PDF
Stel PDF samen

Weer thuis na een operatie

Chirurgie, algemeen
Heelkunde

U bent opgenomen geweest op de afdeling heelkunde voor een operatie of behandeling. Deze folder geeft u algemene informatie over de leefregels thuis en wat u moet doen als u lichamelijke klachten krijgt. Heeft uw arts andere afspraken met u gemaakt, houdt u dan aan de adviezen van uw arts.

Wond

Gesloten wond
De operatiewond wordt gesloten met draadhechtingen, agraves (nietjes) of steristrips (bruine hechtpleisters). Het kan ook zijn dat de wond onderhuids gehecht is.

Een operatiewond sluit zich normaal binnen 24 uur.

Een droge wond hoeft niet afgedekt te worden. Als vocht uit de wond komt doet u een pleister op de wond. U kunt hiervoor een eenvoudige pleister gebruiken of krijgt deze voorgeschreven.

Bij een gesloten wond mag u de eerste week niet zwaar tillen of inspannen, omdat dan te veel druk op het wondgebied komt te staan.

Open wond
Een opengelaten wond is een wond die de arts na de operatie niet dicht heeft gehecht. De chirurg laat een wond open als het sluiten ervan een te groot risico op infecties oplevert, of wanneer dit technisch niet mogelijk of wenselijk is.

Bij een opengelaten wond geneest uw lichaam de wond zelf. Er groeit dan vanaf de wondranden een nieuwe huidlaag op de plek van de wond. Een open wond heeft tijd nodig om volledig te genezen.

Het schoonhouden van een open wond versnelt de genezing. U krijgt hiervoor instructies mee of er wordt thuiszorg ingeschakeld. Bij een open wond mag u niet zwaar tillen of inspannen.

In bad of douche

 • Ga niet in bad bij een opengelaten wond.
 • Bij een gesloten wond mag u 72 uur na de ingreep (kort) een bad nemen. Alleen als de wond volledig droog is.
 • U mag na 24 uur douchen. Dep de wond na het douchen goed droog met een schone handdoek of laat deze drogen aan de lucht.
 • Eventueel kunt u speciale douchepleisters gebruiken die de wond afdichten.
 • Laat nooit natte pleisters of verbanden op een wond zitten.
 • Gebruik geen zeep, deodorant of bodylotion in het wondgebied.
 • Ga niet naar de sauna of in het zwembad totdat de hechtingen, agraves of steristrips verwijderd zijn en de wond helemaal dicht is.

Hechtingen, agraves en steristrips

De hechtingen zijn meestal oplosbaar. Is dit niet het geval dan wordt voor u een afspraak gemaakt, 10 - 14 dagen na de operatie. De steristrips laten in de loop van de week vanzelf los, zo niet, dan mag u deze na 7 dagen zelf verwijderen.

Werken, sporten en autorijden

Doordat u narcose of een verdoving heeft gehad is het mogelijk dat u zich de eerste dagen niet fit voelt. Het is normaal dat de wond nog enige tijd gevoelig of pijnlijk blijft.

Sporten wordt afgeraden zeker totdat de wond volledig genezen is. Meestal duurt dit 2 - 3 weken. Bij grote ingrepen kan het verstandig zijn hier langer mee te wachten, bespreek dit met uw behandelend arts. Over werkhervatting mag uw behandelend arts geen uitspraken doen.

Wat autorijden betreft schrijft de wet voor dat u zonder beperkingen of klachten uw auto moet kunnen besturen. Overleg bij twijfel eventueel met uw auto-verzekeringsmaatschappij. U kunt lichamelijke activiteiten langzaam uitbreiden zonder te forceren.

Problemen

Wanneer u thuis dringende vragen of een van onderstaande klachten heeft neem dan contact op. Problemen die u thuis kun krijgen zijn:

 • Koorts: aanhoudende temperatuursverhoging boven de 38 °C.
 • Pijn die niet verdwijnt na innemen van pijnstillers.
 • Nabloeding.
 • Roodheid en zwelling van het wondgebied.
 • Verlies van vies geurend wondvocht.

Pijnmedicatie

U heeft van uw specialist pijnmedicatie voorgeschreven gekregen. Het is belangrijk dat u deze inneemt. Regelmatige innemen van pijnstillers bevordert het herstel!

Speciale richtlijnen

De arts vertelt u of er speciale richtlijnen zijn waaraan u zich dient te houden om uw herstel te bevorderen.

Heeft u nog vragen?

Wie kunt u bellen bij problemen?
Wanneer u ontslagen bent uit het ziekenhuis en u ondervindt de eerste 24 uur problemen neem dan contact op met de afdeling heelkunde.

Afdeling heelkunde:
0495 - 57 21 17 

Daarna kunt u bij problemen contact opnemen met de poli (vaat)chirurgie, de SEH of de huisarts (buiten kantooruren of in het weekend).

Poli chirurgie:
0495 - 57 22 70
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur

Poli (vaat)chirurgie:
0495 - 57 22 30
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur

Spoedeisende hulp:
0495 - 57 26 10

Huisartsenpost:
Vul de vragenlijst in