PDF
Stel PDF samen

Laparoscopische sterilisatie

Poli gynaecologie

Informatie voor vrouwen die een laparoscopische sterilisatie krijgen.

U heeft gekozen voor een laparoscopische sterilisatie. In deze folder krijgt u informatie over:

  • voorbereiding op de sterilisatie
  • opname
  • weer thuis
  • wanneer contact opnemen
  • wat u moet weten na de operatie

Er is een aparte folder ‘Informatie voor vrouwen die een sterilisatie overwegen’. Daarin staat informatie over de voor- en nadelen van een sterilisatie en de verschillende methoden.

Voorbereiding op de sterilisatie

Verzekering 
Een sterilisatie valt niet binnen het basispakket. Vraag uw verzekering welke aanvullende verzekering voldoet. Dit verschilt per verzekeraar, per pakket en per jaar. Als de sterilisatie volledig wordt vergoed, valt dat  meestal buiten de kosten van uw eigen risico.

Niet zwanger zijn 
Zorg dat u niet zwanger bent tijdens de sterilisatie. Zorg ook dat er geen kans is dat er net een bevruchting is geweest. Als u de pil slikt, maak de strip af. Als u een spiraaltje heeft, bespreek dan met uw gynaecoloog wanneer u dit laat verwijderen. Gebruikt u condooms of is er een risico op een zwangerschap? Dan kunt u de sterilisatie het beste in de eerste week na uw menstruatie laten plaatsvinden, in elk geval voor uw eisprong.

Adviezen ziekenhuis 
U krijgt verder informatie over plaats en tijd van de ingreep. Verder krijgt u informatie over de narcose en over nuchter blijven voor de ingreep.

De laparoscopische ingreep gebeurt meestal in dagbehandeling onder algehele verdoving (narcose). De ingreep duurt ongeveer een half uur.

De dag van de opname

De opname
Een verpleegkundige legt u uit wat er gaat gebeuren en voert enkele controles uit. Zij brengt u eerst naar de ontvangstruimte van de operatieafdeling. U krijgt een infuus ingebracht en u wordt aangesloten op de bewakingsapparatuur.

Operatiekamer
Op de operatiekamer ziet u de gynaecoloog die de ingreep doet. Het team neemt nog eenmaal alle gegevens door. Daarna krijgt u de narcose en via het infuus krijgt u de slaapmedicatie. Uw blaas wordt met een katheter leeggemaakt.

Hoe gaat de ingreep?
De gynaecoloog maakt in de onderrand van de navel een sneetje van ongeveer 1 centimeter. Via dit sneetje brengt hij/zij een kijkbuis met camera in. U krijgt gas in uw buik geblazen. Zo ontstaat ruimte rondom uw baarmoeder, eierstokken en eileiders. U krijgt een tweede sneetje vlak boven het schaambeen bij de bovengrens van het schaamhaar. De gynaecoloog brengt hierdoor het instrument in voor de sterilisatie. Met dit instrument plaatst hij/zij de clips over beide eileiders. Als de gynaecoloog ringen gebruikt, trekt hij/zij een lusje van de eileider door het ringetje. De eileiders zijn op deze manieren meteen afgesloten. De gynaecoloog verwijdert de instrumenten en laat het gas uit uw buik lopen. De gynaecoloog of een assistent hecht de wondjes.

Uitslaapkamer
Na de ingreep verblijft u op de uitslaapkamer. Als de controles goed zijn, brengt de verpleegkundige u weer naar de afdeling. De verpleegkundige doet regelmatig controles en informeert hoe het gaat. U krijgt pijnstilling via het infuus.

Naar huis
Meestal kunt u 1 of 2 uur na de ingreep weer naar huis. Soms is het beter om een nacht in het ziekenhuis te blijven, als u bijvoorbeeld erg misselijk blijft of veel pijn heeft. U mag niet zelf autorijden. U krijgt informatie over de verzorging van de wondjes en de hechtingen.

Weer thuis
De pijn vermindert meestal de eerste uren na de sterilisatie. Sommige vrouwen hebben nog een paar dagen last. Zo nodig kunt u pijnstillers nemen. U kunt last hebben van schouderpijn. Dit komt door het gas in de buik. Dit kan het middenrif prikkelen en dat voelt u als schouderpijn. Deze pijn verdwijnt meestal dezelfde dag.

De wondjes in je buik zijn meestal gehecht. Met de hechtingen kunt u gewoon douchen of in bad gaan. Meestal krijgt u oplosbare hechtingen. Maar als ze irriteren, mag u ze wel na 5 dagen (laten) verwijderen.

Meestal kunt u na een paar dagen of een week weer werken.

Wat u moet weten na de operatie

Direct betrouwbaar 
Een laparoscopische sterilisatie is meteen betrouwbaar.

Toch zwanger? 
Na een laparoscopische sterilisatie worden 2 - 5 per 1.000 vrouwen zwanger. Als u zwanger bent, heeft u ruim 30% kans dat u een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft. Neem daarom zodra u weet dat u zwanger bent contact op met de gynaecoloog.

Belangrijk

Wanneer u weer thuis bent en u ondervindt de eerste 24 uur problemen, neem dan contact op met het vrouw-moeder-kind centrum (VMK).

Na 24 uur kunt u bij problemen contact opnemen met de poli gynaecologie (tijdens kantooruren), de spoedeisende hulp of de huisarts (buiten kantooruren of in het weekend).

U neemt contact op als:

  • u koorts heeft (38 °C of hoger);
  • u steeds meer buikpijn krijgt ondanks het innemen van pijnstillers;
  • u hevig bloedverlies heeft.

Bij een sterilisatie is de kans op een infectie niet groot. Als u een infectie krijgt, dan heeft u antibiotica nodig. Bij een laparoscopische sterilisatie kan ongemerkt uw darm beschadigd zijn. U krijgt dan binnen enkele dagen steeds meer buikpijn en vaak ook koorts. Het gebeurt zelden, maar het is belangrijk dat u op tijd contact opneemt met het ziekenhuis.

Binnen de eerste 24 uur:
Vrouw-moeder-kind centrum (24 uur per dag)
0495 - 57 21 23 

Na 24 uur:
Poli gynaecologie (tijdens kantooruren)
0495 - 57 23 70

Buiten kantooruren en in het weekend:
Spoedeisende hulp
0495 - 57 26 10

Huisartsenpost   
0495 - 67 76 77