PDF
Stel PDF samen

Hallux valgus

Operatie hallux arthrodese
Korte opname

Orthopedie

U wordt binnenkort geopereerd aan een kromstand en stijfheid van de grote teen (hallux valgus et rigidus). Deze folder kan u helpen zich goed op deze operatie voor te bereiden.

Wat is een hallux valgus et rigidus?

Een hallux valgus is een kromstand en stijfheid van de grote teen. Hierdoor gaat het bot aan de binnenzijde van de voet uitsteken. Vaak raakt ook de tweede teen bekneld.

hallux-arthrodese-ok.jpg

Oorzaak hallux valgus

Bij jonge mensen met een brede voorvoet (spreidvoet) kan een te smalle schoen de grote teen in een hoekstand drukken. Dit kan op den duur leiden tot een blijvende kromstand van deze teen. Ook kan dit ontstaan door 'erfelijke aanleg'. Bij oudere mensen treedt de kromstand op in combinatie met slijtage in het grote teen gewricht.

Klachten

De aandoening kan zowel aan 1 als aan beide voeten voorkomen. De klachten kunnen verschillend zijn. Veel voorkomende klachten zijn:

  • Pijn aan het uitstekende botstuk aan de basis van de grote teen.
  • Pijnlijke eksterogen.
  • Pijn tijdens het afwikkelen van de voet bij het lopen.

Onderzoek en diagnose

Voor een juiste diagnose is alleen lichamelijk onderzoek voldoende. Vaak wordt ook een röntgenfoto gemaakt om eventuele slijtage in het gewricht vast te kunnen stellen. De mate van slijtage bepaalt welke operatie voor u het beste is.

Voorbereiding

De operatie kan gebeuren onder algehele narcose of onder plaatselijke (regionale) verdoving. Bij regionale verdoving, de zogenaamde 'ruggenprik', worden alleen beide benen verdoofd. Op de poli preoperatieve screening bespreekt men met u welke verdoving voor u het beste is.

Haal vóór uw ziekenhuisopname elleboogkrukken. U kunt deze o.a. lenen bij de thuiszorgwinkels (neem een legitimatiebewijs mee). Breng de krukken mee bij opname.

De operatie

Na de operatie blijft u 1 nacht in het ziekenhuis. Op de dag van opname leert de fysiotherapeut u vóór de operatie met krukken lopen.

hallux-arthrodese-ok2.jpg

Tijdens de operatie zal via een snee aan de binnenzijde van de grote teen een deel van het gewricht worden verwijderd. De botstukken aan weerszijden van het gedeeltelijk verwijderde gewricht worden met 2 schroeven of 1 plaatje aan elkaar bevestigd. Deze houden de botstukken tegen elkaar totdat de botstukken op natuurlijke wijze aan elkaar zijn vastgegroeid.

Mogelijke complicaties

Complicaties zijn bij deze operatie zeldzaam. Complicaties kunnen zijn:

  • Bloedingen en/of een wondinfectie;
  • Soms wordt een huidzenuw beschadigd, waardoor een doof gevoel in de teen kan ontstaan. Dit is meestal tijdelijk.

Het herstel

Na de gipsperiode blijft de teen vaak nog weken stijf en gevoelig. Het litteken op de voet kan nog enkele maanden pijnlijk blijven. Het dragen van (strak) schoeisel is de eerste weken meestal niet goed mogelijk. Doordat de grote teen niet meer beweegt is afwikkelen van de teen niet mogelijk. U kunt  daarom dan ook nooit meer comfortabel op schoenen met hoge hak lopen.

De nacontrole

Er wordt een controle afspraak voor de polikliniek gemaakt.

Weer aan het werk

Als u een betaalde baan heeft bespreekt u met uw bedrijfsarts wanneer u weer aan het werk kunt. Uw orthopeed kan en mag hierover geen uitspraken doen.

Belangrijk

Voorbereiding
Haal vóór uw ziekenhuisopname elleboogkrukken. U kunt deze o.a. lenen bij de thuiszorgwinkels. Breng de krukken mee bij opname.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Uw huisarts kan u meestal voldoende informeren. Voor dringende vragen kunt u bellen met de poli orthopedie. 

Poli orthopedie
Maandag t/m vrijdag:
08:30 – 16:30 uur
0495 - 57 21 60

Medicura Zorgwinkel

Er is een Hulpmiddelenautomaat beschikbaar in ons ziekenhuis.

Inwoners van de Gemeente Weert e.o. kunnen eenvoudig en snel medische hulpmiddelen lenen, huren of kopen via de automaat van Medicura Zorgwinkel. De automaat is voor iedereen toegankelijk en is bereikbaar via de ingang van de huisartsenspoedpost van het ziekenhuis.