PDF
Stel PDF samen

Haglundse exostose

Operatie

Orthopedie

U wordt binnenkort geopereerd aan een Haglundse exostose. Deze folder kan u helpen zich goed op deze operatie voor te bereiden.

Wat is een Haglundse exostose?

Een exostose is een goedaardige zwelling van het bot. Ook het onderhuidse weefsel wordt ter plaatse dikker. Hierdoor ontstaat een bobbel op de hiel. De aandoening is genoemd naar de onderzoeker Haglund, die de zwelling voor het eerst heeft beschreven.

Oorzaak

Door 'erfelijke aanleg' ontstaat al in de jeugd een kleine botknobbel op de hiel. Door langdurige druk op de hiel door te kleine schoenen of door een te hard hielstuk in de schoen, raakt het onderhuidse weefsel geïrriteerd. Vaak zijn schoenen met hoge hak de boosdoener. Deze irritatie geeft verdikking van het onderhuidse weefsel. Hierdoor wordt de zwelling op de hiel steeds groter.

Klachten

Haglundse exostose kan zowel aan één als aan beide hielen voorkomen. Meestal is er pijn en roodheid aan de hiel, waardoor het lopen in strak sluitend schoeisel last geeft.

Onderzoek en diagnose

Lichamelijk onderzoek is meestal voldoende. Vaak wordt ook een röntgenfoto gemaakt om andere oorzaken uit te sluiten.

Behandelingsmogelijkheden

Het eenvoudigste is, om een ruimere schoen te dragen. Indien dit onvoldoende helpt kan gekozen worden voor een operatie.

Voorbereiding

Haal vóór uw ziekenhuisopname elleboogkrukken. U kunt deze o.a. lenen bij de thuiszorgwinkels (neem een legitimatiebewijs mee). Het is belangrijk dat u de krukken bij opname in het ziekenhuis meebrengt.

De operatie

De operatie kan gebeuren onder algehele anesthesie (narcose) of onder regionale anesthesie. Bij regionale anesthesie, de zogenaamde “ruggenprik", worden alleen beide benen verdoofd. Op de poli preoperatieve screening bespreekt men met u welke verdoving voor u het beste is.

Kijkoperatie
Deze operatie gebeurt in dagbehandeling. Er worden 2 kleine sneetjes gemaakt. Via die sneetjes wordt de slijmbeurs weggehaald en een deel van het hielbeen weg gefreesd. U mag gewoon lopen op geleide van de klachten. Als het nodig is onbelast lopen met krukken.

Open operatie
Bij deze opname blijft u 1 nacht in het ziekenhuis. Tijdens de operatie wordt aan de achterzijde verkalking van het hielbeen (A) en achillespees (C) verwijderd. Hiervoor wordt de pees een klein stukje losgemaakt. Deze wordt later weer met hechtingen en anker (speed bridge arthrex) aan het hielbeen vastgezet.

U loopt met krukken. Hiervoor krijgt u instructies van de fysiotherapeut. U heeft na de operatie 1 week een gipsspalk. Daarna krijgt u nog 4 weken een walker (brace).

haglundseexostoseok.jpg

Mogelijke complicaties

Complicaties bij deze operatie zijn zeldzaam. Mogelijke complicaties zijn:

  • bloedingen en/of wondinfectie
  • een paar procent van de patiënten blijft langdurig restklachten houden, zoals hielpijn.

Het herstel

Het litteken op de hiel kan soms enkele maanden pijnlijk blijven. Het dragen van (strak) schoeisel is de eerste weken meestal niet goed mogelijk. Ook ná de operatie is het dragen van strak schoeisel af te raden!

De nacontrole

Er wordt een controle afspraak voor de polikliniek gemaakt.

Weer aan het werk

Als u een betaalde baan heeft bespreekt u met uw bedrijfsarts wanneer u weer aan het werk kunt. Uw orthopeed kan en mag hierover geen uitspraken doen.

Belangrijk

Voorbereiding
Haal vóór uw ziekenhuisopname elleboogkrukken. U kunt deze o.a. lenen bij de thuiszorgwinkels. Het is belangrijk dat u de krukken bij opname in het ziekenhuis meebrengt.

Na de operatie
Het dragen van (strak) schoeisel is de eerste weken meestal niet goed mogelijk. Ook ná de operatie is het dragen van strak schoeisel af te raden!

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Uw huisarts kan u meestal voldoende informeren.

Voor dringende vragen kunt u bellen met de poli orthopedie. Bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 – 17:00 uur.

Poli orthopedie:
0495 - 57 21 60