PDF
Stel PDF samen

Fysiotherapie bij hartrevalidatie

Hartrevalidatie

Fysiotherapie

 

Fitmodule

Een belangrijk onderdeel van het hartrevalidatieprogramma is de fitmodule. Hierbij wordt in groepsverband getraind. Hoewel het een groepsprogramma is, is hartrevalidatie een persoonlijk proces. Het programma bestaat vooral uit medische fitness en ontspanningsinstructies.

Tijdens de hartrevalidatie leert u uw grenzen kennen en leert u met deze grenzen om gaan. Via beweging merkt u hoe uw lichaam reageert op inspanning. Ook werken we aan de (spier)conditie en het vertrouwen in het eigen kunnen.

Een fysiotherapeut en een hartrevalidatieverpleegkundige begeleidt u tijdens de fitmodule. De fysiotherapeut geeft de training en de hartrevalidatieverpleegkundige assisteert hierbij en is aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden.

De fitmodule vindt plaats in de oefenzaal van de afdeling fysiotherapie op maandag- en donderdagochtend (hoofdgebouw, 5e etage). Het tijdstip van de training wordt, voor zover mogelijk, in overleg met u afgesproken. Het basisprogramma bestaat uit 8 keer sporten. Er wordt regelmatig met u geëvalueerd hoe het gaat.

U kunt plaatsnemen in de wachtruimte vóór de oefenzaal tot de groep gaat beginnen.

Het sporten gebeurt in gemengde groepen van maximaal 6 personen: mannen en vrouwen, verschillende leeftijden. Er zijn mensen die gelijk met u starten, maar ook mensen die misschien al bijna klaar zijn als u start. Iedereen krijgt zijn eigen op maat gemaakte oefenprogramma.

Conditietraining en krachttraining wisselen elkaar af. Als u door omstandigheden bepaalde oefeningen niet kunt doen, kunt u dit aangeven aan de fysiotherapeut. Hier wordt dan rekening mee gehouden. Tussen de oefeningen door wordt altijd even uitgerust en kunt u wat drinken (zorg zelf voor een drinkfles / flesje water).

Aandachtspunten voor het sporten:

  • Zorg ervoor dat u gegeten hebt voordat u komt sporten.
  • Zorg ervoor dat u uw medicijnen ingenomen hebt voordat u komt sporten.
  • Bij koorts mag u niet komen sporten.
  • Voordat u begint met sporten en als u klaar bent, moet u uw handen wassen. Dit in verband met uw hygiëne en die van andere patiënten.

Kleding

Draag gemakkelijk zittende kleding met schone (sport)schoenen. Hoewel een sportbroek en T-shirt voldoende zijn, is het toch prettig om een trainingspak of trui mee te nemen (om na afloop niet teveel af te koelen).

Er zijn gescheiden (man/vrouw) kleedruimtes aanwezig waar uw zich kunt omkleden. Tevens is hier een douche aanwezig waar u gebruik van kunt maken, met uitzondering van de laatste groep (11:45-12:45 u.) dan is douchen helaas niet mogelijk vanwege de zaalbezetting. Daarnaast zijn er lockers aanwezig waar uw de persoonlijke spullen kunt opbergen. Neem voor de locker 1 euromunt mee zodat u deze kunt afsluiten, deze krijgt u na afloop terug.

Meenemen

Breng een handdoek en een flesje water mee. U kunt eventueel een boterham, fruit of eiwitdrankje meenemen voor na de training (voor mensen met suikerziekte is dit zeker aan te raden).

Ontspanning

Als u goed kunt ontspannen, heeft dit positieve effecten voor het herstel op de lange duur. Tijdens de trainingsmodule zult u kennismaken met verschillende vormen van ontspanningsoefeningen. U krijgt ook oefeningen aangeleerd die u thuis zelf kunt doen. U krijgt tips over apps met ontspanningsoefeningen of filmpjes op Youtube zodat u erna ook thuis gebruik kunt maken van ontspanningstherapie.

Na de hartrevalidatie

Tijdens de hartrevalidatie hebt u gewerkt aan het opbouwen van uw conditie en spierkracht. Om deze te behouden, is het belangrijk dat u blijft werken aan een actieve levensstijl. Dit kunt u op verschillende manieren doen zoals sporten, wandelen, fietsen. De fysiotherapeut bespreekt tegen het einde van de hartrevalidatie met u wat uw plan hiervoor is en hoe u dit gaat bereiken. Gaat u elders trainen dan geven wij een schriftelijke overdracht mee. Informeer bij de fysiotherapeut naar de mogelijkheden.

Belangrijk

Meer informatie
Verdere informatie kunt u vinden in de algemene folder Hartrevalidatie.

Verhinderd?
Bent u verhinderd, geef dit dan door bij de afdeling fysiotherapie, bereikbaar op werkdagen van 08:00 - 12:00 uur:
0495 – 57 26 15

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over hartrevalidatie of hiermee verband houdende zaken, neem dan contact op met de hartrevalidatieverpleegkundige. Bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag. Bij afwezigheid spreekt u het antwoordapparaat in. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Bent u verhinderd op het afgesproken tijdstip, geef dit dan zo spoedig mogelijk door. U kunt zich ook afmelden via e-mail.
hartrevalidatie@sjgweert.nl

Hartrevalidatieverpleegkundige:
0495 – 57 29 46
Maandag, dinsdag, donderdag
08:30 - 16:00 uur