
Aangepaste opening op Bevrijdingsdag

De bouw van ons nieuwe ziekenhuis: zo staat het ervoor

Het middenrif is een spierplaat die de borstholte scheidt van de buikholte. In het middenrif zit een smalle opening waar de slokdarm doorheen loopt van borstholte naar buikholte. Als de opening tussen borst – en buikholte wat wijder is dan normaal wordt dat een middenrifbreuk genoemd.
Soms worden kinderen geboren met een zeer ernstige vorm van een middenrifbreuk. Diverse organen liggen door een veel te grote opening in het middenrif vaak op een verkeerde plaats in de buik/borst. Hierdoor kunnen organen in de knel raken. Deze aangeboren levensbedreigende aandoening wordt ‘Congenitale Hernia Diafragmatica (CHD) genoemd. Zowel de klachten als de behandeling is bij een CHD totaal anders.
Een middenrifbreuk komt vaak voor. Veel mensen hebben een middenrifbreuk zonder het te weten omdat het niet altijd klachten veroorzaakt. Vaak wordt het daarom per toeval ontdekt. In de westerse wereld heeft ongeveer 40% van de mensen ouder dan 60 jaar een middenrifbreuk, ‘hiatus hernia’ genoemd.
Een middenrifbreuk ontstaat vaak op latere leeftijd of door aanwezigheid van bepaalde risicofactoren.
Mogelijke oorzaken van een middenrifbreuk zijn:
Een middenrifbreuk geeft zelf geen klachten. Klachten ontstaan pas als de maag door de wijdere opening in het middenrif (gedeeltelijk) omhoogkomt. De maag hoort normaal gesproken in de buikholte te liggen.
Bij mensen met een middenrifbreuk kan een deel van de maag omhoogkomen. De overgang van de slokdarm naar de maag komt dan in de borstholte te liggen, in plaats van in de buikholte. Het gevolg daarvan kan zijn dat het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag minder goed sluit. Dit kan refluxklachten veroorzaken zoals brandend maagzuur. Zie folder: ‘Brandend maagzuur’.
Reflux
Als de maaginhoud omhoog de slokdarm instroomt, kunt u klachten krijgen. Maagsap bevat onder andere zoutzuur; een erg agressief zuur. De maagwand is bestand tegen dit zuur met een dikke slijmvlieslaag. De slokdarm heeft niet zo’n dikke beschermlaag.
Wanneer maagsap regelmatig in aanraking komt met de slokdarmwand kan dat klachten geven. Bijvoorbeeld een pijnlijk of branderig gevoel in de buurt van het borstbeen. Deze pijn kan uitstralen naar uw rug. Ook een geïrriteerde keel, hoestklachten en oprispingen komen voor.
Als de maaginhoud vaak of langdurig omhoog stroomt in de slokdarm kan een slokdarmontsteking ontstaan. Als die ontsteking lang duurt kan het weefsel van de slokdarm blijvend veranderen. Dit wordt ook wel een Barrett-slokdarm genoemd.
Klachten van brandend maagzuur komen veel voor. Soms zijn de klachten het gevolg van een middenrifbreuk maar er zijn ook andere mogelijke oorzaken.
De middenrifbreuk kan op verschillende manieren gevonden worden:
Leefregels
U kunt klachten van brandend maagzuur voorkomen of verminderen door uw houding aan te passen, door een dieet of door andere leefgewoontes. In sommige gevallen zorgt dat ervoor dat u geen of minder medicijnen nodig heeft om iets aan de klachten te doen.
Medicijnen
In de meeste gevallen worden de brandend maagzuur klachten behandeld met medicijnen. De arts kan verschillende medicijnen voorschrijven die passen bij de ernst van de klachten.
Maagzuurremmers zorgen ervoor dat het maagzuur veel minder zuur wordt. Een beschadiging of ontsteking van de slokdarm krijgt daardoor de kans om te genezen. Nieuwe beschadigingen en ontstekingen worden door gebruik van maagzuurremmers voorkomen. Maagzuurremmers (de PPI) moet u 30 minuten voor de maaltijd gebruiken.
Operatie
In ernstige gevallen, wanneer medicijnen en het aanpassen van leefregels niet helpen, kan de arts een operatie voorstellen. Deze anti-reflux operatie is een ingrijpende operatie die niet altijd het gewenste effect heeft. Tijdens de operatie wordt het bovenste deel van de maag als een soort band om de onderkant van de slokdarm heen ‘gedraaid’. De maag kan vervolgens niet meer door de middenrifbreuk omhoogkomen.
Bij een middenrifbreuk kunt u zelf een aantal dingen doen om de klachten te verminderen.
Het is belangrijk om overgewicht en verstopping te voorkomen. Overgewicht en verstopping geven namelijk een verhoogde druk in de buikholte. De maag kan hierdoor gemakkelijk omhoogkomen door de middenrifbreuk.
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:
Poli interne geneeskunde
0495 - 57 26 26
Maandag t/m vrijdag
09:00 - 16:30 uur
Poli MDL
0495 - 57 28 32
Maandag t/m vrijdag
09:00 - 16:30 uur