PDF
Stel PDF samen

Onderzoek gewricht met contrastmiddel

Arthrografie

Medische beeldvorming

U krijgt binnenkort een arthrografie. Dit is een onderzoek van het gewricht waarbij een contrastvloeistof in uw gewricht wordt ingebracht. Het inspuiten gebeurt met hulp van een echo of röntgendoorlichting. Hierna worden foto’s van dit gewricht gemaakt met een CT-scan of een MRI-scan. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt en wat van u verwacht wordt.

Voorbereiding

Als het onderzoek bij u gebeurt met een MRI-scan, lees dan eventueel ook de folder “MRI-onderzoek” door.

Soms is het verstandig niet zonder begeleiding te komen. Na het onderzoek kan uw gewricht zwaar aanvoelen en het is dan niet verstandig zelf auto te rijden.

Bent u (misschien) zwanger?
Als u (denkt dat u) zwanger bent, dan moet u dit vooraf tegen uw behandelend specialist en de radioloog of CT-laborant zeggen.

Overgevoeligheid of allergie
Bent u ergens allergisch voor? Meld dit dan ook op de dag van het onderzoek aan de CT-laborant.

Dag van het onderzoek

Op de afgesproken tijd meldt u zich op de afdeling medische beeldvorming.

Het echoapparaat, de CT-scanner en de MRI-scanner worden ook gebruikt voor spoedgevallen. Het kan dus zijn dat u iets later aan de beurt bent.

Het onderzoek

Het inbrengen van de contrastvloeistof kan gebeuren met behulp van echografie of met röntgendoorlichting. Uw arts bespreekt met u welke methode wordt gebruikt.

Het onderzoek wordt gedaan door de radioloog. Na het inbrengen van het contrastmiddel wordt er een MRI-scan of een CT-scan gemaakt.

Voor het onderzoek
U kunt uw kleding uittrekken in de kleedruimte. U moet de kleren waar metaal in zit (bv. een rits) en die in het gebied van het gewricht zitten, uittrekken. Sieraden in dat gebied moet u ook afdoen.

Contrast inbrengen met echo       
Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug. De radioloog kijkt met behulp van een apparaat dat geluidsgolven uitzendt (echografie) welke plaats het meest geschikt is om het gewricht aan te prikken. U krijgt gel op uw huid om de geluidsgolven beter te geleiden. Na ontsmetting van de huid spuit de radioloog contrastvloeistof in het gewricht. Dit kan een gespannen gevoel veroorzaken. Deze behandeling duurt ongeveer 20 minuten.

Contrast inbrengen met röntgenstralen  
Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug. De radioloog kijkt met behulp van röntgenstralen (doorlichting) welke plaats het meest geschikt is om het gewricht aan te prikken. Na ontsmetting van de huid prikt de radioloog in het gewricht en spuit de contrastvloeistof in. Dit kan een gespannen gevoel veroorzaken. Deze behandeling duurt ongeveer 20 minuten.

Hierna kunt u zich weer aankleden en gaat u weer naar de wachtruimte. U wordt geroepen voor het vervolg van het onderzoek in de CT- of de MRI-scanner. Misschien zal de radioloog u vragen in de tussentijd extra te bewegen met het gewricht om de contrastvloeistof goed te verspreiden. Voor het onderzoek met de CT- of MRI-scanner moet u zich weer uitkleden.

Vervolg van het onderzoek met CT-scan
Het apparaat waarmee dit onderzoek wordt gedaan bestaat uit een grote kast met een ring in het midden. Tijdens het onderzoek draait de röntgenbuis rond in de ring, waardoor u als het ware van alle kanten bekeken wordt. De computer maakt hier een beeld van en daarvan worden dan weer foto’s gemaakt. De bediening van het apparaat gebeurt vanuit de ruimte naast de onderzoekskamer. De laborant die het apparaat bedient kan u wel zien en horen.

In de onderzoeksruimte neemt u plaats op een smal bed dat in de ring wordt geschoven. Alleen het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden bevindt zich in het midden van de ring. U ligt dus niet, zoals veel mensen denken, helemaal in het apparaat. Tijdens het onderzoek is het belangrijk stil te blijven liggen. Het bed verschuift tijdens het onderzoek dat ongeveer 15 - 20 minuten duurt. Er kunnen meerdere opnames gemaakt worden, die tussen de 5 - 10 seconden duren.

 CT-scanner.jpg
CT-scanner

Vervolg van het onderzoek met MRI-scan          
Bij een MRI-onderzoek worden een sterk magneetveld en radiogolven gebruikt. Hiermee worden in het lichaam signalen opgewekt. Deze signalen worden door een antenne opgevangen en door een computer in beelden omgezet.

U ligt tijdens het onderzoek op een onderzoekstafel die in het apparaat wordt geschoven, het hoofd- en voeteneinde zijn open. Tijdens het maken van de opnamen moet u heel stil blijven liggen. Het apparaat maakt harde, kloppende geluiden. U krijgt hiervoor een koptelefoon. De MRI-scan duurt 30 - 45 minuten.

Na het onderzoek
Het gewricht kan na het inbrengen van het contrastmiddel wat stijf aanvoelen. Het is verstandig de eerste 24 uur het gewricht niet te zwaar te belasten.

Mogelijke complicatie

Ontsteking van het gewricht en koorts hierdoor. Deze complicatie komt maar heel zelden voor.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u bij uw controle afspraak met uw arts.

Route:

-SE

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling medische beeldvorming.

Openingstijden
Maandag: 08:00 - 17:15 uur
Dinsdag: 08:00 - 17:15 uur (MRI tot 21:30 uur)
Woensdag: 08:00 - 17:15 uur
Donderdag: 08:00 - 17:15 uur
Vrijdag: 08:00 - 16:45 uur

Bent u verhinderd?
Wanneer u verhinderd bent, geef dit dan zo snel mogelijk door bij de afdeling medische beeldvorming (minimaal 24 uur van tevoren). Bij niet tijdig afmelden wordt het onderzoek in rekening gebracht.

Medische beeldvorming:
0495 – 57 21 40

Belangrijk

Contact opnemen
Krijgt u na het onderzoek last van toenemende roodheid (niet de roodheid van de ontsmettingsvloeistof die op uw huid is aangebracht), pijn en koorts? Neem dan contact op.

Binnen kantoortijden met de afdeling Medische Beeldvorming:
0495 - 57 21 40

Of neem contact op met de poli van de arts die het onderzoek aangevraagd heeft. De receptie kan u doorverbinden met de betreffende poli.  Algemeen telefoon ziekenhuis:
0495 - 57 21 00

Buiten kantoortijden met de afdeling Spoedeisende Hulp:
0495 - 57 26 10