Operatie aan een hallux valgus: de Chevron methode

Mini-stay

Orthopedie

U wordt binnenkort geopereerd aan een hallux valgus (kromstand van de grote teen). Deze folder kan u helpen zich goed op deze operatie voor te bereiden.

Wat is een hallux valgus?

Een hallux valgus is een kromstand van de grote teen. Hierdoor gaat het bot aan de binnenzijde van de voet uitsteken. Vaak raakt ook de 2e teen bekneld.

hal-val-chevron-ministay.jpg

Oorzaak

Bij jonge mensen met een brede voorvoet (spreidvoet) kan een te smalle schoen de grote teen in een hoekstand drukken. Dit kan op den duur leiden tot een blijvende kromstand van deze teen. Ook kan dit ontstaan door "erfelijke aanleg". Bij oudere mensen treedt de kromstand op in combinatie met slijtage in het grote-teen gewricht.

Klachten

De aandoening kan zowel aan één als aan beide voeten voorkomen. De klachten kunnen verschillend zijn.

Veel voorkomende klachten zijn:

  • Pijn aan het uitstekende botstuk aan de basis van de grote teen.
  • Pijnlijke eksterogen.
  • Pijn tijdens het “afwikkelen” van de voet bij het lopen.

Onderzoek en diagnose

Voor een juiste diagnose is alleen lichamelijk onderzoek voldoende. Vaak wordt ook een röntgenfoto gemaakt om eventuele slijtage in het gewricht vast te kunnen stellen. De mate van slijtage bepaalt welke operatie voor u het beste is.

Voorbereiding

Haal vóór uw ziekenhuisopname elleboogskrukken. U kunt deze o.a. lenen bij de Thuiszorgwinkels (neem een legitimatiebewijs mee). Het is belangrijk dat u de krukken bij opname in het ziekenhuis meebrengt.

De operatie

De operatie kan gebeuren onder algehele narcose of onder regionale anesthesie. Bij regionale anesthesie, de zogenaamde “ruggenprik", worden alleen beide benen verdoofd. Op de poli Preoperatieve Screening bespreekt men met u welke verdoving voor u het beste is.

U wordt de dag van de operatie opgenomen. Tijdens de operatie zal net buiten het gewricht het bot worden doorgezaagd (zie A in figuur 1). De grote teen wordt samen met het gewricht  verschoven (zie B in figuur 2). De uitstekende botpuntjes worden verwijderd (zie C in figuur 3). Soms wordt dit met een schroefje vastgezet. Hierna zal het bot weer in een rechte stand vastgroeien (figuur 4)

hal-val-chevron-ministay2.jpg

Na de operatie

Direct na de operatie krijgt u een verband om de voet.  

De dag ná de operatie gaat u onder begeleiding van de fysiotherapeut onbelast lopen en mag u naar huis. 

Na enkele dagen krijgt u een loopgips voor een periode van 6 weken.

Bij pijn kunt u bij voorkeur Paracetamol nemen. Paracetamol kunt u zonder recept kopen bij drogist of apotheek.

Om trombose te voorkomen krijgt u 3 weken bloedverdunnende injecties voorgeschreven.

Mogelijke complicaties

Complicaties komen bij deze operatie zelden voor. Bloedingen en/of een wondinfectie kunnen optreden. Soms wordt een huidzenuwtje beschadigd, waardoor een doof gevoel in de teen kan optreden. Dit is meestal van tijdelijke aard.

Het herstel

Na de gipsperiode blijft de teen vaak nog weken stijf en gevoelig. Het litteken op de voet kan nog enkele maanden pijnlijk blijven. Het dragen van (strak) schoeisel is de eerste weken meestal niet goed mogelijk.

De nacontrole

Er wordt een controle afspraak voor de polikliniek gemaakt.

Weer aan het werk

Als u een betaalde baan heeft bespreekt u met uw bedrijfsarts wanneer u weer aan het werk kunt. Uw orthopeed kan en mag hierover geen uitspraken doen.

PDF
Stel PDF samen

Belangrijk

Voorbereiding
Haal vóór uw ziekenhuisopname elleboogskrukken. U kunt deze o.a. lenen bij de Thuiszorgwinkels. Het is belangrijk dat u de krukken bij opname in het ziekenhuis meebrengt.

Na de operatie
Direct na de operatie krijgt u een verband om de voet. De dag ná de operatie gaat u onder begeleiding van de fysiotherapeut onbelast lopen en mag u naar huis. 

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Uw huisarts kan u meestal voldoende informeren.

Voor dringende vragen kunt u bellen met de poli Orthopedie. Bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 – 17:00 uur.

Poli Orthopedie:
0495 - 57 21 60