Instructies na een kijkoperatie van de knie
Orthopedie
Er is bij u een kijkoperatie (arthroscopie) van de knie gedaan. In de folder "Kijkoperatie van de knie" heeft u uitleg gekregen over deze operatie. De arts zal u bij het controlebezoek uitleggen wat er precies is gedaan en wat dat voor u betekent.
De anatomie van de knie
Tekening linker knie
1. Bovenbeen | 7. Voorste kruisband |
2. Scheenbeen | 8. Achterste kruisband |
3. Kuitbeen | 9. Binnenste knieband |
4. Knieschijf | 10. Buitenste knieband |
5. Binnen meniscus | 11. Kniepees |
6. Buiten meniscus | 12. Bovenbeenspier |
De knie vormt een scharnier tussen het bovenbeen en het scheenbeen. De knieschijf beweegt voorlangs het bovenbeen als de bovenbeenspier aanspant. Als verende laag zijn het bovenbeen, scheenbeen en knieschijf bekleed met een laagje kraakbeen.
In de knie zit zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde een meniscus. Deze hebben de vorm van een halve maan. Ze zijn ook gemaakt van kraakbeen. Ze dienen als schokbrekers en als opvulstukken tussen het bovenbeen en scheenbeen. De binnenste en buitenste knieband zorgen samen met de beide kruisbanden dat het kniescharnier bij het gebruik niet rammelt of schuift.
Behandelingsmogelijkheden
Als de huid wordt beschadigd, groeit deze weer zelf aan, en vormt vaak een litteken. Kraakbeen kan dat niet. Beschadigingen in kraakbeen genezen dus niet vanzelf. Dit is ook zo voor het kraakbeen van de meniscus en het kraakbeen van het bovenbeen, het scheenbeen en de knieschijf.
De arts zal dus meestal de eventueel gescheurde stukken van de meniscus weg halen. Dit is om te voorkomen dat nog meer schade aan de knie ontstaat. Omdat de losse stukken kraakbeen niet meer klem komen te zitten, zullen uw klachten verminderen. De meniscus zelf groeit niet meer aan.
Ook eventuele beschadigingen aan het kraakbeen van bovenbeen, scheenbeen of knieschijf groeien niet meer aan. De arts zal bij grote beschadigingen proberen deze onregelmatigheden wat gladder te maken. Omdat bij de kijkoperatie de knie altijd goed wordt schoongespoeld zullen uw klachten meestal verminderen.
Ook een kruisbandscheur kan niet worden verholpen. Dit letsel geneest nooit sponaan. Een goede spierconditie kan de gevolgen van een kapotte kruisband meestal beperken. Soms is een extra operatie nodig.
Hoe kunt u klachten na de operatie beperken?
Het is zeer belangrijk dat u zich aan de volgende instructies houdt. Op die manier kunt u de klachten na de operatie beperken.
Dag na de operatie
- Verwijder zelf het drukverband van de knie. Het is normaal als de wondjes nog open zijn en nog licht nabloeden. U plakt een gewone pleister op de wondjes.
- U mag het been volledig belasten of de arts moet anders afspreken. Loop de eerste 2 dagen na de operatie met krukken. Deze zijn voor het evenwicht, niet om mee te hinken. Na 2 dagen kunt u de krukken weglaten.
- Tijdens het lopen mag u de knie buigen als uw klachten dit toelaten.
- Probeer lopen en zitten af te wisselen. Ondersteun het been als u zit. Leg u been wat vaker hoog en laat het niet te vaak afhangen.
Oefen 5 x per dag
- Met de voeten voor de bloedcirculatie: tenen naar uw toe trekken en weer van u afduwen (10 x).
- Span de bovenbeenspieren aan door de knie te strekken en de knieholte naar onder te duwen (10 x).
- Ga op een stoel zitten en schuif de hak naar achteren, zodat de knie wordt gebogen. Beweeg zover de klachten dit toelaten (10 x).
- Koel de knie meerdere keren per dag met een coldpack. Doe dit maximaal 15 minuten. (Leg de coldpack niet direct op de huid maar doe een handdoek ertussen, anders wordt de huid te koud).
- Tijdens de operatie wordt beoordeeld of u fysiotherapie nodig heeft. U krijgt in dat geval direct een aanvraagformulier voor fysiotherapie mee.
Hoe mag u zitten en slapen?
- Eventueel mag u de eerste nacht met het been op een kussen steunen. Leg nooit kussentjes of steuntjes in de knieholte. Dit geeft kans op trombose.
- Zitten gaat de eerste dagen het best met het been gestrekt (bv. op de bank). Laat het been niet naar beneden “afhangen".
Wat mag u na deze 2 dagen?
- Laat na 2 dagen de krukken weg.
- U mag douchen maar de eerste week nog niet in bad.
- Probeer de buiging en strekking van de knie rustig te oefenen. Als de knie genoeg buigt mag op een hometrainer geoefend worden met fietsen.
Het eerste controlebezoek
- U krijgt instructies en adviezen voor oefeningen, werk en /of sport.
- U mag de eerste week geen auto besturen!!
Pijn en zwelling
Om pijn en zwelling tegen te gaan neemt u op de avond na de operatie 1 tablet Meloxicam (= Movicox) 7,5 mg. Eventueel neemt u de volgende dag nog 1 tablet.
Overleg bij maagklachten met uw huisarts of neem in plaats hiervan het middel paracetamol. Dit kunt u zonder recept bij drogist of apotheek kopen.
De nacontrole
Er wordt een controle afspraak voor de polikliniek gemaakt.
Welke afwijkingen zijn tijdens de operatie gevonden?
Bij de operatie zijn de aangekruiste afwijkingen bij u gevonden:
O Geen afwijkingen in het gewricht.
O Slijmvliesirritatie.
O Beschadiging van het gewrichtskraakbeen aan de binnenzijde.
O Beschadiging van het gewrichtskraakbeen aan de buitenzijde.
O Beschadiging van het kraakbeen van de knieschijf.
O Gescheurde binnenmeniscus
O Gescheurde buitenmeniscus
O Gescheurde voorste kruisband.
O ......................................................
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli orthopedie. Op werkdagen bereikbaar van 08:30 – 17:00 uur. Buiten kantooruren kunt u voor vragen terecht bij de afdeling spoedeisende hulp (SEH).
Poli orthopedie:
0495 - 57 21 60
Afdeling spoedeisende hulp:
0495 - 57 26 10
Medicura Zorgwinkel
Er is een Hulpmiddelenautomaat beschikbaar in ons ziekenhuis.
Inwoners van de Gemeente Weert e.o. kunnen eenvoudig en snel medische hulpmiddelen lenen, huren of kopen via de automaat van Medicura Zorgwinkel. De automaat is voor iedereen toegankelijk en is bereikbaar via de ingang van de huisartsenspoedpost van het ziekenhuis.