Complexe wond, leefregels
Chirurgie
Wat is een (complexe) wond?
Een wond is een onderbreking van de continuïteit van de huid. Een wond wordt als complex beschouwd als deze met een juiste behandeling na 3 weken nog geen genezing vertoont. Vaak is er sprake van een onderliggend ziektebeeld of gebruik van medicatie. In dit geval is het belangrijk dat u een specialist raadpleegt, zoals een huis(arts). Er wordt dan samen gekeken naar een behandelplan.
Infectie in de wond
Het kan voorkomen dat een wond geïnfecteerd (ontstoken) raakt. Dit kan ontstaan ondanks goede hygiëne maatregelen. U kunt een infectie van de wond herkennen aan de volgende kenmerken:
- Toenemende pijn
- Pus
- De huid rondom is gezwollen, rood en/of warm
- Koorts of temperatuursverhoging
- Koude rillingen
- Algehele malaise
Wanneer u één of meerdere van deze kenmerken heeft, neem dan contact op met uw hoofdbehandelaar.
Pijn aan de wond of de wondomgeving
Het kan zijn dat u pijn heeft aan de wond of de wondomgeving. Stel uw hoofdbehandelaar op de hoogte tijdens het consult. Het kan zijn dat de hoofdbehandelaar een pijnmedicatie voorschrijft. Voor meer informatie met betrekking tot pijnstilling, zie folder pijnstilling.
Leefregels
Hygiëne
Het is belangrijk dat u de wond hygiënisch verzorgt. Hiermee voorkomt u (nieuwe) infecties.
- Pas goede handhygiëne toe en werk zo schoon mogelijk.
- Desinfecteer de schaar en/of het pincet voor gebruik. Doe dit door alcohol (70%) op een gaasje te doen en het hiermee schoon te wrijven. Laat de schaar en/of het pincet daarna aan de lucht drogen.
- Als u meerdere wonden heeft begint u met het verzorgen van de ‘schoonste’ wond en eindigt u met de ‘vieste’.
- Bewaar de wondproducten en het materiaal in een afgesloten box of kist. Sluit de verpakking van de materialen.
- Voer de wondzorg in een schone omgeving uit en laat huisdieren niet bij de wond komen.
Voeding
Gezonde voeding ondersteunt de wondgenezing. Dit is extra belangrijk als u een complexe wond heeft. U verbruikt namelijk extra energie, eiwitten, vitamines en mineralen. Via het wondvocht kunnen eiwitten en vocht verloren gaan. Het is belangrijk om deze aan te vullen.
De volgende producten bevatten veel eiwitten:
- Melkproducten (vooral Skyr en kwark), kaas en eieren
- Vlees, gevogelte, vis en vleesvervangers
- Sojaproducten
- Noten en pinda’s
- Peulvruchten en bonen
Voor meer informatie over een eiwitverrijkt dieet, zie folder energie- en eiwitverrijkt dieet.
Roken
Wonden genezen langzamer als u rookt. Nicotine zorgt namelijk voor vernauwing van de bloedvaten. Dit heeft als gevolg dat de wond minder zuurstof en voedingsstoffen krijgt, terwijl een wond dit juist nodig heeft. Roken verhoogt ook het risico op een wondinfectie.
Mobiliseren
Afhankelijk van de locatie en aard van de wond mag u uw lichaamsdeel gaan bewegen. Het voorschrift van uw hoofdbehandelaar is hierbij altijd leidend. Beweging zorgt voor een goede bloedsomloop en kan helpen bij het verbeteren van de mentale gemoedstoestand. Luister naar uw eigen lichaam. Uw lichaam zal het aangeven als u te veel heeft gemobiliseerd. Mobiliseren vermindert ook oedeem.
Houding
Als u een wond heeft op uw been of voet, kan het zijn dat uw benen, enkels of voeten gezwollen zijn (oedeem). Dit kan de wondgenezing belemmeren en zorgen voor toename van pijn. Het kan zijn dat u uw schoenen minder goed aan krijgt. Let dat u niet valt en kies voor een bredere schoen. Oedeem kan verminderd worden door het hoog leggen van de benen als u zit, bijvoorbeeld in een relaxstoel of op een krukje. Zorg dat uw benen net iets hoger liggen dan uw heupen.
Als u een wond heeft op uw hielen of kuiten, is het belangrijk dat u deze bij lighouding vrij legt met een kussentje. Dit voorkomt extra druk op de wond. Ook het regelmatig wisselen van de lighouding draagt bij aan de wondgenezing. Voor meer informatie met betrekking tot wisselhouding en drukvermindering, zie folder decubitus.
Overige leefregels
Het is belangrijk dat u de wond hygiënisch verzorgd. Pas goede handhygiëne toe en werk zo schoon mogelijk. Hiermee voorkomt u (nieuwe) infecties. Voer de wondzorg in een schone omgeving uit.
- We raden u af om te zwemmen en in bad of naar de sauna te gaan tot de wond volledig is genezen.
- Laat het verbandmateriaal op de wond zoals voorgeschreven door uw hoofdbehandelaar.
- Als u gaat douchen verwijdert u eerst het verband. Aan het einde van de douchebeurt spoelt u de wond goed uit met lauwwarm water. Voer daarna de wondzorg uit volgens instructies.
- Vraagt u zich af of u mag werken met een wond? Vraag dan uw bedrijfsarts om advies. Uw hoofdbehandelaar mag hier geen uitspraak over doen.
Is uw wond genezen?
Denkt u dat uw wond is genezen? Laat dit dan eerst bevestigen door uw hoofdbehandelaar. Als de wond is genezen, is de huid nog erg kwetsbaar. Het duurt ongeveer een jaar voor het litteken de uiteindelijke vorm en structuur heeft. Voor die tijd is het belangrijk het litteken te voeden met een vette zalf of olie. Gebruik de eerste 3 maanden een zonnebrandcrème met factor 50 indien u in contact komt met zonlicht.
Heeft u nog vragen?
Neem dan contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent.
Bent u bekend bij de wondpoli? Dan kunt u contact opnemen met de wondpoli.
wondpoli@sjgweert.nl
0495 – 57 22 70
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur