PDF
Stel PDF samen

Instructies na een kijkoperatie van de enkel - Arthroscopie

Orthopedie

Er is bij u een kijkoperatie (arthroscopie) van de enkel verricht. In de folder kijkoperatie van de enkel heeft u uitleg gekregen over deze operatie. De arts zal u bij het controlebezoek uitleggen wat er precies is gedaan en wat dat voor u betekent. Deze folder geeft u nadere informatie over de eerste periode na de ingreep.

De anatomie van de enkel

Vooraanzicht linker enkel                              Zijaanzicht linker enkel     

enkelinkijkokinstructies.jpg            enkelinkijkokinstructies2.jpg

 

1. Bovenste sprongbeen 6. Binnenste enkelband
2. Scheenbeen   7. Buitenste enkelband
3. Kuitbeen  8. Voorste gewrichtskapsel
4. Hielbeen       9. Achterste gewrichtsbeen
5. Voetwortelbeenderen    10. Achillespees

Behandelingsmogelijkheden

Bij kraakbeen beschadigingen
Indien de huid wordt beschadigd, groeit deze weer zelf aan en vormt vaak een litteken. Kraakbeen kan dat niet. Beschadigingen in kraakbeen genezen dus ook niet vanzelf. Dat geldt dus ook voor het kraakbeen in de enkel. Indien er grote kraakbeenbeschadigingen worden vastgesteld, zal de specialist proberen deze onregelmatigheden wat gladder te maken. Ook zal hij eventuele losse stukjes kraakbeen uit het gewricht verwijderen. Losse stukjes kraakbeen kunnen anders bij het bewegen bekneld raken en dan nog meer schade aanrichten.

Bij slijmvlies beknelling
Soms is er sprake van overmatig gezwollen slijmvlies. Ook dit slijmvlies kan bekneld raken en pijnklachten geven. Indien er inklemmend slijmvlies wordt gezien, zal dit teveel aan slijmvlies worden verwijderd.

Bij botaangroei (osteofyten)
Indien er goedaardige botwoekeringen worden vastgesteld, worden deze afgeslepen.

Hoe kunt u klachten na de operatie beperken?

Het is zeer belangrijk dat u zich aan de onderstaande instructies houdt. Op die manier kunt u de klachten na de operatie beperken.

De eerste 3 dagen na de operatie

  • Omdat bij de operatie het gewricht schoon wordt gespoeld, kan er ná de operatie nog wat vocht  uit de wondjes voor op de enkel komen.
  • Laat het drukverband zitten.
  • Houdt het been hoog, bijvoorbeeld op een kussen. U mag de voet nog niet belasten. De arts heeft u verteld wanneer u weer mag gaan lopen, meestal de derde dag na de operatie. Gebruik de krukken om mee te “hinken”. Beperk het lopen tot eten, wassen en toiletbezoek.
  • Regelmatig oefenen is noodzakelijk! Oefen overdag elke 2 uur de enkel en onderbeenspieren (zie tekening).

enkelinkijkokinstructies3.jpg

Ga met een gestrekte knie zitten en probeer de tenen zover naar uw neus te trekken dat de enkel haaks (90°) op het onderbeen komt. U voelt de spieren van het onderbeen aanspannen. Houdt dit 4 tellen vol en neem dan weer rust. Probeer hierna de tenen zover mogelijk van uw neus af te duwen. Houdt dit weer 4 tellen vol en neem dan weer rust. Herhaal deze buig- en strekoefening 10 keer.

Hoe kunt u het beste zitten en slapen?

  • Eventueel mag u de eerste nacht met het been op een kussen steunen. Leg nooit kussentjes of steuntjes in de knieholte. Dit geeft kans op  trombose.
  • Zitten gaat het best met het been gestrekt (bv. op de bank). Laat het been niet naar beneden "afhangen".

Wat mag u binnenkort wel en wat niet?

  • Bij het eerste controlebezoek krijgt u nadere instructies en adviezen voor oefeningen. U hoort dan ook of fysiotherapie voor u noodzakelijk is.
  • De tweede dag na de operatie mag het verband worden verwijderd en plakt u pleisters op de wondjes. Vervang een natte pleister door een droge. Alleen overdag doet u de elastische kous om de enkel.
  • Ga de eerste week niet in een ligbad om te voorkomen dat de wondjes nat worden en gaan ontsteken.
  • U mag de eerste week geen auto besturen!!

Pijn en zwelling
Om pijn en zwelling te bestrijden neemt u op de avond na de operatie 1 tablet Meloxicam (= Movicox) 7,5 mg. Eventueel neemt u de volgende dag nog 1 tablet. Overleg bij maagklachten met uw huisarts of neem in plaats hiervan het middel paracetamol. Dit kunt u zonder recept bij drogist op apotheek kopen.

De nacontrole

Er wordt een controle afspraak voor de polikliniek gemaakt voor ongeveer 10 dagen na de ingreep.

Weer aan het werk

Als u een betaalde baan heeft bespreekt u met uw bedrijfsarts wanneer u weer aan het werk kunt. Uw orthopeed kan en mag hierover geen uitspraken doen.

Welke afwijkingen zijn tijdens de operatie gevonden?

Bij de operatie zijn de aangekruiste afwijkingen bij u gevonden:

O  Geen afwijkingen in het gewricht.
O  Slijmvlies irritatie en/of inklemming.
O  Beschadiging van het gewrichtskraakbeen.
O  Losse kraakbeen stukjes.
O  Beschadiging van een enkelband.
O  Botaangroeisels.
O  ..................................................

Heeft u nog vragen?

Heeft  u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli orthopedie. Op werkdagen bereikbaar van 08:30 – 17:00 uur. Buiten kantooruren kunt u voor vragen terecht bij de afdeling spoedeisende hulp (SEH).

Poli orthopedie:
0495 - 57 21 60

Afdeling spoedeisende hulp:
0495 - 57 26 10