PDF
Stel PDF samen

Corticosteroïd

Gebruik en diabetes

Interne geneeskunde
Diabetespoli

U gebruikt corticosteroïden, geneesmiddelen die afgeleid zijn van lichaamseigen bijnierschorshormonen. De meest voorkomende medicijnen zijn onder andere prednison, hydrocortison of dexamethason.

Werking op het bloedsuikergehalte

Corticosteroïden hebben een grote invloed op het suikergehalte van het bloed. Ongeveer 20% van de mensen die corticosteroïden gebruikt krijgt diabetes. Dit kan tijdelijk zijn bij kort gebruik van corticosteroïden maar kan ook van blijvende aard zijn. Voor meer informatie over de werking en bijwerkingen vindt u in de folder: 'Corticosteroïden'.

Bij mensen die al bekend zijn met diabetes kan de insulinebehoefte met 50% toenemen!

De insulinebehoefte neemt toe omdat:

  • Uw lever meer suiker afgeeft aan het bloed.
  • Uw cellen in het lichaam minder suiker opnemen.
  • U aankomt in lichaamsgewicht. Dit komt doordat u een grotere eetlust krijgt en meer vocht kunt gaan vasthouden door verandering van de opbouw en afbraak van vet in uw lichaam.

Klachten

Klachten die kunnen passen bij een verhoogd suikergehalte in het bloed zijn:

  • dorst;
  • droge tong;
  • moeheid;
  • vaak plassen;
  • slaperigheid.

Handelen

Als u geen bloedsuikerverlagende tabletten of insuline gebruik dan kan het helpen veel water te drinken om het suikergehalte in uw bloed te verlagen en de klachten te verminderen. Bespreek uw klachten met uw behandelend arts.

Mensen die al bekend zijn met diabetes moeten extra alert zijn op het stijgen van de bloedsuikerwaarden bij het gebruik van corticosteroïden. Bespreek altijd met uw behandelend arts wanneer u één van deze medicijnen gebruikt. Extra zelfcontrole van de bloedsuiker is belangrijk. Vaak moet de insuline of bloedsuikerverlagende tabletten worden verhoogd.

Wordt u voor uw diabetes behandeld bij uw huisarts?
Dan kunt u terecht bij uw huisarts of praktijkondersteuner.

Wordt u voor uw diabetes behandeld bij de specialist in het ziekenhuis of diabetesverpleegkundige?
Dan kunt u bij hen terecht. In overleg kan zelfregulatie worden toegepast.

Verloop bloedsuikergehalte

Corticosteroïden worden vaak in de ochtend ingenomen. De nuchtere bloedsuiker is dan over het algemeen normaal, terwijl in de loop van de dag de bloedsuiker kan gaan stijgen. In de avond / nacht daalt de bloedsuiker weer. Let op: Door aanpassing van uw dosering kunt u ook een lage bloedsuiker (hypoglykemie) krijgen.

Heeft u nog vragen?

Telefonisch spreekuur diabetespoli 
Dagelijks van 11:00 - 12:00 uur:
0495 - 57 25 39

Als wij de telefoon niet kunnen beantwoorden, spreek dan een bericht in op het antwoordapparaat. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld. Vergeet niet uw naam, geboortedatum en telefoonnummer duidelijk in te spreken.

U kunt ook mailen naar: diabetespoli@sjgweert.nl. Deze mail wordt alleen gebruikt voor niet dringende zaken, u kunt een antwoord verwachten binnen 5 werkdagen.

Poli interne geneeskunde
0495 - 57 26 26

Bereikbaarheid
Maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag: 08:30 - 17:00 uur
Donderdag: 08:45 - 17.00 uur