Diagnostische lumpectomie

Mammapoli

U wordt binnenkort opgenomen voor het verwijderen van een afwijking in de borst ook wel diagnostische lumpectomie genoemd.

De operatie gebeurt in een dagopname. U verblijft op het Dagcentrum. Op deze afdeling worden patiënten van verschillende specialismen opgenomen. Dit kan betekenen dat u op een kamer komt te liggen bij patiënten die om een andere reden geopereerd worden. Gewoonlijk liggen zowel mannen als vrouwen op een kamer.

De operatie

Tijdens de operatie wordt de afwijking uit de borst verwijderd. Het verwijderde borstweefsel gaat naar de afdeling Pathologie waar het wordt bewerkt en microscopisch onderzocht. Zo stelt men definitief vast uit welk soort weefsel de afwijking bestaat en of het goed- of kwaadaardig is.

Soms is de afwijking niet of moeilijk voelbaar. De chirurg heeft dan een hulpmiddel nodig om de exacte plaats van de afwijking te bepalen. De radioloog, bepaalt dan voor de operatie de juiste plaats door een markering in de afwijking te brengen waardoor de chirurg de plaats van de tumor kan vinden.

Hierover kunt u meer lezen in de folder "Markering bij het verwijderen van afwijking in de borst".

Een diagnostische lumpectomie is lichamelijk gezien geen zware operatie. De operatie duurt ongeveer 30 minuten en gebeurt onder volledige narcose.

Wond

De wond wordt onderhuids gehecht. De hechtingen zijn hierbij niet zichtbaar. Op de wond komt een honingraat-pleister. Deze pleister mag u de 3e dag na de operatie zelf verwijderen. Als de wond droog is hoeft er geen pleister meer op. In het begin kan nog een bloeduitstorting zichtbaar zijn. Ook kan het wondgebied wat gezwollen zijn.

Mogelijke complicaties

Bij enkele ingreep is er de kans op complicaties. Zo zijn ook bij borstoperaties de normale risico's op complicaties. De meest voorkomende complicaties zijn:

  • Direct na de operatie kan een nabloeding ontstaan. Soms is dan een 2e operatie nodig om de bloeding te verhelpen.
  • Er kan een wondinfectie optreden. Soms is het dan nodig de wond een beetje open te maken. Soms is antibiotica voldoende om de infectie te behandelen.

Pijn

Heeft u na de operatie pijn, dan kunt u dit tegen de verpleegkundige op de afdeling zeggen. Zij kan u dan een pijnstiller geven. Thuis kunt u zonodig paracetamol nemen maximaal 4 x daags 2 tabletten á 500 mg  (= 4 x1000 mg).

Leefregels

  • Het is verstandig om de eerste 2 weken na de operatie rustiger aan te doen. Doe geen zwaar lichamelijke activiteiten (zoals zwaar tillen). Rust is goed voor de wondgenezing.
  • Met de honingraat-pleister mag u douchen, deze is waterdicht.
  • Ga de 1e week niet in bad.
  • Ga de eerste 4 weken na de operatie niet zwemmen.

Neem bij twijfel contact op met verpleegkundige van de Mammapoli.

Weer naar huis

Als alles in orde is mag u enkele uren na de operatie naar huis. Om de uitslag te bespreken krijgt u een afspraak mee voor de Mammapoli.

De uitslag

Het verwijderde borstklierweefsel wordt microscopisch onderzocht. Na ongeveer 5 werkdagen is de uitslag hiervan bekend.

Elke donderdagavond is in SJG Weert een overleg waarbij de uitslag van het weefselonderzoek door het mammateam wordt besproken Hierna weet  men ook of er een aanvullende behandeling noodzakelijk is.

Bij de afspraak op de poli informeren uw chirurg en gespecialiseerd verpleegkundige u en eventueel uw partner/familie hierover.

PDF
Stel PDF samen

Heeft u nog vragen?

Bij vragen of problemen kunt u altijd contact opnemen met de Mammapoli. De gespecialiseerde verpleegkundige is op werkdagen te bereiken tussen 13:00 - 14:00 uur. Bij zaken die niet kunnen wachten kunt u naar de poli Chirurgie bellen. Op werkdagen bereikbaar tussen 08:00 - 17:00 uur.

De gespecialiseerde verpleegkundige:
0495 – 57 21 08 

Poli Chirurgie:
0495 – 57 22 70

Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH):
0495 – 57 26 10