PDF
Stel PDF samen

Kijkoperatie van de knie

Orthopedie

U krijgt binnenkort een kijkoperatie (arthroscopie) van de knie. Deze folder kan u helpen zich goed op deze ingreep voor te bereiden.

Waarom een kijkoperatie?

De bedoeling van de arthroscopie is om de oorzaak van u klachten beter vast te kunnen stellen. Verschillende aandoeningen kunnen worden vastgesteld zonder de knie helemaal open te snijden. Bij sommige aandoeningen kan de arts de oorzaak ook gelijk oplossen.

Voorbereiding kijkoperatie

  • Haal vóór uw ziekenhuisopname elleboogkrukken. U kunt deze o.a. lenen bij de thuiszorgwinkels (neem een legitimatiebewijs mee). Breng deze krukken op de dag van de operatie mee naar het ziekenhuis.
  • U moet voor de operatie nuchter blijven. In de folder ‘Nuchter blijven voor een ingreep’ die u op de poli preoperatieve screening krijgt staat vanaf hoe laat u niet meer mag eten of drinken. Het planbureau informeert u hoe laat u zich op de dag van de ingreep moet melden.
  • Op de dag van de ingreep mag u geen auto besturen. Laat u door iemand brengen en halen.
  • Om infecties te voorkomen is het belangrijk dat u geen wondjes rond de te opereren knie heeft.
  • Niet scheren: om huidbeschadigingen en daardoor kans op een infectie te voorkomen mag u de huid rond de knie 7 dagen vóór de operatie niet scheren.

De operatie

De operatie kan gebeuren onder narcose of verdoving via een zogenaamde “ruggenprik”. Bij de ruggenprik worden alleen beide benen verdoofd. U kunt dan eventueel zelf meekijken naar de operatie op een televisiescherm. Op de poli preoperatieve screening bespreekt men met u welke verdoving voor u het beste is.

Om vergissingen te voorkomen, wordt op de knie waaraan u geopereerd wordt een pijl gezet. De arts maakt aan de voorzijde van de knie 2 of meerdere sneetjes. Via 1 sneetje wordt een dun kijkertje met een videocamera (4,5 mm) ingebracht. Via een aparte aan- en afvoeropening wordt het gewricht schoongespoeld met een zoutwateroplossing. Tijdens de ingreep wordt een ander sneetje gebruikt voor het inbrengen van andere instrumentjes.

De ingreep duurt ongeveer een 30 minuten. De sneetjes in de knie worden meestal niet gehecht.

Na de operatie

U krijgt een drukverband om de knie. Na de operatie krijgt u van de arts uitleg over de ingreep en over wat u wel en niet mag doen. Deze informatie krijgt u ook op papier mee naar huis.

Mogelijke complicaties

Complicaties komen bij deze operatie zelden voor. Er is een kleine kans op bloedingen en soms komt een wondinfectie voor. Zeer zelden ontstaat trombose van het onderbeen.

Naar huis

U mag diezelfde dag naar huis als de verdoving is uitgewerkt. U krijgt pijnstillers mee naar huis die ook te veel zwelling tegen gaan.

Weer thuis

U kunt het beste in bed of op de bank gaan liggen / zitten zodat het been ondersteund wordt.

Loop de eerste 2 dagen na de operatie met krukken. Deze zijn voor het evenwicht, niet om mee te hinken. U mag het been volledig belasten tenzij de arts anders heeft afgesproken. Na 2 dagen kunt u de krukken weglaten. Beperk het lopen de eerste week tot in en om het huis.

Probeer lopen en zitten, met het been ondersteund, af te wisselen. Laat het been niet te vaak afhangen, maar leg het nog vaker hoog.

Het is belangrijk dat u zich houdt aan de voorschriften uit de instructiefolder: 'Knie, instructies na kijkoperatie'. Ook het regelmatig doen van de voorgeschreven oefeningen is belangrijk.

Het drukverband mag u de dag na de operatie zelf verwijderen. U plakt dan een pleister over de wondjes.

Draag overdag de elastische kous om de knie. 's Nachts mag de kous eraf.

U mag na 2 dagen wel douchen, maar niet in bad. Vervang de natte pleister door een droge en doe overdag de elastische kous om de knie.

Meestal zit er wat vocht in de knie, maar dit is niet erg de eerste dagen. Koel de knie meerdere keren per dag maximaal 15 minuten met een coldpack. Leg deze niet direct op de huid, leg er een doekje tussen. En houd het been goed hoog.

U mag deze week geen auto besturen!!

Het herstel

Het herstel na de operatie hangt sterk af van de gevonden afwijking. Meestal blijft de knie nog enkele weken wat dikker.

De nacontrole

Na ongeveer 10 dagen heeft u een controle-afspraak op de polikliniek. Eventuele hechtingen worden verwijderd. De arts bespreekt met u of fysiotherapie nodig is of niet.

Weer aan het werk

Als u een betaalde baan heeft bespreekt u met uw bedrijfsarts wanneer u weer aan het werk kunt. Uw orthopeed kan en mag hierover geen uitspraken doen.

Belangrijk

Voorbereiding
Leen vóór de ingreep elleboogkrukken bij de thuiszorgwinkel / Kruisvereniging. Het is noodzakelijk, dat u de dag van de operatie nuchter bent. Op de dag van de ingreep mag u geen auto besturen. Laat u door iemand brengen en halen. Niet scheren: om huidbeschadigingen en daardoor kans op een infectie te voorkomen mag u de huid rond de knie 7 dagen vóór de operatie niet scheren.

Na de operatie
U kunt het beste in bed of op de bank gaan liggen / zitten zodat het been ondersteund wordt. Loop de eerste 2 dagen na de operatie met krukken. Na 2 dagen kunt u de krukken weglaten. Beperk het lopen de eerste week tot in en om het huis. U mag deze week geen auto besturen!

Heeft u nog vragen?

Heeft  u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli orthopedie. Op werkdagen bereikbaar van 08:30 – 17:00 uur. Buiten kantooruren kunt u voor vragen terecht bij de afdeling spoedeisende hulp (SEH).

Poli orthopedie:
0495 - 57 21 60

Afdeling spoedeisende hulp:
0495 - 57 26 10