PDF
Stel PDF samen

Kromstand grote teen, hallux valgus chevron / scarf

Operatie, Akin methode

Orthopedie

U wordt binnenkort geopereerd aan een standscorrectie van de grote teen. Dit  wordt correctie van een hallux valgus genoemd. Deze folder kan u helpen zich goed op deze operatie voor te bereiden.

Wat is een hallux valgus?

Een hallux valgus is een kromstand van de grote teen. Hierdoor gaat het bot aan de binnenzijde van de voet uitsteken. Vaak raakt ook de tweede teen bekneld.

kromstandgroteteenchevron.jpg

Oorzaak

Bij jonge mensen met een brede voorvoet (spreidvoet) kan een te smalle schoen de grote teen in een hoekstand drukken. Dit kan op den duur leiden tot een blijvende kromstand van deze teen. Ook kan dit ontstaan door erfelijke aanleg. Bij oudere mensen treedt de kromstand op in combinatie met slijtage in het grote teen gewricht.

Klachten

De aandoening kan zowel aan één als aan beide voeten voorkomen. De klachten kunnen verschillend zijn.

Veel voorkomende klachten zijn:

  • Pijn aan het uitstekende botstuk aan de basis van de grote teen.
  • Pijnlijke eksterogen.
  • Pijn tijdens het afwikkelen van de voet bij het lopen.

Onderzoek en diagnose

Voor een juiste diagnose is alleen lichamelijk onderzoek voldoende. Vaak wordt ook een speciaal staande röntgenfoto gemaakt. Met deze foto wordt de hoekstand van de teen vastgesteld en kan de mate van operatieve correctie bepaald worden.

Voorbereiding

Haal vóór uw ziekenhuisopname elleboogkrukken. U kunt deze lenen bij de thuiszorgwinkels (neem een legitimatiebewijs mee). Het is belangrijk, dat u de krukken bij opname in het ziekenhuis meebrengt.

Enkele weken voor uw opname maakt het planbureau voor u een afspraak op de poli preoperatieve screening voor een preoperatief onderzoek. De operatie kan gebeuren onder algehele narcose of onder regionale anesthesie. Bij regionale anesthesie, de zogenaamde 'ruggenprik', worden alleen beide benen verdoofd. Daar bespreekt men met u welke verdoving voor u het beste is.

U wordt op de operatiedag opgenomen en gaat in principe de dag erna naar huis.

Op de dag van opname leert de fysiotherapeut u vóór de operatie met krukken lopen.

De operatie

Tijdens de operatie wordt, net buiten het gewricht, het bot doorgezaagd in een V-vorm met de punt van deze V richting het einde van de grote teen. Hierdoor kan het kopje van de grote teen opgeschoven worden. Deze wordt dan eventueel met een schroef vastgezet.

Het kapsel rond de teen wordt ook nog iets strakker getrokken, waardoor de teen nog beter recht komt te staan. Ook de vaak pijnlijke bult aan de zijkant van de teen wordt weg gehaald.

kromstandgroteteenchevron2.jpg

Na de operatie

Direct na de operatie wordt op de operatieafdeling een drukverband aangelegd, omdat de voet na de operatie nog zal zwellen. Dit verband houdt de grote teen in de gecorrigeerde stand. Dit moet blijven zitten tot de controle op de gipskamer. Na 7 - 10 dagen krijgt u een gipsschoen.

De dag na de operatie zal u in principe naar huis gaan, nadat de fysiotherapeut met u geoefend heeft met het lopen met krukken en voorvoet ontlastende schoen. Na de operatie krijgt u een spuitje (Fraxiparine), om trombose te voorkomen. Deze hoeft u niet meer te krijgen zodra u naar huis gaat.

De voorvoet ontlastende schoen
Dit is een loopschoen met een kunststof zool die zodanig gemaakt is, dat de voorvoet boven de grond 'zweeft' en niet belast wordt. Met deze schoen moet u, op de hiel steunend, lopen en staan. Om de wond zo goed mogelijk te laten genezen, moet u het de eerste 5 dagen rustig aan doen. Dus niet teveel belasten.

kromstandgroteteenchevron3.jpg

Infectie van de wond
Als thuis tekenen van infectie ontstaan (toenemende pijn, toenemende zwelling, roodheid, stank en koorts), neemt u dan altijd contact op met de poli orthopedie, telefoon: 0495 – 57 21 60.

Zwelling van de voet
Het is mogelijk dat de wond op de eerste dag na de operatie nog wat nabloedt. Dikwijls ontstaat een blauwe plek (hematoom). Vooral in de eerste week na de operatie zal de voet pijnlijk worden en gaan kloppen als u deze naar beneden houdt. U zult merken dat u de voet na de eerste week steeds langer naar beneden kunt houden zonder dat uw voet pijn doet. Het is belangrijk om de voet zoveel mogelijk hoog te houden om zwelling te verminderen.

Deze zwelling kan lang aanhouden, hierbij is 3 - 6 maanden een gemiddelde periode. Het regelmatig aanspannen van de kuitspieren helpt om de voet niet te veel te laten zwellen en de kans op trombose (= een stolsel in de bloedbaan) te verminderen. Dit doet u door de voet naar u toe te bewegen (waarbij u de kuitspieren op lengte brengt) en van u af te bewegen (waarbij u de kuitspieren aanspant). U gebruikt hierbij dus uw enkelgewricht. Herhaal deze oefening steeds enige malen.

Schroeven
Inwendig geplaatste schroeven kunnen blijven zitten, deze hoeven niet verwijderd te worden, of u moet daar klachten van krijgen.

IJzeren pinnetjes
Als uw andere teen / tenen zijn gecorrigeerd tijdens de operatie, zitten er vaak uitstekende, ijzeren pinnetjes in de tenen. Deze worden 4 – 6 weken na de operatie verwijderd.

Controle

Er worden controleafspraken voor u gemaakt.

7 - 10 dagen na operatie

  • Als voordat u naar huis gaat geen foto is gemaakt gaat u naar de afdeling medische beeldvorming voor een controlefoto.
  • U komt voor controle op de gipskamer. Hier wordt  het drukverband eraf gehaald en de wond gecontroleerd. Hierna krijgt u van de gipsmeester een gipsschoen aan. Deze blijft tot en met de zesde week na de operatie om.

Beweeg dagelijks met regelmaat het gewricht van de grote teen voorzichtig heen en weer in het gips. Let op, wel met de teen in een rechte stand. Hiermee voorkomt u dat het gewricht teveel verstijft.

6 weken na operatie
Ongeveer 6 weken na de operatie wordt weer een controlefoto gemaakt.

U komt voor controle bij uw arts. De arts beoordeelt de geopereerde voet en bespreekt met u de verdere behandeling. In principe mag de voorvoet ontlastende schoen afblijven en kunt u weer schoenen dragen. Neem deze mee.

Als de voet nog dik is, kunt u het beste een soepele maar stevige wandel- of sportschoen te dragen. Deze zwelling kan ongeveer 3 - 6 maanden na de operatie blijven. Dit is normaal na een operatie. U hoeft zich hier geen zorgen om te maken (mits er geen tekenen zijn van infectie, zie elders in deze folder).

Als de arts het nodig vindt wordt een vervolgafspraak gemaakt.

Het herstel

Na genezing van de wond en eventueel het bot en de spieren, begint de echte revalidatie. U mag de voet steeds meer belasten en in eigen tempo steeds sterker maken. Alleen bij uitzondering heeft u daarbij hulp van een fysiotherapeut nodig.

Het is normaal dat u na de operatie nog enkele maanden last van de voet heeft. Hoe lang en hoe erg hangt af van hoe uitgebreid de operatie was. U zult dikwijls kortdurende steekjes en pijntjes voelen. Soms is er enige tijd sprake van een lichte verkleuring van de huid, overmatig transpireren en het anders aanvoelen van de voet. Deze klachten verdwijnen meestal geleidelijk.

Het herstel duurt ongeveer 1 jaar.

Weer aan het werk

Als u een betaalde baan heeft bespreekt u met uw bedrijfsarts wanneer u weer aan het werk kunt. Uw orthopeed kan en mag hierover geen uitspraken doen.

Oppakken van activiteiten

  • Fietsen: zodra u voldoende veilig op- en af kunt stappen.
  • Zwemmen: zodra de wond genezen is en u veilig het water in- en uit kunt stappen.
  • Autorijden: zodra u weer redelijk kunt lopen en voldoende zeker bent dat u de pedalen met de geopereerde voet kunt bedienen. Autorijden met spalk, geishaschoentje, voorvoet ontlastende schoen en walker wordt sterk afgeraden, omdat de controle over de pedalen hierdoor verminderd. Bij gips rond de voet en/of enkel keert de verzekering niet uit bij schade.
  • Douchen: Douchen mag. Zorg dat de voet niet nat wordt. U kunt er een plastic zak om doen.
  • Werk (zittend): zodra u voldoende mobiel bent om naar het werk te gaan en u de voet voldoende lang naar beneden kunt houden.
  • Werk (staand): zodra u voelt dat u dit aankunt; eventueel in overleg met de bedrijfsarts.

Mogelijke complicaties

Complicaties zijn zeldzaam. U kunt een bloeding en/of een ontsteking van de wond krijgen. Soms wordt een kleine huidzenuw beschadigd, waardoor u een doof gevoel in de teen kunt krijgen. Dit is meestal tijdelijk.

Belangrijk

Voorbereiding
Haal vóór uw ziekenhuisopname elleboogkrukken. U kunt deze o.a. lenen bij de thuiszorgwinkels. Het is belangrijk dat u de krukken bij opname in het ziekenhuis meebrengt. Op de dag van opname leert de fysiotherapeut u vóór de operatie met krukken lopen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:

Poli orthopedie
0495 - 57 21 60
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur 

Medicura Zorgwinkel

Er is een Hulpmiddelenautomaat beschikbaar in ons ziekenhuis.

Inwoners van de Gemeente Weert e.o. kunnen eenvoudig en snel medische hulpmiddelen lenen, huren of kopen via de automaat van Medicura Zorgwinkel. De automaat is voor iedereen toegankelijk en is bereikbaar via de ingang van de huisartsenspoedpost van het ziekenhuis.