PDF
Stel PDF samen

Behandeling met botuline toxine bij chronische migraine

Neurologie

Uw huisarts of specialist heeft u doorverwezen voor een behandeling met botuline toxine. In deze folder krijgt u informatie over de gang van zaken bij de behandeling.

Wat is botuline toxine?

Botox of botuline toxine type A is een natuurlijk eiwit dat door de bacterie Clostridium Botulinum wordt geproduceerd. Het wordt verwerkt en gezuiverd in het laboratorium zodat het is onttrokken aan bacteriën.

Hoe werkt botuline toxine?

Botuline toxine (productnaam Botox© of Dysport©) werkt als een lokaal spierverslapper. Bij een spierbeweging komt er aan een zenuwuiteinde een chemische stof (Acetylcholine) vrij bij een spier, waardoor de spier samentrekt. Botuline toxine verhindert het vrijkomen van Acetylcholine, waardoor de spierspanning afneemt.

Wat houdt de behandeling in?

De behandeling voor chronische migraine bestaat uit een reeks van 31 injecties in de spieren rondom hoofd, hals, en schouders. Deze behandeling duurt enkele minuten. De behandeling bij chronische migraine wordt 1 x per 12 weken uitgevoerd. 

U hoeft van tevoren geen specifieke voorbereidingen te treffen, tenzij u dit anders hebt afgesproken met uw arts. Na de behandeling mag u direct weer naar huis.

Hoe kan de behandeling helpen?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat chronische migraine wordt veroorzaakt of onderhouden door een proces dat sensitisatie wordt genoemd. Hierdoor treedt er ontregeling op van het brein en kunnen migraine aanvallen gemakkelijker worden uitgelokt, of steeds vaker of heviger worden.

Botuline toxine gaat deze sensitisatie tegen en heeft in veel gevallen een gunstig effect op chronische migraine. Meestal wordt de migraine niet volledig weggenomen, maar kan de behandeling het aantal aanvallen verminderen.

Hoe snel werkt botuline toxine?

Na de behandeling kunt u na ongeveer 1-2 weken de eerste resultaten opmerken.

Hoe lang houdt de werking aan?

Na enige tijd groeien er weer nieuwe zenuwuiteinden aan. Deze zullen opnieuw aansluiting maken met de nabij gelegen spiervezels of klieren. Hierdoor keert de functie van de behandelde spieren weer terug. Dit proces duurt ongeveer 2 - 3 maanden. De duur van het effect van de behandeling houdt dan ook gemiddeld 2 - 3 maanden aan en kan variëren per patiënt.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van botuline toxine?

  • pijn op de plaats van injectie: dit is slechts tijdelijk en verdwijnt na enkele dagen; u kunt hier zo nodig paracetamol voor innemen
  • lichte zwelling op de plaats van injectie
  • een kleine bloeduitstorting (hematoom) op de plaats van injectie
  • zwakte van aangrenzende spieren (bijvoorbeeld hangende oogleden), dit trekt na verloop van tijd vanzelf weg
  • een enkele patiënt krijgt griepachtige verschijnselen (zoals spierpijn)

Er is een zeer geringe kans op het optreden van bijwerkingen en deze verlopen over het algemeen mild. Krijgt u toch ernstige bijwerkingen of moeite met slikken, spreken of ademhalen, neem dan contact op met de polikliniek of met uw huisarts.

Vragen

Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen met de polikliniek neurologie.

Poli neurologie
0495 -  57 21 80
Maandag t/m vrijdag:
08:30 - 16:30 uur