Geheugenstraat
Geriatrie
Wat is een geheugenstraat?
U bent door uw (huis)arts naar de geheugenstraat verwezen. Een straat wil zeggen dat er meerdere onderzoeken op een dag gebeuren zodat u snel duidelijkheid krijgt over de oorzaak van uw klachten.
Wat moet u meenemen?
- medicatiepaspoort (dit kunt u opvragen bij uw apotheek);
- doosjes van de medicijnen;
- breng ook een overzicht mee van de middelen die u niet via de huisarts hebt gekregen (bv. vitaminetabletten);
- bril (als u die gebruikt);
- gehoorapparaten (als u die gebruikt);
- rollator / wandelstok (als u die gebruikt);
- makkelijk zittende kleding (liefst geen korset);
De dag zelf
De klinisch geriater heeft een gesprek met u en uw mantelzorger. Bij dit gesprek is het belangrijk dat u alles vertelt over uw lichamelijke en geestelijke klachten. Maar ook over hoe u zich zelf thuis kunt redden. Verder doet de geriater een lichamelijk onderzoek. De geriatrieverpleegkundige neemt een aantal testen bij u af. Als het nodig is wordt er bloed geprikt en een hartfilmpje gemaakt. Eventueel wordt een hersenscan gemaakt.
Het hele onderzoek duurt ongeveer 2 uur. Daarna mag u naar huis.
Er wordt een afspraak met u gemaakt om de uitslag van die dag te bespreken of er wordt besproken dat er nog vervolg onderzoek nodig is. Dit vervolgonderzoek kan bestaan uit een MRI-scan van de hersenen of een neuropsychologisch onderzoek. Pas daarna krijgt u een eindgesprek.
Wat is een MRI-scan?
Bij een MRI-onderzoek wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstraling, maar van een sterk magnetisch veld en radiogolven. Hiermee worden in het lichaam signalen opgewekt, die door een computer worden opgevangen en omgezet in beelden.
Er zijn een aantal redenen waarom u niet in een MRI-scan zou mogen. Deze zal de arts met u doornemen. Het belangrijkste is dat er geen metalen voorwerpen in de scan mogen. Als u een MRI-scan krijgt, dan ontvangt u op de polikliniek de folder 'MRI-onderzoek'.
Route
De poli geriatrie bevindt zich in gebouw 2.
Belangrijk
Neem a.u.b. iemand die u goed kent mee naar deze afspraak, bv. uw partner, een familielid of een hulpverlener.
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de poli geriatrie. Elke werkdag bereikbaar van 08:30 – 16:30 uur.
Poli geriatrie:
0495 - 57 26 08