjes zetten op de kamer en de gang met behulp van een Walker (soort hoge rollator) en eventueel al met de krukken.

Na het lopen neemt u plaats in een relaxstoel. Ongeveer om 13:30 uur wordt u in een rolstoel naar de afdeling medische beeldvorming gebracht voor een controlefoto. Deze foto is belangrijk als vergelijkend materiaal bij een volgende controle.

Vanaf dan mag u onder begeleiding gaan lopen. Eerst met een verpleegkundige en als u dit wilt en vertrouwt ook met uw partner / mantelzorger. Later op de middag komt de fysiotherapeut nogmaals langs om met u te oefenen. Zij gaan u leren trappen lopen op de afdeling.

Tussendoor wordt u regelmatig eten en drinken aangeboden. Maak gebruik van dit aanbod. Als u nog in het ziekenhuis bent, krijgt u rond 17:30 uur een warme maaltijd aangeboden.

Voor u naar huis mag komt de orthopeed nog bij u langs. Hij komt kijken of alles volgens planning verloopt. Hij controleert of alle formulieren en recepten in orde zijn, beantwoordt zo nodig uw vragen en kijkt of u op een verantwoorde manier naar huis kan. Twijfelt u hier zelf aan, schaam u dan niet om dit te zeggen.

De hele dag zal iedereen die betrokken is bij uw zorg samen met u kritisch kijken of er een reden is om eventueel een nachtje over te blijven.

Weer naar huis

In principe gaat u de dag van de operatie, als de fysiotherapeut akkoord is, naar huis. Dit is meestal tussen 16:00 - 20:00 uur. Voorwaarden om naar huis te kunnen zijn:

  • u kunt zelfstandig lopen met uw elleboogkrukken;
  • u kunt traplopen (als dit van toepassing is voor uw thuissituatie);
  • het verband is droog;
  • u de eerste 24 uur niet alleen thuis bent.

Wat kan u verwachten de eerste 2 weken na de operatie?

De wond kan na de operatie nog wat lekken. Het zou erg zijn als het matras vies wordt. Leg daarom een zeiltje onder de molton van het matras. Leg een grote badhanddoek in bed om eventuele lekkage op te vangen.

In de folder die u meekrijgt als u naar huis gaat ‘Heupprothese wondverzorging’ staat de informatie over het verzorgen van de wond.

U kan licht in het hoofd worden bij het douchen of het opstaan. Zet voor de veiligheid een krukje in de douche zodat u als het nodig is kunt gaan zitten.

Denk er aan als u uit bed komt om eerst 1 minuut rustig te gaan zitten voor u opstaat. Maak een paar keer een persbeweging (of u moet gaan poepen). Hierdoor stroomt het bloed meer naar uw hoofd en is de kans op licht worden in het hoofd minder.

Als u druk op de borst heeft die uitstraalt naar de arm of borstkast, neem dan contact op met het noodnummer 112.

Op dag 3 kunt u zeker last hebben van stijfheid na de nacht of na een rust moment. Dit verdwijnt meestal als u aan het lopen bent. Dit kan 5 - 7 dagen aanhouden.

Houdt deze dagen ook uw ontlasting in de gaten. Heeft u moeite met de ontlasting geef dit dan aan. U kunt hier eventueel iets voor krijgen.

Uw geopereerde been kan alle kleuren van de regenboog krijgen. Dit is de bloeduitstorting in het operatiegebied die in uw been naar beneden zakt. Het kan zelfs tot in uw voet zakken. Ook kan het been dikker aanvoelen. Het been koelen met coldpacks kan verlichting geven.

In het begin kunt u het gevoel hebben dat het been verlengd is. Dit is meestal maar een enkele millimeter en u went daar in de komende dagen aan.

Eet en drink goed! U heeft voldoende bouwstoffen nodig voor een goed herstel. Voelt u zich slap dan kan Floradix helpen als ijzerondersteuning.

Matig uw alcohol gebruik, maar 1 glaasje kan en mag best.

Loop binnenshuis met 1 kruk, buitenshuis altijd met 2 of een rollator. Dit is bijvoorbeeld in verband met de mogelijk scheve stoeptegels.

Met betrekking tot seksualiteit (adviezen over houdingen bij het hebben van seks) zijn er folders beschikbaar op de poli orthopedie. Schroom niet om er naar te vragen.

Mogelijke complicaties

We kunnen ons voorstellen dat u zich zorgen maakt over eventuele complicaties. Gelukkig zijn complicaties bij deze ingreep zeldzaam. De arts doet zijn uiterste best de kans op complicaties zo veel mogelijk te verkleinen maar hij kan ze nooit helemaal uitsluiten. Zo is er een kleine kans op:

Infectie
De meest ernstige complicatie is een infectie. Een infectie kan optreden rond de operatiewond of rondom de kunstheup. Dit kan tijdens de opname gebeuren of als u weer thuis bent. Wondinfecties worden meestal behandeld met antibiotica. Diepe infecties leiden meestal tot een operatie en verwijdering van de kunstheup. Verspreiding van een infectie elders in het lichaam naar de kunstheup kan voorkomen. Ook moeten patiënten met een kunstheup in het algemeen antibiotica krijgen vóór ingrepen of andere operaties. Dit is om eventuele infecties te voorkomen.

Loslating
Loslating van de kunstheup is het meest voorkomende mechanisch probleem. Dit geeft pijn en meestal is dan een tweede operatie noodzakelijk.

Luxatie van het heupgewricht
Als de kop van het dijbeen helemaal uit de kom is geschoven, spreekt men van een heupluxatie. Deze complicatie kan voorkomen na het operatief plaatsen van een kunstheup. In het algemeen kan de heupkop zonder operatieve ingreep weer op zijn plaats gezet worden.

Slijtage
Slijtage van de kunstheup ontstaat zeer langzaam en kan loslating veroorzaken. Het is zelden nodig te opereren voor slijtage alleen.

Vermindering van de zenuwfunctie
Wanneer een ernstige gewrichtsafwijking gecorrigeerd moet worden, kan het gebeuren dat tijdens de operatie de zenuwen in de buurt van de heup beschadigen. Meestal komt de functie van de zenuw weer terug.

Beenlengteverschil
Een heupoperatie is bedoeld om de pijn in uw heupgewricht te verhelpen. Tijdens de operatie doet de orthopeed zijn best om zoveel mogelijk de lengte van beide benen hetzelfde te houden. Het is soms onvermijdelijk dat het been 1 centimeter langer of korter wordt.

Trombose
Door een operatie en bedrust neemt de kans op het krijgen van trombose toe. Trombose is een bloedprop die een bloedvat in het been kan afsluiten. Om trombose te voorkomen krijgt u gedurende 30 dagen nadat u naar huis bent Xarelto tabletten. In de volksmond wordt dit medicijn 'bloedverdunner' genoemd, maar in feite wordt het bloed minder stolbaar gemaakt. Ook het regelmatig bewegen van het been en voeten vermindert de kans op trombose.

De bedrijfsarts

Als u werkt vraagt u zich misschien af of u na de operatie uw normale werkzaamheden kunt blijven uitoefenen of dat er (tijdelijk) beperkingen zijn. Overleg dit dan met uw specialist. De specialist kan informatie over de ingreep uitwisselen met uw bedrijfsarts. Zo wordt duidelijk of u (tijdelijk) beperkingen heeft en zo ja, welke.

Om uw privacy te beschermen is uw toestemming nodig voor overleg tussen uw specialist en uw bedrijfsarts.

De bedrijfsarts begeleidt de terugkeer naar uw werk. Daarom is het belangrijk dat uw bedrijfsarts op de hoogte is van uw aandoening of behandeling. Afspraken over uw werk zullen vaak soepeler verlopen als u de bedrijfsarts al vóór de ingreep informeert of zo snel mogelijk na de ingreep op de hoogte brengt. U kunt een gesprek voeren met uw bedrijfsarts op het arbeidsomstandigheden spreekuur van de Arbodienst van het bedrijf of de organisatie waar u werkt.

Als u ziek bent krijgt u een afspraak bij de Arbodienst. Bent u weer aan het werk dan kunt u bij de Arbodienst informeren hoe u het arbeidsomstandigheden spreekuur kunt bezoeken. Zo komt u te weten of er gevolgen zijn voor uw werk en wat deze zijn.

Leefregels ter voorkoming van heupluxatie

Als de kop van het dijbeen helemaal uit de kom is geschoven, spreekt men van heupluxatie. De eerste 3 maanden na de operatie is het belangrijk dat u een aantal leefregels volgt waarmee u voorkomt dat de kop van het heupgewricht uit de kom gaat.

Bukken en hurken

U mag de eerste 6 weken:

  • Niet hurken.
  • Niet met de benen over elkaar gaan zitten.
  • Als u iets van de grond wilt oppakken moet u het geopereerde been naar achteren steken. Bent u vanuit de voorkant geopereerd dan mag dit wel. Vraag aan uw arts of hij de operatie vanuit de voorkant of zijkant heeft gedaan.
  • Veters strikken terwijl u zit. U kunt dan het geopereerde been optillen waarbij u de knie naar buiten houdt. Een andere mogelijkheid is uw geopereerde been op een stoel voor u te zetten met de knie naar buiten gericht. Doe dit terwijl u zelf zit. Niet forceren!
  • Als u bij het aantrekken van uw schoenen een lange schoenlepel gebruikt, plaats deze dan aan de binnenzijde van uw been.

In en uit de auto stappen

  • Zet de autostoel zover mogelijk naar achteren als voorbereiding op het in en uitstappen. Ga met uw rug naar de auto staan.
  • Plaats 1 hand tegen de rugleuning van de autostoel en een andere hand op het dashboard en ga zitten.

Draai uw benen en romp in een keer naar binnen. U kunt eventueel een plastic zak op uw zitting leggen zodat draaien soepel gaat. Tijdens het rijden moet u de plastic zak weghalen, omdat u anders kunt wegglijden bij hard remmen. Zet uw auto bij voorkeur niet direct naast een stoeprand omdat u anders bij het in- en uitstappen op een hoger niveau staat.

Huishoudelijke taken

Wilt u huishoudelijke hulp van een thuiszorgorganisatie? Dan moet u dit zelf op tijd, vóór uw opname regelen. Huishoudelijk werk zoals bijvoorbeeld stof afnemen mag wanneer u goed kunt staan.

U mag geen zware werkzaamheden doen, laat dit een ander doen. Het is raadzaam om tijdelijk huishoudelijke hulp te regelen. Vraag als het mogelijk is hulp van mensen uit uw omgeving voor activiteiten zoals de container buiten zetten en boodschappen doen. U zou gebruik kunnen maken van de boodschappenservice van een supermarkt bij u in de buurt.

Persoonlijke verzorging

  • Plaats een tuinstoel in de badkamer, douche of aan de wastafel.
  • Als de badkamer moeilijk te bereiken is, raden wij u aan om uzelf tijdelijk aan het aanrecht te verzorgen.
  • Plaats steunen in douche en toilet, eventueel een krukje.

Hulpmiddelen

  • Tenenwasser.
  • Lange schoenlepel, elastische schoenveters.
  • Verhoogde stoel, douchestoel of po-stoel.
  • Rugzak of heuptas voor wanneer u met krukken loopt.
  • Een mobiele telefoon, zodat u in geval van nood iemand kunt waarschuwen. U kunt belangrijke nummers voorprogrammeren. Spreek eventueel vaste contactmomenten af met naasten zodat u kunt overleggen wanneer er zich problemen voordoen.

Voeding en maaltijdvoorbereiding

Reserveer een plekje op het aanrecht voor spullen die u vaak nodig heeft zodat u niet vaak iets uit moeilijk te bereiken kastjes moet pakken. U kunt deze spullen afdekken met een schone handdoek. Als er weinig ruimte op het aanrecht is kunt u overwegen om een extra tafeltje naast het aanrecht te plaatsen.

Plaats een stoel bij het aanrecht, zodat u bij vermoeidheid en activiteiten die u zittend kan doen daar makkelijk gebruik van kunt maken. Maak eventueel gebruikt van kant en klare maaltijden uit de supermarkt. Schakel eventueel 'tafeltje-dek-je' in.

Hulpmiddelen

Hulpmiddelen kunt u lenen bij een uitleenmagazijn van een thuiszorgorganisatie op vertoon van een geldig legitimatiebewijs. U kunt hier terecht voor elleboogkrukken en toiletverhoger.

Er zijn ook andere handige hulpmiddelen te koop zoals een verlengde schoenlepel, een 'helping hand' (waar u dingen mee kunt oprapen) of elastische schoenveters.

Enkele adressen van uitleenmagazijnen:

Groene Kruis Winkel en Startpunten
Vogelsbleek 10 in Weert
Telefoon: 0495 - 57 71 07
Maandag t/m vrijdag van 09:00 - 17:00 uur

Medicura Zorgwinkel
Maaspoort 64 in Weert
Telefoon: 0495 - 56 66 99
Maandag t/m vrijdag van 09:30 - 16:30 uur
Zaterdag van 10:00- 16:00 uur

ZuidZorg Winkel
Telefoon: 040 - 2 503 838
Servicepunt Eindhoven
Maandag t/m vrijdag van 8:30 – 17:00 uur
Servicepunt Best
Maandag t/m vrijdag: 10:00-12:30 uur
Servicepunt Son
maandag t/m vrijdag: 9:00 – 13:00 uur
Servicepunt Helmond
maandag t/m vrijdag van 8:30 – 17:00 uur

Instructies van de fysiotherapeut

Voorkom luxatie bij een operatie via de zijkant (vanuit de achterzijde)
Eén van de mogelijke complicaties bij een totale heupprothese is luxatie. Dit betekent dat de kop van de heupprothese uit de kom schiet. De kans hierop is het grootst in de eerste 6 weken na de operatie. Het gewrichtskapsel dat tijdens de operatie is opengemaakt, is dan bij bepaalde bewegingen nog niet sterk genoeg om de kop en de kom op hun plaats te houden. Het is daarom belangrijk dat u de eerste 6 weken na de operatie bij al uw activiteiten rekening houdt met het volgende:

  • Niet zonder krukken lopen;
  • Niet hurken;
  • Niet knielen;
  • In zithouding niet vooroverbuigen om iets op te rapen;
  • Niet zelf autorijden;
  • Niet zwemmen;
  • Niet in bad gaan, douchen mag wel;
  • Fietsen op hometrainer mag in overleg met de fysiotherapeut.

Voorkom luxatie bij een operatie via de zijkant (vanuit de achterzijde)

  • Het geopereerde been niet naar binnen draaien;
  • De benen niet kruisen (de benen niet over elkaar heen slaan). Dit geldt zowel als u staat, zit of ligt;
  • In zit/stand houding niet vooroverbuigen om iets op te rapen (met de handen niet voorbij de knieën);
  • Het been niet gelijktijdig geforceerd buigen en naar binnen draaien/bewegen.

Voorkom luxatie bij een operatie via de voorkant

Zitten:

  • Niet met de benen gekruist over elkaar zitten.
  • Het been niet naar binnen draaien: voeten bij elkaar, knieën uit elkaar.
  • Bij voorkeur zitten op een stoel met armleuningen.
  • Toilet (als dit te laag is) zo nodig tijdelijk verhogen d.m.v. een toiletverhoger (= verkrijgbaar bij thuiszorgwinkel)
  • Niks naast het toilet of de stoel oprapen als u iets laat vallen

Fysio-na-heupfractuur-zitten.jpg

Voetverzorging / schoen aantrekken / sok aantrekken / veters strikken.
Als u uw voet verzorgt of uw sok of schoen aan- of uittrekt, let er dan op dat het geopereerde been niet naar binnen draait. Laat de knie van het geopereerde been naar buiten wijzen en benader de voet via de binnenzijde van uw been. U kunt ook gebruik maken van diverse hulpmiddelen zoals een lange schoenlepel of aankleedstokje.

Iets oprapen:

  • Met de hand op een tafel of stoel steunen. Het geopereerde been naar achteren strekken en op het gezonde been doorzakken.
  • U knielt met de knie van het geopereerde been op de grond en steunt met de handen op een stoel of krukje. Hierbij buigt u de heup van het gezonde been. 

Iets oprapen met gestrekte knieën is altijd fout! Er zijn hulpmiddelen in de handel om voorwerpen op te rapen.

Liggen:

  • U mag op de rug of op de zij slapen. Bij het op de zij slapen kunt u eventueel een kussen tussen de benen leggen, indien u op de niet geopereerde zijde ligt.
  • Ga 2 x per dag een half uur plat op uw rug liggen.
  • Het geopereerde been mag ondersteund worden bij het in- en uit bed gaan door de niet geopereerde voet achter het geopereerde been te schuiven waarbij de voet van het geopereerde been naar buiten draait. 

Voorkom luxatie bij een operatie via de voorkant
Het geopereerde been niet naar achteren en naar buiten draaien tegelijk- als u om wilt kijken, bewust omdraaien en niet omdraaien waarbij u draait op het gezonde been.

Verdere adviezen:

Lopen:

  • Tot 4 - 8 weken na de operatie loopt u buitenshuis met 2 elleboogkrukken (of met een rollator) en binnenshuis met 1 kruk.
  • Goed rechtop lopen en het geopereerde been naar achteren uitstrekken.

Lopen met 2 elleboogkrukken:

  • Breng beide elleboogkrukken tegelijk naar voren.
  • Plaats de voet van het geopereerde been tussen de 2 krukken.
  • Plaats vervolgens het niet-geopereerde been een staplengte ervoor.

Lopen met 1 elleboogkruk:

  • Pak de elleboogkruk aan de zijde van het niet-geopereerde been.
  • Breng de elleboogkruk naar voren.
  • Plaats de voet van het geopereerde been ter hoogte van de kruk.
  • Plaats vervolgens het niet-geopereerde been een staplengte ervoor.

Over een drempel stappen met 1 of 2 krukken:

  • Plaats de elleboogkruk(ken) over de drempel.
  • Stap met uw geopereerde been over de drempel.
  • Stap vervolgens met het niet-geopereerde been over de drempel.

Trap oplopen:

  • Pak met 1 hand de armleuning vast en houd in uw andere hand de elleboogkruk.
  • Zet uw niet-geopereerde been een trede hoger.
  • Zet vervolgens uw geopereerde been en de elleboogkruk op dezelfde trede naast uw niet-geopereerde been (aansluitpas).

Trap aflopen:

  • Pak met 1 hand de armleuning vast en houd in uw andere hand de elleboogkruk.
  • Zet de elleboogkruk een trede lager.
  • Steun goed op de armleuning en de elleboogkruk.
  • Zet uw geopereerde been op dezelfde trede naast de elleboogkruk.
  • Zet vervolgens uw niet-geopereerde been op dezelfde trede.

 

Auto
Zet de auto niet te dicht bij het trottoir zodat er bij het in– en uitstappen geen onnodig hoogteverschil ontstaat. Bij het instappen in de auto moet u eerst gaan zitten en dan beide benen tegelijk naar binnen zetten. Bij het uitstappen moet u ook weer beide benen tegelijk naar buiten zetten en dan pas gaan staan. Door een plastic zak op de zitting te leggen zal het draaien makkelijker gaan. Om schuiven tijdens het rijden te voorkomen de plastic zak verwijderen.

Sporten:

  • Fietsen op een hometrainer mag in overleg met de fysiotherapeut.
  • Buiten fietsen, zwemmen en zelf autorijden mag u alleen na overleg met de orthopeed en de fysiotherapeut (na ongeveer 6 weken).
  • Zwemmen en fietsen zijn goede oefenvormen die de conditie van de heupspieren sterk bevorderen zonder overbelasting voor de heup.

Sporten beoefening hervatten op zijn vroegst na 6 weken in overleg met fysiotherapeut en/of orthopeed.

Oefeningen voor thuis

Algemene richtlijnen:

  • Doe alle oefeningen 3 x per dag.
  • Elke oefening 10 x herhalen.
  • De oefeningen mogen niet pijnlijk zijn (niet overdrijven en niet forceren).

Staand
Bij deze oefeningen gebruikt u een tafel, stoel of aanrecht als steun.

  • Beweeg het geopereerde been met een gestrekte knie naar achteren. Let er op dat u goed rechtop staat (buig niet voorover).
  • Beweeg het geopereerde been zijwaarts. Let er op dat u uw bekken niet optrekt. Probeer het been lang te houden.

Belangrijk

Nuchter blijven
U bent voor de operatie altijd minimaal 6 uur 'nuchter' (of u heeft naar aanleiding van uw aandoening andere instructies gekregen).

Thuiszorg
Het kan zijn dat u na het ontslag uit het ziekenhuis thuiszorg nodig heeft. Huishoudelijke hulp valt onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) van uw gemeente. Het aanvragen van huishoudelijke hulp verschilt per gemeente. Om gegarandeerd te zijn van deze voorzieningen kunt u dit al voor de opname regelen.

Contact opnemen
Het is verstandig om contact op te nemen met de poli orthopedie of de verpleegkundige en eventueel, in overleg, langs te komen als:

  • u koorts heeft;
  • de wond rood ziet;
  • de wond blijft lekken.

Poli orthopedie is bereikbaar op werkdagen van 08:30 - 17:00 uur:
0495 - 57 21 60

Heeft u nog vragen?

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie maar als aanvulling daarop. Heeft u nog vragen, stel ze dan gerust aan de verpleegkundige of aan uw arts.

Heeft u thuis dringende vragen dan kunt u contact opnemen met de poli orthopedie, bereikbaar op werkdagen van 08:30 - 17:00 uur:
0495 – 57 21 60

Of met het dagcentrum, bereikbaar op werkdagen van 07:30 - 20:00 uur:
0495 – 57 25 21

Voor vragen over de fysiotherapie kunt u contact opnemen met de afdeling fysiotherapie, bereikbaar op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur:
0495 - 57 26 15

Medicura Zorgwinkel

Er is een Hulpmiddelenautomaat beschikbaar in ons ziekenhuis.

Inwoners van de Gemeente Weert e.o. kunnen eenvoudig en snel medische hulpmiddelen lenen, huren of kopen via de automaat van Medicura Zorgwinkel. De automaat is voor iedereen toegankelijk en is bereikbaar via de ingang van de huisartsenspoedpost van het ziekenhuis.